Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Monkey Island töri, avagy ez az X helye...

 • Dátum | 2009.06.30 17:46
 • Szerző | Chocho
 • Csoport | JÁTÉK

Ha a kalandjátékok kerülnek szóba, kétféle álláspont létezik: vagy szereti őket valaki, vagy nem. Nincs átmenet, nincs nemtörődöm hozzáállás, maximum azoktól, akik egy ilyen programot sem próbáltak. Mivel a műfaj egy hosszú szünet után az utóbbi években tért csak vissza igazán, újra fókuszba kerültek a régi kedvencek. LucasArts, Sierra, Revolution... ismerősek? Ha igen, akkor garantált, hogy cikkünk alanya is az Olvasó látóterébe került, s ha ez így van, akkor sosem felejti el, hogy mi is az a grog...

Ron Gilbert, a Mester
Ron Gilbert, a Mester

A kezdetek, és a SCUMM

A Monkey Island játékok történelmének kitárgyalása abszolút esélytelen Ron Gilbert személyének, és korábbi munkásságának megemlítése nélkül, hisz e két tényező vezette el a LucasArtsot a point 'n click játékok panteonjába. Gilbert életútja tipikus, mondhatni már az oviban is monitor volt a jele, így nem is csoda, hogy 1983-ban már dolgozott, holott még csak egyetemista volt. Nem sokkal később úgy hozta a sors, hogy az akkor nem túl híres Lucasfilm Gameshez került, ahol is a cég Atari 800-as játékainak C64-es portjain dolgozott. Kisebb feladatokkal ugyan folyamatosan megbízták, de az első igazi áttörésre 1985-ig várni kellett. Ekkor ugyanis egy vadiúj játék, a C64-re készülő Maniac Mansion fejlesztése lett a feladata, ami a kor egyik legújabb őrülete, a grafikus kalandjáték láz meglovaglása volt. A történet egy régi ház körül bonyolódott, amit belakott egy őrült tudós, és annak földönkívüli kompániája. Eszelős feladványok, beteges párbeszédek, és persze humor, ahogy belefért... ez volt a Maniac Mansion.

A Maniac Mansion... azok a régi szép idők!
A Maniac Mansion... azok a régi szép idők!

A játék fejlesztése viszont nem volt zökkenőmentes, ezért Ron Aric Wilmunder  programozó segítségével egy teljesen új scriptnyelvet alkotott a kód hiányosságainak áthidalásához. A Script Creation Utility for Maniac Mansion (vagyis röviden SCUMM) igazi technikai áttörés volt, ami sok apróság mellett a grafika minden addiginál komolyabb kihasználtságát is lehetővé tette. A Maniac Mansion 1987-ben jelent meg és tarolt is rendesen. A játékmenetnek hála megszületett az első igazi point 'n click játék, ami nem csupán jópofa volt, de többféle befejezése és számtalan ponton elágazó sztorija miatt máig érdemes elővenni. A SCUMM fogalommá vált, Ron és a Lucasfilm Games pedig legendává avanzsálódott.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 8.
  2011. 02. 24. 07:21
  A legjobbak! Yikes
 • 7.
  2009. 07. 20. 15:12
  YIKES! Jelentem végigvittem a Secret of Monkey Island SE-t. <img src=
  Nagyszerű játék volt, nagyon humoros (sőt a legviccesebb kalandjáték amivel valaha játszottam), remek voice acting, és számomra kicsit nehéz - némely helyen talán kissé logikátlan - fejtörőkkel. Bevallom, nem egyszer kellett használnom a játékba beépített "súgó" rendszert. Mondjuk ez nekem nem vett le annyit a játékélményből, de tény, az lett volna az igazi, ha nem kellett volna egyszer sem segítséghez folyamodnom.

  Ezt persze semmiképp sem nevezném hibának, a játék rövidségét viszont már annál inkább. Körülbelül 9 óra volt mire eljutottam a stáblistáig. Sokkal, de sokkal hosszabbra számítottam.

  Ezt leszámítva viszont remekül szórakoztam, remélem előbb-utóbb azért a 2. és 3. rész is megkapja a maga remake-jét. <img src=

