Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Emulátorok: A nagy áttekintés

 • Dátum | 2009.10.05 12:01
 • Szerző | Chocho
 • Csoport | JÁTÉK

Ha manapság valaki szóba hozza az emulátorprogramokat, nagyon sok kérdés merül fel, hiszen ez egy olyan oldala a játékvilágnak, ami nem elég, hogy állandó fejlődése miatt képlékeny, de még jogilag is vannak megkérdőjelezhető pontjai. Mégis mik azok a határok, amiken belül barangolhatunk, s mi az, ami olyan vonzó az emulátorok világában, hogy egyesek a szabadidejüket is erre áldozzák, normális játék helyett? Eme nagyobb lélegzetű cikkbe ezekre a kérdésekre kívánunk választ adni, tisztázva olyan fogalmakat és legalitási kérdéseket, amik nélkül értelme sincs beleugrani az "emuzás" rejtelmeibe.

Igen, a nagy részük már emulálható
Igen, a nagy részük már emulálható

Mi az emulátor?

Ez a legjobb, és egyben legfontosabb kérdés. Az emulátor olyan program, ami szoftveres úton teremti meg a feltételeket egy másik platformra szánt program számára úgy, hogy az maradéktalanul működhessen egy tőle idegen hardveres környezetben is. Az emulátorok ötlete nem új, már a nagy videojáték-válság előtt is születtek olyan gépek, amik lejátszották más gyártók konzoljainak játékait is. Manapság az emulátoroknak nagyon sok fajtája és ága él, és ezek egy részét komoly munkára, archiválásra használják. A Microsoft Virtual Machine 2007 alkalmazása is egy olyan, ingyenesen letölthető eszköz, amivel új rendszereinken futtathatunk régi MS operációs rendszereket, élvezve azok összes előnyét / hátrányát, miközben a háttérben a modern rendszer üzemel, teljes erőbedobással. Sőt, ha valaki nagyon súlyos késztetést érez, még OS X-et is futtathat virtuális gépen, noha ennek - mint az emulátorok világában oly sok dolognak - ára van. Akik még a DOS-nál is régebbre szeretnének merészkedni, mindenféle ősi számítógéphez találnak az Interneten ingyenes emulátorokat, az Apple II-től kezdve a Commodore-okon át az Amigáig, és még sorolhatnám.

                                       
                                                              Aliens vs. Predator egy Atari Jaguar emulátoron

Na igen ám, de mi a helyzet a játékkonzolokkal? Nos, amíg a konzol halott, addig semmi. Nagyon sok emulátor van Atari 2600-ra (a legjobb a Z26), NES-re, SNES-re (VirtuaNES, NEStopia), Sega MegaDrive-ra (Fusion), Jaguarra, és még sorolhatnám. A játékok beszerzése már nem olyan egyszerű, mert ugyan a nagy részük abandonware-nek minősül(het), de a letöltésük sokszor így is illegális. Maximum az eredeti játékok tárolóiról, az úgynevezett "cartridge-ekről" lehet lerippelni őket otthon, de néhány cég szerint még ez sem legalális (bár kérdés, hogy akkor szerintük mi az). Ami viszont kicsit lazíthat a szabályokon, az a gépek kora, és az, hogy a cégek, amik nagyrészt ma is léteznek még, nem bánják, hogy valakik életben tartják a múltjukat (persze kivétel akad). Tehát van sok régi konzol, és hozzájuk még több emulátor. Mi van viszont, ha egy olyan konzolt szeretnénk emulálni, ami nem olyan rég még új volt? Ez esetben több dolgon elcsúszhatunk, így most oldalról-oldalra vegyünk sorra pár nem túl régi géphez tartozó emulátort, hogy lássuk, mikor is fogunk végre Halo 3-azni a PC-inken!

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 26.
  2009. 10. 10. 16:07
  Ja, és a Wii kontroller cuccost lehet használni PC-vel is!
  Most szedtem össze az infót a csínjáról-bínjáró, de még nem tudtam kipróbálni!
 • 25.
  2009. 10. 10. 16:03
  Köszi szépen az infót a Game Cube + Wii emulátorról Chocho!!

