Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Metal Gear Solid visszatekintés - Snake története

 • Dátum | 2009.06.19 06:01
 • Szerző | dragon83
 • Csoport | JÁTÉK

Mielőtt belekezdenék bármiféle ismertetésbe, repüljünk vissza az 1980-as évekbe, a videójátékok (h)őskorába. Ekkor születtek meg olyan, mára legendává nemesült videójáték platformok, mint az Amiga, a Commodore 64 és a Nintendo Entertainment System (NES). A mindig népszerű akciójátékok természetesen ezeken a gépeken is kelendőek voltak, még ha sokszor nagyon egysíkúvá is váltak. Ezekben a programokban ugyanis legtöbbször csak az volt a fő célunk, hogy a pályákon előrehaladva, főként reflexeinkre hagyatkozva írtjuk az életünkre törő szörnyek, katonák, űrhajók stb. százait. Először az 1981-ben megjelent Castle Wolfenstein (majd annak folytatása) próbált újdonságot csempészni a stílusba, mégpedig azáltal, hogy az ellenség lelövése helyett az álruhák használatát, és a katonákkal történő összecsapások elkerülését szorgalmazta, ezáltal megteremtve a „lopakodós” (stealth) játékok stílusát. Bár úttörőnek úttörő volt a program, ám ezt nem sikerült elismertségre váltania, úgy tűnt ez az új típusú játékfelfogás zsákutcába futott. 1987-ben aztán érkezett egy japán fiatalember, aki játékával népszerűvé tette a stílust, olyan címeknek kövezve ki az utat, mint a Thief, vagy a Splinter Cell. A program, amelyről szó van a Metal Gear, mely az elmúlt 20 évben az egyik legsikeresebb sorozattá vált a játékiparban.

Metal Gear – legenda születik

A Hideo Kojima által kitalált játékot a Konami stúdiója fejlesztette az akkor többé-kevésbé sikeres MSX2 platformra. A játék főhőse egy Solid Snake kódnevű zöldfülű katona volt, aki az Egyesült Államok egy speciális osztagának, a FOXHOUND-nak tagjaként hajtott végre egy titkos küldetést Dél-Afrikában. Az Outer Heaven-nek hívott, zsoldoskatonák által létrehozott állam erődítményébe kellett a főhőst irányítva beszivárognunk lehetőleg úgy, hogy ne keveredjünk összetűzésbe az ellenséges katonákkal. Elsődleges feladatunk a fogva tartott túszok kimenekítése, és egy olyan újfajta tömegpusztító fegyver (a Metal Gear) megsemmisítése volt, mellyel a világ bármelyik pontjára nukleáris rakétát lőhettek a rosszfiúk. Mivel Snake fegyvertelenül érkezett meg a helyszínre, nem volt értelme Rambót játszani a fegyveres őrökkel szemben, bár ha ügyesek voltunk, az öklünket használva meg tudtuk ritkítani az ellenséges katonák sorait. Később aztán természetesen birtokába jutottunk pisztolyoknak, gépfegyvereknek, rakétavetőknek, sőt még robbanóanyagot is találhattunk.

Amivel kezdődött...
Amivel kezdődött...

Azonban a játék végig megpróbált minket a lopakodás ösvényén tartani, hiszen ha csendben, ököllel végeztünk a katonákkal, akkor életerőt adó csomagokat (ration) és lőszert találhattunk a holttestük mellett. Ha azonban mégis a fegyverdurrogtatás mellett döntöttunk, akkor fel kellett kötnünk a gatyánkat, hiszen amint észrevettek minket a katonák, azonnal riadóztatták társaikat. A játékosnak az őrök mellett biztonsági és lézeres kamerákkal, mérgesgázzal teli szobákkal és aknákkal is meg kellett küzdenie. A legizgalmasabb rész azonban a főellenségekkel vívott harcok voltak. A boss-ok legyőzéséhez mindig taktikáznunk kellett kicsit, mivel az ész nélküli támadással nem sokra mentünk. Nagy előnyére vált a programnak az is, hogy számos fontos mellékszereplővel futottunk össze a játék során, akiknek személyisége a kor játékainak színvonalához mérten jól ki volt dolgozva, ezáltal még érdekesebbé téve a történetet. Sokukkal rádión is folyamatosan tarthattuk a kapcsolatot.
 


Részlet a Metal Gear játékmenetéből

A Metal Gear nagy sikernek bizonyult, és hamarosan utat talált egy, az MSX2-nél sokkal népszerűbb platformra is, a NES-re. Furcsa kettőség jellemzi ezt a verziót, hiszen míg a Nintendo játékosok bibliájának tekinthető Nintendo Power magazinban a 104. legjobb NES játéknak nevezték, addig Hideo Kojima csalódottságának adott hangot a kiadott verzióval kapcsolatban, melyet ráadásul az ő közreműködése nélkül készítettek el. A programban számos változás történt az eredeti változathoz képest. Teljesen új helyszínen kezdődött a történet, számos karakter nevét megváltoztatták, és több bosst is lecseréltek. A rajongókat leginkább a játék főellenségének leváltása dühítette fel, hiszen a címszereplő robot helyett egy szuperszámítógépet kellett elpusztítani. Így kaptak a játékosok egy Metal Gear nélküli Metal Gear játékot. Az már csak hab volt a tortán, hogy a japánról angolra fordítás sok helyen minősíthetetlenre sikeredett, köszönhetően a számtalan nyelvtani és helyesírási hibának.
 

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 3.
  2009. 06. 20. 08:00
  Fél-egyórás átvezetők? Váááá, ezt nagyon nem nekem találták ki...
 • 2.
  2009. 06. 19. 11:35
  Zseniális játéksorozat, imádom minden részét (még az Ac!D 1 és 2 is jó lett, egyedi stílusukkal). Ezért vettem ps3-at és psp-t, és minden egyes percéért megérte <img src=
 • 1.
  2009. 06. 19. 07:28
  VISSZA A CIKKHEZ

  az Első 3D-s volt a legjobb.. azzal szerettem játszani.. :/ csak be t a PS1em :<