  A Tales of The Monkey Island-et meg majd akkor veszem meg, ha megjelenik mind az 5 rész. Majd együtt "teljesebb" lesz az élmény. <img src=
 • 6.
  2009. 07. 08. 11:42
  Megjelent Steam-en az első epizód az új Monkey Island-ből!
  Képek: http://store.steampowered.com/app/31170/
 • 5.
  2009. 07. 02. 15:03
  Köszi az összefoglalót, nekem is tetszett.
  Zoe01: "Amúgy ezt elolvasva csak sajnálhatom, hogy akkoriban még nem foglalkoztam a videójátékokkal (értsd: túl fiatal voltam, no meg az angol tudásom sem volt az igazi)"
  Nekem mint öreg motorosnak, aki már 286-on a Civilazion első részével játszott és ámulattal nézte, hogy milyen szép zöld a fű a 256(!<img src= színű VGA képernyőn, az a véleményem, hogy sajnos manapság kevés olyan nagy játék születik mint régebben. A mai játékok legtöbbször másolják a korábbi játékokat, jobb grafikával, újabb technológiákat használva. Persze ez bizonyos fokig érthető, mert nehéz ma már újat mutatni. Ha belegondolunk pl. a Frontlines is ugyanaz mint az ET, csak jobb grafikával és több lehetőséggel. Sőt, talán az ET még szórakoztatóbb is.
  Szóval csak azt akartam írni, hogy sajnos a játékfejlesztés eliparosodott. Már nem az van mint régen, hogy pár lelkes fiatal összedobja a Dungeon Master-t vagy az Ultima első részét és kislemezen árulják.
  Szerencsére van néhány üdítő kivétel is pl a Braid.
  Ezen kívül a mai játékok egyre könnyebbek. Pl ha jól emlékszem pont a Monkey Island remake-ről olvastam, hogy a mai kor gyermekének már túl nehezek a feladványai és ezért rengeteg segítség lesz benne. Ezt én sértésnek veszem! :-) Ne feltételezzék rólam, hogy nekem túl nehéz a játék ;-) A magam részéről szeretem a kihívásokat és a nehéz fejtörőket. Persze nem az olyat amikor fogom a tárgyat és azzal kattogtatom végig a képernőt, mert nem tudom mire jó ;-)
  Anno az EOB első két részét egy nyári szünet alatt játszottam végig, úgy hogy közben telerajzoltam egy spirálfüzetet a térképével. Wizardry 7 dettó.
  Ha már a kedvenceimnél tartok, akkor megemlítem még a Fallout 1-2-it is. Azok voltak a jó játékok. A Fallout 3 sem lett rossz, de azért mégsem ugyanaz.


  Most olvastam, hogy a LucasArts régebbi (és gondolom majd az újabbak is) programjai is elérhetőek lesznek hamarosan Steam-en!
  Július 8-tól többek között az alábbi játékok lesznek elérhetőek Steam-en:
  Armed and Dangerous
  Indiana Jones and the Fate of Atlantis
  Indiana Jones and the Last Crusade: The Graphic Adventure
  LEGO Indiana Jones: The Original Adventure
  LOOM
  Star Wars Battlefront II
  Star Wars Republic Commando
  Star Wars Starfighter
  The Dig
  Thrillville: Off the Rails
 • 4.
  2009. 07. 01. 22:46
  Jó kis összefoglaló lett, kedvem is támadt egy kis nosztalgiázáshoz.
  Mindet végigtoltam anno, a DotT-t és a Monkey1-et nem is tudom, hányszor.
  (szerencsére van psp-re is scummVM <img src= )
  Kár, hogy a 3d kártyák és az akciózás berobbanásával évekre "meghalt" a műfaj...

  Kíváncsi leszek a Tales of Monkey Island-re, már vágom a cetlit. Ez a baj az epizódos kiadással, mindig meg kell várni a folytatást...
 • 3.
  2009. 07. 01. 12:14
  Zoe01: igen a Monkey 5 elvileg 5 meséből fog állni (aztán gondolom ha működik a dolog akkor több is készül). Az utoljára említett játékok személyes kedvenceim, egyszer biztos sorra vesszük őket <img src=
 • 2.
  2009. 07. 01. 01:38
  Tetszett a cikk, garatula érte!

  Amúgy ezt elolvasva csak sajnálhatom, hogy akkoriban még nem foglalkoztam a videójátékokkal (értsd: túl fiatal voltam, no meg az angol tudásom sem volt az igazi), így sajna nálam kimaradt ez a nagyszerű sorozat A negyedik résznél viszont már aktív (addict? <img src=) játékos voltam, csak annyi rossz kritikát hallottam felőle, hogy inkább hagytam a fenébe - bár az igazat megvallva, akkoriban még nem is érdekeltek annyira a kalandjátékok.

  Éppen ezért nagyon várom már ezt a Monkey Island remake-et, kicsit hihetetlen is, hogy ennyi év után ismét kiadják (kipolírozva persze), ezt azért nem vártam volna a LucasArts-tól (kellemes meglepetés persze), úgy tűnik azért mégis van igény a minőségi kalandjátékokra...

  Amúgy ez az 5. rész valójában epizódos lesz, nem? Csak azért kérdezem, mert a cikkből nekem úgy jön le, hogy ez csak "egy egész" rész lesz.
  Mondjuk a "Tales of The Monkey Island" címből azért arra lehet következtetni, hogy itt több kis epizód lesz <img src= (túl sok itt a lesz, tudom)

  Még sok ilyen visszatekintést! (főleg kalandjátékokról persze ^^ TLJ, DF anyone? <img src= )
 • 1.
  2009. 06. 30. 18:38