Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Men of War - Visszatérés a 2. világháborúba

 • Dátum | 2009.03.05 10:01
 • Szerző | dragon83
 • Csoport | JÁTÉK

Sokszor hallani, hogy ma már ritkán látni igazán új ötleteket a játékokban, inkább a bevált sablonokat ismételgetik a fejlesztők, miközben a marketingesek pedig minden apró újdonságot forradalminak állítanak be. Ez talán duplán is igaz a második világháború témáját feldolgozó RTS-ek stílusára, ahol mondhatni már mindent kitaláltak, és néhány kósza ötletet leszámítva mindenhol ugyanazokat a játékelemeket látjuk. Nem csoda, hiszen az elmúlt hat évben elözönlöttek minket a második világégést feldolgozó stratégiák. Mi magyarok is alaposan kivettük részünket ebből az RTS hullámból, hiszen két stúdiónk is öntötte magából a hol jobb, hol rosszabb programokat. Kis túlzással mondhatjuk, hogy egy rövid időre nagyhatalommá váltunk ebben a kategóriában. Mindenképpen érdemes kiemelni a Panzers sorozatot, hiszen máig az egyik legjobbnak számít a témában.

Keletről érkező háború

Az elmúlt évben úgy tűnt, hogy lecsengett a második világháborús RTS láz, hiszen nem jelent meg igazán emlékezetes alkotás. Ez az idő éppen megfelelő volt arra, hogy kicsit megpihenjünk a Best Way nevű ukrán fejlesztőcsapat és az 1C Company orosz kiadócég következő játéka előtt, mely a Men of War címet viseli. Eléggé a radar alatt érkezett a program, hiszen a kipróbálás előtt csak annyit tudtam róla, hogy a Soldiers: Heroes of World War 2 és a Faces of War folytatása, melyek annak idején a bennük lévő néhány jó ötlet ellenére is eléggé átlagos kritikákat kaptak.

A Best Way nem sokat változtatott az eddigi recepten, és most is egy főleg taktikázásra épülő, nem éppen kezdő stratégáknak való RTS-t hozott össze. Sajnos túl komolyan vették a bevált (?) recepten ne változtass mondást, hiszen elsősorban a régi játékelemek polírozásával foglalkoztak, így eget rengető újdonságot nem sikerült belepasszíroznia a fejlesztő lányoknak, fiúknak a játékba. Annak tudatában viszont ez nem meglepő, hogy eredetileg a Men of War a Faces of War egy kiegészítőjének készült, és csak később döntöttek úgy a fejlesztők (vagy a kiadó), hogy önálló játékként dobják piacra.

Itt még úgy tűnt, hogy mindenki eltávozásra mehet
Itt még úgy tűnt, hogy mindenki eltávozásra mehet

A háborúban minden élet számít

De milyen fajta RTS is ez a Men of War? A játék a ma egyre inkább divatba jövő „Erőforrás-menedzsment? Az minek?” stílust lovagolja meg, hiszen egyáltalán nem kell olyanokkal foglalkoznunk, mint a pénz, vagy ne adj isten nyersanyaggyűjtés. Ehelyett a küldetés elején kapunk meghatározott számú egységet, és velük kell teljesítenünk feladatainkat. Nagyon érdemes odafigyelni minden katonánkra és harckocsinkra, hiszen néhány küldetéstől eltekintve nem fogunk erősítést kapni. Az, hogy hány egységet bíznak a gondjainkra meglehetősen változó, van olyan pálya, ahol 4 emberrel indulunk, de előfordul (igaz ritkán) az is, hogy 5-6 tucat katonát irányíthatunk. Az egyjátékos módban meglehetősen kevés fajta gyalogos egységgel futhatunk össze. Kommandírozhatunk puskával felszerelt katonát, géppuskást és mesterlövészt. A negyedik típus talán a játék leghaszontalanabb egysége, ők a tisztek. Jóval pontatlanabbul lőnek, mint a többiek, ráadásul alapesetben csak egy pisztollyal vannak felszerelve, ami csak pár méteres távolságba hatásos igazán. Ami a tisztek mellett szólna, hogy képesek felderíteni a rejtőzködő ellenséget, aknákat, illetve a nagy távolságban lévő egységeket, ám a küldetések során nem ezen fog múlni a győzelem. A többjátékos módban már kibővülnek a lehetőségeink, hiszen az említett gyalogos típusokon kívül irányíthatunk mérnököt, lángszóróst, rakétavetőst, aknakeresőt és elit katonákat.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 7.
  2009. 03. 06. 21:35
  Hát ha mozgásképtelenné tetted már a tankot (pl. a lánctalpat vagy a motort szétlőtted), akkor személyzete mindenképp ki fog szállni, hogy vagy elmeneküljön, vagy megpróbálja megjavítani.
 • 6.
  2009. 03. 06. 20:02
  És miért hagyja el a személyzete a járművet?<img src= Sudden Strike II-ben szépen ki kellett gránátozni a benn ülőket vagy egy szögből lőni a tankra stb. Ott sok lehetőség volt járművet elfoglalni. Ég áldja érte a Fireglow stúdió kreatívjait<img src=
 • 5.
  2009. 03. 05. 18:29
  Az elodjei is nagyon jok voltak. Igaz nem art hozza 1 kajak gep. Kedvencem h akar 1 jo lovossel is ki tudok loni 1 tigris tankot, akar. A masik legjobb meg a direkt iranyitas (kurzorral). Olyan mintha tps-sel jatszanek.
 • 4.
  2009. 03. 05. 16:43
  Vardar, igen el lehet foglalni az ellenséges járműveket is. Ha sikerült mozgásképtelenné tenni a járművet, és annak személyzete elhagyta a tankot, beültetheted a saját embereidet. Persze először meg is kell javítani, hogy kezdeni lehessen vele valamit. <img src=
 • 3.
  2009. 03. 05. 16:28
  Járműveket ellehet foglalni? Mert az nem derült ki a cikkből. Egyébként tetszik a játék és külön öröm, hogy dragon olyan konfiggal játszik, mint amilyen az enyém<img src=
 • 2.
  2009. 03. 05. 11:22
  Erről a játékról nem hallotam, néztem is róla rögtön videót és els reakció: CoD2 strarégia <img src=
  Biztos jó, majd kipróbálom. Ez meg jelent már? Mikor fog? Bár az ilyesmiket nem annyira szeretem. Amik naon bejöttek: AgeofMythology, AgeofEmpires3, Spellforce, Warcraft3.
  De lehet ha majd kipróbálom, akkor megtetszik.
 • 1.
  2009. 03. 05. 10:10