Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Madden NFL 11 - Profi futball

 • Dátum | 2010.08.18 12:01
 • Szerző | Daks
 • Csoport | JÁTÉK

Az amerikai futball a világ egyik legnépszerűbb sportja. Tömegek rajonganak érte, az idei Szuperkupát 106,5 millióan látták, csak az államokban, és akkor még nem számoltuk azt az 50 millió másikat, akik az óceán innenső felén követték az eseményeket. Huszonhét éves csúcs dőlt meg ezzel, a 2010-es döntő több mint félmilliós különbséggel lenyomta a MASH záró epizódjának eddigi rekordját, mi pedig ahogyan a tavalyi Madden játék, és az elbukott konkurenciának számító Backbreaker esetében, úgy ezúttal is csillogó szemekkel ültünk le konzolunk elé. A Madden NFL 11 nem hazudtolta meg magát, tátott szájjal figyeltük az idei bajnok, New Orleans Saints élőszereplős felvezetőjét, a kétperces videó után pedig azonnal a menüben találtuk magunkat, ahonnan már csak egy gombnyomásra voltunk attól, hogy újrajátsszuk a döntőt.

Ez touchdown lesz
Ez touchdown lesz

Mivel biztosan akad az olvasóink között olyan, aki nem ismeri a sportot, és így nem is tudja, hogy miként kezdjen hozzá a Maddenhez, a következőkben gyorsan átismételjük az alap tudnivalókat, melyek hamar bizonyítják is, hogy az amerikai foci messze nem olyan bonyolult sport, mint azt elsőre gondolnánk. A szabályok rendkívül egyszerűek, a pályán két 11 fős csapat áll fel egymással szemben, a cél pedig nem más, mint elvinni a tojás alakú labdát az ellenfél térfelének végéhez. A támadó csapat négy lehetőséget kap, hogy legalább 10 yardot haladjon előre, ezek az úgynevezett akciók, melyek a játék alapjait képezik. Ha sikerül, akkor újból támadhatnak, ha viszont a védekezők minden alkalommal megállítják őket, akkor fordul a játék, és az attak átkerül a másik csapathoz. Pontszerzésre több lehetőség is van, ha valaki beszalad a labdával az end zone-ba, az a hatot érő touchdown, melyet a two-point conversion követ. Ekkor a támadók az utolsó vonalról indulva újabb két pontot szerezhetnek, vagy a negyedről rúghatnak egy gólt az U-alakú, öt méter magasan álló kapuba. A field goal kapura rúgás három pontot ér, és akkor lehet megpróbálni, ha a csapat a harmadik akcióval sem jutott előrébb, míg az utolsó, két pontos safety a védekezőknek jár, amennyiben sikerül a támadókat az ellenséges térfélen leszerelni. Nincsen tehát túlkomplikálva a dolog, ez már ebből az egyetlen bekezdésből is látszik, most viszont vessük bele magunkat a játékba, és lássuk, hogy milyen újdonságokat nyújt nekünk az idei rész.

Kezdődjék a bajnokság
Kezdődjék a bajnokság

A Madden NFL 11 immáron nem csak a profikhoz szól, hanem azokhoz is, akik kizárólag a futball szeretete miatt játszanak, és tökéletesen mindegynek tartják, hogy a játékosok milyen betanult trükkök szerint cselekednek az akciók során. A stratégiai döntésekre ott van a kapitány, ő az a személy, aki tapasztalatánál és tudásánál fogva a leginkább alkalmas a csapat irányítására. Az előző játékokban minden akció előtt legalább fél percet vett igénybe, hogy kiválasszunk egyet, az apró kis nyilakkal összefirkált, játékosok elmozdulásait bemutató tervek közül, ennek viszont vége. Ha szeretnénk megszabadulni a döntés súlyától, akkor csak aktiválni kell a gameflow opciót, a gép pedig ezután elemzi az aktuális helyzetet, és a várható legjobb eredményt hozó utasításokat adja nekünk.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 8.
  2010. 08. 21. 22:14
  Safety az, ha a csapat akármelyik labdabirtokló játékosát (Futó, WR, TE, QB) szerelik a saját Endzone-jában, és a labda ott válik halottá
 • 7.
  2010. 08. 21. 19:53
  Így pontos, köszönöm
 • 6.
  2010. 08. 21. 13:25
  Annyit pontosítanék a szabályokkal kapcsolatban, hogy a TD utáni jutalomrúgás csak egy pontot ér, és az esetek 99%-ában ezt a megoldást választják a csapatok, nem mennek a két pontra.

  A másik pontatlanság pedig a safety-vel kapcsolatos. Ez olyankor van, amikor a védők sack-elik (földre viszik) a támadó csapat irányítóját a saját end-zone-jában.
 • 5.
  2010. 08. 19. 08:35
  Maradok a rögbinél
 • 4.
  2010. 08. 18. 23:58
  Szivesen kipróbálnám.Élőben már volt szerencsém ehhez a sporthoz csak ráadásul szabályok nélkül.Hát minimum orrtörés volt a meccsen.
 • 3.
  2010. 08. 18. 23:34
  Greathoof: jogos, köszi, hogy szóltál, javítani is akartam még a megjelenés előtt, de valamiért elfelejtődött
 • 2.
  2010. 08. 18. 23:13
  Csak annyit akarok mondani hogy "Az amerikai futball a világ legnépszerűbb sportja."

  Szerintem kanyarban sem. Inkább a sima foci.
  Max az USA-ban népszerűbb, de hát USA nem az egész világ
 • 1.
  vna
  2010. 08. 18. 17:09
  Nem ártana, ha visszahoznák PC-re is. Persze előbb le kell zárni a pereket.