Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Grand Ages: Rome - Reign of Augustus

  • Dátum | 2010.02.23 10:01
  • Szerző | dragon83
  • Csoport | JÁTÉK

Egy hónap híján egy év telt el a Haemimont Games által készített Grand Ages: Rome megjelenése óta, mely bár közel sem lett kiemelkedő alkotás, kielégítette a római témájú városépítő stratégiákra éhezők étvágyát. A játék kiadását követően nem sokat tétlenkedtek a fejlesztők, hiszen hamar belevágtak egy kiegészítő lemez elkészítésébe, mely a Reign of Augustus címet kapta. Bár a „lemez” megnevezést tessék erősen idézőjelesen érteni, mivel az expanzió nem került bolti forgalomba, csak digitális formában elérhető, négyezer forint körüli áron. Vajon az újdonságok megérik ezt a pénzt, vagy csak egy szemtelen lehúzásról beszélhetünk?

Fél évszázaddal később

A Reign of Augustus nem egy önálló kiegészítő, így mindenképpen szükségünk van az alapjátékra ahhoz, hogy kipróbálhassuk. Ennek azonban megvan az az előnye, hogy ha elindítjuk az eredeti hadjáratot, akkor ott minden olyan extrát és új játékelemet megkapunk, amik a kiegészítővel járnak. Az igazi móka persze az új küldetéssorozat, mely ötven évvel az első részt követően játszódik, Augustus császár uralkodása alatt. A sztorira nem érdemes túl sok szót pazarolni, hiszen ezúttal sem ez játssza a főszerepet, mert a lényeg az, hogy mire a 12 új missziót tartalmazó hadjárat végére érünk, a mi családunk legyen a legbefolyásosabb a birodalomban. A famíliák között nem fogunk újat találni, ezúttal is az egymástól eltérő bónuszokat nyújtó Aemilii, Valerii, Lucii, Flavii, Julii ötösből kell egyet választanunk, illetve azt is megtehetjük, hogy az első részben kreált karakterünkkel játszunk tovább. Attól azért nem kell félni, hogy újdonság nélkül maradunk, elég csak ránéznünk a karakterlapunkra, mely számos új képességgel bővült. Egy kis emlékezetfrissítés: minden általunk kreált karakter több tucat tulajdonsággal (talent) rendelkezik, amelyek 3 csoportba (városi, katonai, családi) oszthatók, és különféle bónuszokat adnak játék során.

Kissé kibővültek a karakterünk számára elérhető képességek
Kissé kibővültek a karakterünk számára elérhető képességek

Az új darabok között szerepel például a gazdasági részen megtalálható „vezetés”, ami percenként ad 10 fennhatóság pontot. A katonai részen többek közt a „castrum” tulajdonságot szerezhetjük meg, amely bónuszokat ad a helyőrség épületének sebzéséhez és HP-jához, de itt vehetitek meg a „gravitas-t” is, amely a fennhatóság pontok maximális számát növeli. Ez persze koránt sem a teljes lista, hiszen összesen 21 talent-tel bővült az alapjáték felhozatala. A Grand Ages: Rome-ban sokan furcsállták, hogy nem lehet utakat építeni (mint például a később megjelent Anno 1404-ben), hiszen ha a valóságot vesszük alapul, akkor Róma az útjairól és közműveiről is híres volt. A Reign of Augustus-ban már nem kell e hiányosság miatt aggódnunk. Az úthálózatnak ráadásul kettős szerepe van: egyrészt gyorsabban közlekednek rajta az egységeink, másrészt vannak bizonyos épületek, amik különféle bónuszokat kapnak, ha utak mellé építjük őket. A másik érdekes játékelem a fennhatóság (authority), melyet bizonyos épületek és képességek generálnak számunkra. Ezt olyan speciális képességekhez használhatjuk fel, mint például a tűzoltás, amivel megmenthetjük a pusztulásra ítélt házakat. Ennél persze vannak sokkal hasznosabbak is, mint például az, amelyikkel megfélemlíthetjük a barbár falvakat, hogy könnyebben foglalhassuk el őket. Ettől függetlenül ritkán használhatóak ezek a lehetőségek, mivel meglehetősen borsos az áruk, a használhatóbbak több ezer dénárba és jó párszáz fennhatóság pontba kerülnek, ami nem kevés a játék mércéjével mérve.

A játék egyik újdonsága, a "fennhatóság"
A játék egyik újdonsága, a "fennhatóság"


Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

  • 1.
    2010. 02. 28. 14:25
    Köszi az infót a kiegről!

    "kevés" a hozzászólás is - ja, igen, itt nem kell senkinek lánccal levágni a fejét, topik süllyedhet