Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Call of Juarez 2: Bound in Blood - Irány a Vadnyugat

 • Dátum | 2009.07.06 14:03
 • Szerző | dragon83
 • Csoport | JÁTÉK

Nem tudom a kedves olvasó hogy van vele, de számomra a vadnyugatnak mindig volt valami egyedi varázsa. Bár azt túlzás lenne állítani, hogy elvakult rajongója lennék a témának, de egy jó film vagy játék erejéig mindig szívesen látogattam el abba a korba, amelyben a marcona, ám villámkezű fegyverforgatók párbajjal döntöttek el vitás ügyeiket, amikor még indián törzsek uralták a pusztákat, és fejvadászok üldözték a törvényen kívülieket. A filmipar régen csak öntötte magából a western filmeket, aztán az elmúlt egy-másfél évtizedben eléggé kiégett a téma, és egyre kevesebb említésre méltó alkotás született. A játékok világában ezzel szemben sosem volt igazán felkapott ez a stílus, ám egy-egy jobban sikerült darabbal mindig el lehetett ütni az időt. A zseniális Desperados: Wanted Dead or Alive, vagy a kicsit gyengébb, ám szórakoztató Gun mellett sokan vártunk már egy hangulatos FPS-re, melyben mi magunk testesíthetünk meg egy mesterlövészt. A Techland nevű lengyel fejlesztőcsapat (akiknek többek között a meglehetősen középszerű Chrome játékokat is köszönhetjük) 2006-ban megpróbált a játékosok kedvére tenni, amikor kiadták Call of Juarez című játékukat. A játék - melyben egy szökevény kölyök (Billy), és egy fegyvert ragadó pap (Ray McCall tiszteletes) bőrébe bújhattunk bele - a gyönyörű grafika és jó pár ötletes játékelem mellett számos tervezési hibától szenvedett, így elkerülték a kiemelkedő értékelések. Szerencsére a Techland nem adta fel, és három évvel később kiadták a folytatást (egészen pontosan előzményt), mi pedig nem is járhattunk volna ennél jobban.

A játék elején azonnal belecsöppenünk az amerikai polgárháború egy véres csatájába
A játék elején azonnal belecsöppenünk az amerikai polgárháború egy véres csatájába

Vissza a múltba!

A Bound in Blood pár évvel az első részt megelőzően játszódik, amikor Ray még távolról sem volt istenfélő ember, éppen ellenkezőleg, testvérével Thomas-szal katonák voltak az amerikai polgárháborúban. 1864 augusztusában kapcsolódunk be a történések folyamába, amikor is a két McCall fiú a Konföderáció (a déli államok) oldalán harcoltak, míg papi tanulmányait félbehagyó öccsük, William anyjukkal együtt vezette a családi farmot. A játék elején rögtön egy nagyobb csatába csöppenünk bele, hiszen Rayt irányítva kell hozzásegítenünk a délieket a győzelemhez, közben pedig meg kell mentenünk a szorongatott helyzetben lévő Thomast, aki a pálya másik felében tartja embereivel a frontot. A győzelem kiharcolása után a testvérpár meglepve hallja, hogy a sereg nem az eredetileg tervezett útvonalon (a családi farm felé) halad tovább, hanem épp az ellenkező irányba vezetné őket parancsnokuk. Félve attól, hogy az északi államok katonái megtámadják és kifosztják a farmot, a két fiú dezertál, és a parancsot megszegve hazafelé veszik útjukat. Időben, ám mégis késve érkeznek házukhoz, hiszen sikerül levadászniuk az ellenséges katonákat, és megmenteniük öccsüket, ám anyjukat már csak eltemetni tudják. Ezt követően ugrunk egy kicsit az időben és a háború után folytatjuk a kalandot, amikor Thomas és Ray dezertőrként és törvényen kívüliként tengeti napjait, miközben William megpróbálja jobb belátásra téríteni őket, mondanom sem kell, hogy eredménytelenül.

Egy lovaskocsis "kirándulásban" is részt fogunk venni
Egy lovaskocsis "kirándulásban" is részt fogunk venni

