Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Heroes Over Europe - Zuhanórepülésben

 • Dátum | 2009.09.28 17:18
 • Szerző | dragon83
 • Csoport | JÁTÉK

Gyakran siránkozom, hogy manapság már nem készülnek olyan kőkemény repülőgép szimulátorok, mint hajdanán, de azt azért nem lehet mondani, hogy időnként ne jönne ki egy-egy könnyedebb repülős játék. Hiszen alig telt el pár hét a legendás IL-2 sorozat legújabb, sajnos csak konzolos részének megjelenése óta, mely bár ezúttal kissé arcade-osabb vizekre evezett, azért helyet kapott benne egy korrekt szimulációs rész is. Áprilisban a mai gépek szerelmesei ragadhattak botkormányt a HAWX segítségével, és korábban is volt néhány hol jobban, hol rosszabbul sikerült játék, gondoljunk csak a Blazing Angels, illetve a konzol exkluzív Ace Combat sorozatra, vagy épp a Heroes of the Pacific-re. Utóbbi - ahogy a nevéből is kitalálható - a Csendes-óceáni régióban vívott légicsatákat dolgozta fel, ráadásul nem is túlságosan rosszul, hiszen a magazinok többsége közepes, 70-80%-os értékelésekkel honorálta a játékot. Pár évvel később most kezünkbe vehetjük a folytatást, melyben ezúttal Európa felett kell felvennünk a harcot a német Luftwaffe-val.

Rázós kezdet

Be kell valljam, játékos pályafutásom során még talán egyetlen program sem indított nálam olyan rosszul, mint a Heroes over Europe (HoE). Repülőgépek iránti rajongásomból adódóan minden ilyen stílusú játékhoz kötelezőnek tartom a botkormány használatát, és általában csak ezzel vagyok hajlandó játszani a programot. Nem volt ez másként a Transmission Games alkotásával sem, így a telepítést követően első utam a beállítások menü „irányítás” szekciójába vezetett. Az hamar kiderült, hogy a menükben az egértámogatást úgy látszik luxusnak tartják a fejlesztők, mivel csak Home, End és más billentyűk segítségével lehetett bennük navigálni, ami egyértelműen a gyatra PC-s portolásnak köszönhető. Az igazi meglepetés akkor ért, amikor akárhogy próbáltam, sehogy sem bírtam felismertetni a játékkal öreg, de megbízható Saitek joystickomat. Miután sem a programban, sem annak könyvtárában nem sikerült megoldanom a problémát, felkerestem a HoE fórumát, hogy utánanézzek a dolgoknak. A sűrű anyázásból arra a következtetésre jutottam, hogy a játék tesztereit egy méretes intővel kellene hazaküldeni, hiszen úgy ahogy van kihagyták a botkormány támogatását, bár a kiadó (Ubisoft) munkatársai sűrű bocsánatkérés közepette biztosították a rajongókat, hogy már úton van a patch, mely egyébként körülbelül egy hét múlva, a tesztelés utolsó napján érkezett meg. A javítás sajnos csak félig-meddig oldotta meg a játékvezérlők hibáját, mivel több játékosnál továbbra sem szuperáltak az eszközök. Azon már csak kínomban nevettem, hogy a kézikönyv nagy betűkkel hirdette, hogyan tudom bekalibrálni a joy-omat. „Vicces”, hogy az abban említett menü nincs is benne a játékban.

Légipárbaj "kéz a kézben"
Légipárbaj "kéz a kézben"

Na de lássuk mire jutottam a programmal, melyet így jobb híján billentyűzettel és egérrel kellett kipróbálnom. Azzal talán nem mondok újdonságot, hogy a HoE távolról sem szimulátor, nem telik bele órákba, míg megtanulunk vezetni egy gépet, nincs igazi fizika, hanem rögtön beleugorhatunk az akció közepébe. Már rögtön az egyjátékos mód elindításakor látni fogjuk, hogy összesen négy hadjárat szerepel a programban, melyek során 14 missziót fogunk végrehajtani. Ezek nem egyenlően vannak elosztva a kampányok között. Négy, illetve öt missziót kapott a két RAF (Királyi Légierő) küldetéssorozat, kettőt az RNZAF (Királyi Új-Zélandi Légierő) és hármat az USAAF (Egyesült Államok Légiereje). A játék során nem szigorúan egymás után fogjuk végigtolni a hadjáratokat, hanem a program oda-vissza fog ugrálni közöttük, attól függően, hogy időrendben melyik feladat következik. Az egész sztori három fiatal pilóta története köré épül, akiket majd irányítani fogunk a játék során. Az egyes küldetések közötti átvezetőkben narrátorként ők mesélik el, hogy épp mi történik velük, és hogyan gondolkodnak a háborúval kapcsolatban. Nagyon tetszettek ezek a vallomások, mivel számomra eléggé hitelesnek tűntek, annak ellenére, hogy az amerikai pilóta néha talán túlságosan sablonos volt a dicsőséget kereső, majd a háború borzalmaira ráébredő katona szerepében. Néhány küldetés között korabeli videofelvételeket is látni fogunk, melyeket biztosan szívesen néznek majd a hozzám hasonló, a téma iránt érdeklődő játékosok. Belerondít az összképbe, hogy ezeket a bejátszásokat meglehetősen idegesítő, alaposan túljátszott narráció kísér, melyet legszívesebben lehalkítana az ember.

Videók mellett ehhez hasonló illusztrációkat is láthatunk a küldetések között
Videók mellett ehhez hasonló illusztrációkat is láthatunk a küldetések között


Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 2.
  2009. 09. 29. 08:25
  Az IL2 Sturmovik verhetetlen <img src= de azért próbálkozni lehet... <img src=
 • 1.
  2009. 09. 28. 18:25
  VISSZA A CIKKHEZ

  Háát, ezt eladni "szimulátor" besorolással... Siralmas. Hamar a lomtárba került. Marad az FSX.