  Leszedtem, informálódtam, kutattam, és most 99% hibátlanul nyomom PC-n a Metroid Prime-ot xbox360 kontrollerrel!! =)

  A Soul Calibur 2 nek meg elmegy a zenéje, néhány hang, de játék közben TÖKÉLETES, csak a zene nem megy!

  Majd nézem a többi kedvencet is, de nem sietős, fejlesszék csak addig!
  Például a widescreen hack opció iszonyat jó (widescreen opcióval NEM rendelkező játékot, VALÓS widescreen képpel játszhatod), még nem hiba mentes teljesen, (a széleken vannak villódzások helyzettől függően) de 90% -os!! (A Dolphin hivatalos verziójában még nincs benne).

 • 24.
  2009. 10. 09. 01:56
  A PS és a Nintendo emulátorok kiválóan működnek egy mai géppel. 2 évvel ezelőtt még rosszabb volt a helyzet a gyengébb processzorok miatt, de mára szinte tökéletesen fut rajta a játékok nagyrésze. Kivévve ami rossz osztályzatot kapott a kompatibilitási listában. De ezek száma is egyre kevesebb.

  Pontosan 2 éve olvastam cikket az emulátorokról, melyben azt írták hogy az új generációs (ps3, wii) konzolok emulálása legalább 10 év - mert akkor még a régebbiek sem futottak rendesen. Ehhez képest egy WII szinte tökéletes. PS3-at nem próbáltam, nincs egyenlőre rá olyan játék ami lekötne.
 • 23.
  2009. 10. 08. 22:53
  Chocho

  Bocsáss meg nem látom hol írtam, hogy az konzol sőt még külön sorban írtam, tehát külön téma...

  A fő téma pedig az emulátor... Pihenj kicsit, késő van már...

  <img src=
 • 22.
  2009. 10. 08. 20:52
  ossyni: a mame nem konzol...
 • 21.
  2009. 10. 07. 18:46
  dh1, van igazság, abban amit mondasz, mert a nálunk elterjedt MS-DOS oprendszerű PC-re tényleg nem jelent meg a Lotus. Viszont Amiga mellett megjelent a PC egyik korabeli változatára az Amstrad CPC-re, amin MSDOS helyett AMSDOS futott.
 • 20.
  2009. 10. 07. 17:29
  a.b.a.c.a.b.b

  Aki tudja mi ez, csak az-az igazi öreg harcos!!!!!!!

  <img src=
 • 19.
  2009. 10. 07. 17:26
  DH1 -el kell egyetértene, ez lópikula.

  Még ha nem is a 0-ról indulni, de a platformok megjelenésétől elkezdeni a cikket ez lett volna a minimum.

  Kihagyni a Mame32-őt ami lerobbant vidámparkok,kocsmák játékgépeinek kelléke, azért az mégis csak luxus volt kihagyni, főleg hogy 100%-ban emuléálható!

  Azért a mai középkorosztály réteg a hamisítvány NES (ami szintén mai napig piacon van (már hordozható formátumban is) ZSIBIS-NINTENDÓ-Polystation stb...) és akkoriban csak jólmenő családoknak volt Snes-ük, vagy Sega mega drive (16bit)erre kezdtek megnyitni kölcsönzők és tékák.(illő lett volna átfogóbb képet adni,ezekről minimum így nosztalgiázás helyett csak bosszankodás kapott el.

  A bitek harca anno -írja a cikk- ház ez most sincs másképp!

