Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Empire: Total War - Nem ússzuk meg szárazon

 • Dátum | 2009.03.27 17:01
 • Szerző | vandread
 • Csoport | JÁTÉK

A Creative Assembly fejlesztőgárda neve szinte már garanciát jelent a minőségre, ahogy a Total War névvel fémjelzett széria is, hiszen óriási hírnévre és rajongótáborra tett szert az eddig elkészült műveknek hála. Az ezredforduló hajnalán kezdődött az egész sorozat a Japán császárság csodálatos, keleties világával, majd évekkel később a középkori Európa vált hadszíntérré, és valamely általunk választott neves nép színeiben verekedhettük előre magunkat. Aztán kicsit visszaugorva az időben a dicsőséges róma földjein vívhattuk meg páratlanul szép csatáinkat annak érdekében, hogy fejlődjön, és egyben maradjon birodalmunk. Az ókor után ismételten a történelmünk legsötétebb korszakát választották a készítők, amely lényegi újdonságokat nem tartalmazott a Rome-hoz képest, azon kívül, hogy a grafikus motort némileg felújították. Valószínűsíthető, hogy a tervezők is belátták azt, hogy ennél azért több kell ahhoz, hogy a sikerszéria megmaradjon, így megszületett az Empire: Total War.
 
Történelmi hadjáratok:
 
Indításkor korhoz illő menü fogad bennünket, amelyben két hadjárat között választhatunk. Maga a játék történelmileg a XVII. és XVIII. századokba repíti a játékost, amelyekben főként Amerika gyarmatosítására és az Európán belüli viszályokra helyeződik a hangsúly. Ennek tükrében az egyik kampány csak az „új világ” birtoklásáért folyik a vöröskabátos angolok oldalán, míg a másik a jól megszokott alternatívát kínálja fel nekünk: győzelemre vinni nemzetünket és egyeduralmat kialakítani.
A „Független” hadjárat:
 
Az eddigi részektől eltérően az első kampány (Road to Independence) megkezdésekor egy külön történelmi szállal ellátott küldetésfüzért kapunk, amelynek előnye az, hogy fokozatosan adagolja számunkra a nehézségeket, így alkalmunk lesz kiismerni minden fortélyt, amely nagy hasznunkra válhat a másik, grandiózusabb kampány elkezdésekor. Hátránya viszont az, hogy sok helyen rettentő unalmassá válhat, és úgy érezhetjük, hogy „meg van kötve a kezünk”. Az egész felfogható egyfajta tutorialként, ami elég hosszúra sikerült, de cserébe hangulatos átvezető animációk teszik élvezetesebbé végigjátszását. A cselekmény Jamestown megalapításával kezdődik, ami után lépésről-lépésre, fokozatosan terjeszkedhetünk, növelhetjük befolyásunkat az amerikai kontinensért folytatott versenyben. Nagyhatalmi játékaink középpontjába kerülnek az ott élő őslakos indián népcsoportok, akik hol mellettünk, hol ellenünk fognak a csatába vonulni. Az indiánok mellett a francia erődrendszerek, majd a történet előrehaladtával a híres bostoni teadélután után az angolok fogják a legfőbb problémát jelenteni számunkra. A megszokott módon narrátorok lesznek segítségünkre, ők látnak el minket tanácsokkal a gazdasági, politikai, katonai döntéseink sikeres meghozatala érdekében.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 12.
  2011. 07. 18. 21:13
  Az Empire & Napoleon Total War - Game of the Year Edition jelenleg akcíósan kapható a GamersGate-en. ( 75 % kedvezmény ) .

  [LINK]
 • 11.
  2009. 06. 20. 00:41
  Akit érdekel a játék, Steamen akciós (most hétvégén csak) 24,99€ ami kb 7-8k-t jelent Magyar forintba.
  A játékra kíváncsi vagyok, első résszel (Shogun Total War ha jól emlékszem) sokat játszottam, ill Medieval Total War-al is és mindkettőt nagyon élveztem.
  Teszt alapján itt sokkal több lehetőség van, mint korábban adatott (Rome Total Warral nem játszottam) így kíváncsian várom milyen lesz <img src=. (talán már javították a hibákat is)
 • 10.
  2009. 03. 29. 16:24
  sadi57: Nekem is kb ilyen teljesítményű gépem van, csak intel helyett amd(7750), és 0280-ban, minden maxon simán fut
 • 9.
  2009. 03. 28. 21:57
  Hát igen, jelen pillanatban patch nélkül nagyon eszi a rendszert de nem tudom miért nincs olyan jó graffja.
 • 8.
  2009. 03. 28. 17:25
  Géppel kapcsolatos kérdéseid itt teheted fel: LINK
 • 7.
  2009. 03. 28. 17:07
  fél hónapja néztem ki ezt a kongifot és ma megint megnéztem és 6 ezerrel olcsóbb lett, szal lehet hogy egy jobb proci, talán az újonnan kijövő E6300, de akkor viszont nem lesz pénz cpu hűtőre.
 • 6.
  2009. 03. 28. 15:32
  Igen, természetesen elfutna. Ha mondjuk egy 10-es skálán nézzük a grafikát, ahol 10 a max. mindenből + anizotróp és élsimító szűrők, akkor (saját gépből kiindulva) a framerate igényeidtől függően olyan 6-8-as beállításokon menne, a játéknak ebben a "korai" stádiumában, de meggyőződésem hogy patchekkel még sokat fogják optimalizálni.
  Én egy olyan kártyával amit most venni tervezel jelenleg ilyen LINK beállítások mellett játszok, ráadásul ablakban (MSN vidáman mehet így mellette) ami kissé negatív hatással van az FPS-re. Az előző hsz.-emben említett bugos hóesésen és hasonló grafikusmotor hibáiból adódó lassulásokon kívül tökéletesen élvezhető sebességgel fut a játék, persze ehhez hozzátartozik az is, hogy egy stratégiai játéktól ált. nem vár el az ember ~25fps-nél többet, mivel szükség sincs rá. Szerintem úgy meghúzva a procid sem fogja majd vissza, a 4GB memória meg a folyamatosságon elég sokat dob ennél a játéknál (FPS-t nem növeli de swappolást megszünteti).
 • 5.
  2009. 03. 28. 14:39
  a gépigényről lenne nekem is egy kérdésem, ajánlottnak az i7 van megadva, amit nagyon nem értek. szép-szép a játék, de egy i7 kéne a max beállításokhoz?
  ja és én gépet újítanék be és ha marad pénzem ezzel a játékkal avatnám fel <img src= intel E5200(3Ghz-ra húzva vagy több), hd4830 512MB, 4 GB ram. ezen egyáltalán elfutna ?<img src= és ha igen akkor mit engedhetek meg magamnak?
 • 4.
  2009. 03. 27. 20:28
  Van egy kis hiba a cikkben, valószínűleg felcserélődött 2 gondolat, az épületek már-már C&C szerű elfoglalása ugyanis tényleg új dolog, de "Az eddigi TW epizódokhoz képest egy praktikus és egyben a valóságérzetet növelő opció is belekerült: több egység kijelölése és azok egyesítése után aktívvá válik a formációk nyomógomb, ..." na ez olyannyira nem új, hogy talán már a Shogunban (legelső TW) is benne volt, későbbiekben meg biztosan.