  Viszont olyan platformok kaptak szót ami régen is mindenki tudta, hogy már halott téma (pl-x-box 1 ,dreamcast, és már csak a sega saturn hiányzott innen.) <img src=
 • 18.
  2009. 10. 07. 13:23
  A dreamcast-es rész tényleg hülyeség. Van a nullDC és azzal teljesen jól mentek a játékok amiket próbáltam. És még mindig fejlesztés alatt van.
 • 17.
  2009. 10. 07. 12:28
  Gratulálok a cikkhez, igazi hiánypótló írás. Jó volt olvasni, köszönöm.
 • 16.
  2009. 10. 07. 10:24
  somakb: hát nem én írtam baromságot, hanem te. Assembert és assemblyt is láttam eleget, viszont Te csak úgy tűnik dumálsz itt. Tudhatnád, hogy a GPU is egy processzor, ahhoz is utasításkészlet-fordítót kell írni, ami ugye HARDVERT "emulál" SZOFTVERESEN.
  Ha neked ez vicces volt, akkor kérlek, dugj a PS2-dbe egy RS232 kábelt és próbáld ki. Amíg nem tetted, addig meg ne beszélj itt hülyeséget, mintha én állítanék valótalant. Kösz.
 • 15.
  dh1
  2009. 10. 07. 10:12
  A cikk cime: A nagy attekintes

  Tehat a cikk cime azt jelenti, hogy egy atfogo, teljes kepet mutat az aktualis emulator helyzetrol ... ha nem igy van akkor a cim felrevezeto

  Akkor egy pelda ... Olyan emulatort kihagyni mint a WinUAE (es egyeb Amiga emuk) hm ... haaaat ... vagy mint a MAME (hw emu es jatekgyujtemeny) ...

  PC-s jatektortenelem pelda:
  Lotus Esprit Turbo Challenge soha nem jelent meg PC-re!
  A masodik resszel egyutt Amigara fejlesztettek es onnet portoltak a tobbi platformra ami kozott nem szerepel a PC. Meg a masodik resz sem jelent meg pecere!
  Az elso peces Lotus a 3. resz portolasa volt: Lotus: The Ultimate Challenge neven (eredetileg mas platformokon - Lotus III: The Ultimate Challenge) es ez nem 1990-ben volt es szinten elsodlegesen Amigara fejlesztettek ...
 • 14.
  2009. 10. 06. 21:59
  'Ugyanmár csak egy processzorutasításkészlet-konvertert kell írni (hosszú sz
 • 13.
  2009. 10. 06. 13:04
  dh1, ami a játéktörténelmi cikkeket illeti, biztos vagyok benn, hogy minden olvasó tudna olyan játékot mondani, amit bele kellett volna rakni, illetve ki kellett volna hagyni a cikkből. Próbáltam a fontosabbakat belerakni, de akarva-akaratlanul biztos kihagytam néhányat. Nehéz lenne mindenkinek megfelelni egy ilyen írás esetében.

  Az emulátorokra ugyanez igaz, rengeteget lehetne írni az egyes programokból, azok használatáról, típusairól, de ez nem egy könyv, mindössze egy áttekintő cikk.
 • 12.
  2009. 10. 06. 11:15
  dh1: Nem igazán értem a problémát. A cikk pont azért áttekintés, mert csak egy kis szeletről ejtünk benne szót, s ez a szelet az, ami a legtöbb olvasót érinti. Ha azt állítanám, hogy ez az írás a teljes emulátoros viláűgot lefedni, akkor hazudnék, de nincs olyan mondat a cikkben, ami erről egy kicsit is szólna. Parlagon hagyok valamit? Hmmm. Mit? Ez a "vannak hibák iott-ott" dolog addig nem hangzik többnek légből kapott okoskodásnál, míg példát nem állít elé a kedves olvasó. Jobban utánanézni? Ez is érdekes, lévén a legtöbb programot saját magam is kipróbáltam (értelemszerűen a CXBX az egyik kivétel, míg a PCSX2-ben soha nem érhettem el normális sebességet). Sorozattá minősíteni nem "kell" semmit erre, maximum LEHET, de nem valószínű, hogy fogjuk, mert semmi értelme nem lenne. Arról, hogy a régi arcade masinákból hogy futtathatjuk a mai játékokat, vagy hogy mégis miként kell beállítani ezeket az emulátorokat, a cikk elolvasása után minden kedves érdeklődő (Ön is) megtalálhatja.
 • 11.
  dh1
  2009. 10. 06. 10:55
  Koszonjuk a cikket!

  De ...

  A szerzot megkerdeznem szivem szerint, hogy a fenti cikk mitol is az emulatorok nagy attekintese?

  Mert ez meg egy kis szeletnek is keves, es erdekes modon az ennel nepszerubb es fontosabb, ugyanakkor jobban mukodo emukat meg parlagon hagyta a cikkiro ...

  Ha mar cikket irunk akkor jo lenne jobban utana nezni a dolgoknak ...

  Avagy ezt is sorozatta kell atminositeni mint a PC-s jatektortenelem epizodokat ...

  Bar megjegyzem, hogy abban a sorozatban is vannak komoly hibak es igen erdekes a bemutatott jatekok kivalasztasa ...
 • 10.
  2009. 10. 06. 09:58
  Ugyanmár csak egy processzorutasításkészlet-konvertert kell írni (hosszú sz
 • 9.
  2009. 10. 06. 09:47
  Sziasztok!

  Némi lemaradása van a cikkírónak (az amúgy jó kis írásban), ugyanis a Dreamcast emulátorok jól müködnek, és egy 1.4-1.5GHz-es gépen is simán elfutnak akár teljes sebességgel!

  Csak néhány az elérhető és müködő emulátorok közül:
  NullDC (Első teljesen használható emu)
  Makaroon
  Demul

  Az emulátor tulajdonképpen egy fordító (legközelebb a szinkrontolmácsolás áll hozz
 • 8.
  2009. 10. 06. 09:44
  A pcengine/turbo grafix 16... na nekem az a nagy kedvencem. Az emulátora tökéletes, a konzolra kiadott játékok meg nagyon jók. Már 10 éve is zsírul futott a gépeken. Rengeteg lövöldözős játék, és hát a Bomberman 94... na az überel mindent!
 • 7.
  2009. 10. 06. 00:08
  Nekem 6-8 éve van kiírva egy CD-re Commodore64 emulátor 1700 játékkal, meg egy csomó zenével. <img src=
 • 6.
  2009. 10. 05. 23:52
  @myckie2:
  Attól függ mikor próbáltad emulálni. Azért a mai legfrissebb béta verzió már nagyon szépen megy. <img src= Szinte minden élvezhetően ha nem maximális sebességgel megy. <img src=
 • 5.
  2009. 10. 05. 19:30
  Sajnos a ps2 nagyon gonosz egy állat. Talán majd ha minden prociban lesz larrabee (vagy AVX2).
 • 4.
  2009. 10. 05. 19:11
  Én PS2 emulátorral nyomtam hát nem nagy élménnyel. Én anime fan vagyok ezért kipróbáltam Bleach Blade Battle 2 de a 2.00Ghz processzorommal és a 256mb dd3 as videókártyámmal szaggatott mint az atom.
 • 3.
  2009. 10. 05. 19:07
  Multitask, kell hozzá memóriakártya fájl, de egyébként az is letölthető sok helyről. Nálam elég jól ment egy-két játék a PCSX2-vel, csak általában meghal némelyik egy ponton, némelyik másik ponton. Pl. God of War a végső Boss Battle felénél hal meg, tehát majdnem végig ment. A Tekken 5 az szépen fut, néha belassul, viszont ami a nagy problémám, hogy a Fifa Street 1-2. futna jól, csak valamiért élvezhetetlen képpel. De remélem egyszer befejezik a PCSX2 fejlesztését és akkor 1.0 verzió felett már remélhetőleg minden játék zsír lesz.
 • 2.
  2009. 10. 05. 18:36
  Én próbáltam egyszer emulálni egy PS2s játékot, de valamiért nem sikerült. Elakadtam ott, hogy kérte a memóriakártyát. Pedig olyan szívesen játszanék még most is a DB Budokai-al. <img src=
 • 1.
  axe
  2009. 10. 05. 15:08
  VISSZA A CIKKHEZ

  sosem értettem miként műxik az emulátor (tudom mit hogy kell benne de még sosem próbáltam) ráadásul úgy hallottam emulátorban sokkal lassabb a game