  overseermod: nagyon helyes az elrejtés, de kérlek az ilyen esetekben írj a Hírek - Cikkek - Javítások topikba <img src=
 • 3.
  2009. 03. 27. 20:26
  Régóta nagy Total War rajongó vagyok, minden részével elég sokat játszottam, számomra ez a körökre osztott stratégiák királya. Szerintem a sorozatban a Rome után ez a rész hozza a legtöbb újdonságot/érdekességet/szépséget viszont sajnos egyet kell hogy értsek a cikk írójával abban, hogy elsiették a megjelenést. Van néhány elég zavaró bug és az engine is optimalizálatlan. Bár nálam egy nem túl izmosnak számító HD4830-al nagy általánosságban élvezhetetlenségig nem lassul, de azért vannak helyzetek amikor észrevehetően leesik az FPS látszólag indokolatlanul.
  Pl.: hóeséstől viszont egyenesen megőrül, a kamerát forgatva van egy olyan szög, ahonnan nézve egyáltalán nem látszanak a hópelyhek, majd ha elkezdem fordítani körbe a kamerát, egyre több hópehely jelenik meg, míg végül el nem érek az előbbi ponttal pontosan szembe néző szögbe. Ekkor annyi hópehely jelenik meg hogy a játékteret már alig látom, és az FPS drasztikusan leesik. Sajnos várostromnál pl. a falak miatt van hogy csak ebből a rossz szögből látható/irányítható egy csapat és olyankor elég zavaró ez, persze Pause sokat segít a dolgon...
  A világtérképen történő lassulásra több helyen is olvastam már panaszt sok olyan embertől akinek az enyémnél erősebb videókártyája van, de egy régi processzor mellett, így feltételezem hogy ott CPU limit van, bár hogy mit számol ilyen veszettül amikor az AI nem is lép, arra nincs sok ötletem. Több magot nem használ, azt az egyet viszont maxon pörgeti a semmiért. Néhány napja bővítettem a gépet 4GB memóriára, így tanusíthatom hogy a világtérképen lévő FPS-en a 2GB vs 4GB kérdés nem változtat, viszont a térkép nagy részei (pl. európa - amerika) közötti váltást és a töltési időket észrevehetően javítja.

  Néhány patch után szerintem remek kis játék lesz ez, nekem a szárazföldi csaták is bejönnek, az AI esetenkénti ügyetlenkedését leszámítva. Bár eleinte tényleg monoton, de miután kifejleszti az ember a jobb line infantry tüzelési módokat, speciálisabb egységeket, és persze a howitzereket ill. hozzájuk tartozó jobb lövedékeket (pl. quicklime) onnantól egész jól fellendülnek, élvezetessé válnak a harcok.
  Az ostrom persze tényleg béna, az egységeknek sok gondot okoz a falon és a körül történő közlekedés, de számomra ez egyáltalán nem zavaró, lévén az összes előző részben is így volt, már megszoktam hogy hogyan kell manőverezni a muksókkal efféle nem-természetes akadályok körül...

  Lenne viszont egy kérdésem: öreg motoros létemre akárhogy is szenvedek, egyszerűen képtelen vagyok megtalálni az államforma váltásra való gombot. Már 1755 környékén járok svédekkel és itt már eléggé visszafogó tényező, hogy még mindig monarchiában él a népem, de nem találom meg a módját annak, hogy változtassak ezen. Neten azt olvastam, hogy lázadásba kell hajszolni a népet (adókkal), ezt megpróbáltam de beletelt vagy 5-6 körbe ami alatt teljesen tönkrement a birodalom + az irányítást néhány kör erejéig átvette az AI és mégjobban elrontott mindent... Nem létezhet, hogy csak ez az egy buta módja legyen az államforma váltásnak...
 • 2.
  2009. 03. 27. 18:26
  Hát a gépigény tényleg borzalmas. Pontosabban nem volna vele gond nálam, ha nem szaggatna veszettül a világtérkép, míg a csaták a legmagasabb beállításokkal is 50-60 fps körül mennek. Jó lenne már hózzá egy patch, mert így élvezhetlen.
  (Radeon 4850, 2gb ram, 6000+, XP...)
 • 1.
  2009. 03. 27. 18:09