Így kezdődik tehát kalandunk, melyben összesen 15 küldetésen keresztül követhetjük nyomon a három testvér útját. A történetre igazán nem lehet panaszunk, hiszen egy izgalmas, helyenként fordulatos western sztorit találtak ki a Techlandes srácok, benne minden olyan elemmel, melyet egy ilyen stílusú játéktól elvárhatunk. Rengeteg egy az egy elleni párbajban fogunk részt venni, de lesz, amikor postakocsival kell menekülnünk a banditák elől, és persze nem maradhattak ki az indiánok sem, akikkel alaposan összeakasztjuk a bajszunkat. A Call of Juarez első részéhez hasonlóan a Bound in Bloodban is kettő karaktert irányíthatunk, ezúttal a két fivért, Thomast és Rayt. Az első és utolsó küldetés kivételével minden misszió elején eldönthetjük, hogy a gyorsabban, ügyesebben mozgó Thomast, vagy az erősebb, jobb fegyverforgató Rayt választva oldjuk meg az előttünk álló feladatokat. Mivel a két testvér eltérő képességekkel rendelkezik, nem mindig ugyanazt az útvonalat járjuk be velük a pályákon. Ha csendesen, késekkel vagy íjjal kell leszámolni az ellenséggel, netán a lasszót használva fel kell majd másznunk valahova, akkor oda Thomas-szal fogunk menni. Ezzel kapcsolatban csak azt sajnáltam igazán, hogy nem használhatjuk mindig a lasszót, csak azokon a pontokon, ahol a játék megengedi azt. Hiába láttam egy fát, melyre felmászva megkerülhettem volna az ellenséget, ha a program nem jelzi külön, akkor nem tehettem semmit. Ha viszont ajtókat kell betörnünk, vagy dinamittal kell felrobbantanunk valamit, akkor Ray lesz a mi emberünk. Őt már csak azért is kedveltem, mivel képes mindkét kezében egy-egy pisztolyt forgatni, ráadásul sokkal gyorsabban tud tüzelni velük, mint testvére.
 

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 23.
  2009. 07. 15. 10:41
  "warez tiltott"

  itt az ipon.hu-n? nézzetek már tükörbe....
 • 22.
  2009. 07. 08. 22:18
  Jó játék lett, sok újítást raktak bele, de valahogy nekem az első rész világa jobban bejött. Egykét grafikai modell is szebb volt az első részben. (pl. lámpák, lovak) az is egy kicsit illúzióromboló hogy lépten-nyomon eldobható lámpák vannak. Far Cry2 után pedig hiányolom a tűz terjedését is.
 • 21.
  2009. 07. 08. 10:36
  Alig várom, hogy meglegyen<img src= Az első rész nagyon tetszett, főleg a heymászós rész, meg amikor lovagolni kellett.
 • 20.
  2009. 07. 08. 09:34

  silentfrog: <img src= Én is arra tippeltem, de elemcsere után is megvolt. De tegnap megtaláltam a hiba forrását! Vista alatt van az Energia séma beállítások és azon belül az USB szelektív felfüggesztési beállítás. Ezt kellett letiltanom, ugyanis észrevettem, hogy játék közben minden megakadásnál felvillan az USB-s Mini Receiver, azaz újraindul. Valamelyik nap raktam fel az SP2-t, valszeg az átállította nekem ezt... :S


  Így viszont a játék nagyon bejövős! Rettenetesen jó hangulata van! Csak már előre félek, hogy hamar a végére érek... <img src=
  Aki élesebb képet akar, az a Post Process Quality-t vegye le Normal-ról Simple-ra! <img src=
  Amúgy sztem az első rész kicsit butított motorjával megy a játék. De attól még nagyon szép a grafika!
 • 19.
  2009. 07. 07. 21:19
  csigabigaf- Akkor nem játszottál az első részével a játéknak.mert az ugyebár kb 3 éves.
  Kange-nem merül az elemed a vezeték nélüli billentyüzetedbe? :-D nekem akkor csinál ilyeneket.
  Egy biztos az első részénél jobban fut ugyanazzal a konfiggal,bár nekem az jobban tetszett ,kissé élesebb volt a játék képe.
  core 2/2.5 ghz/ és ati 4670 2 giga ram és 70-80 áltag fps produkál max beállitásnál. Meg is lepett erőssen,ilyen grafika ilyen kicsi gépigénnyel!!!
 • 18.
  2009. 07. 07. 16:55
 • 17.
  2009. 07. 07. 15:51
  Meg tudnátok mondani, hogy honnan szereztétek be a játékot? Mert a boltokban még nem kapható, de szívesen kipróbálnám és úgy látszik itt már mindenkinek megvan!
  Előre is köszi a segítséget!
 • 16.
  2009. 07. 07. 15:16
  Kange!

  Ez nálam is probléma. Hasonlóan viselkedik nálam is a játék. Fogom, kilépek a menübe aztán vissza és már jó is. Nem tudom mi lehet a baj.

  De ezt leszámítva popec egy játék, főleg hogy én 1920x1080-as felbontáson nyomom! :-))
 • 15.
  2009. 07. 07. 10:33
  Nálam 95%os a game! Kis gépigény!!!(a tesztbe hülyeség, van irva) szép grafika, élvezetes játékmenet, Rég csinált bárki hasonló szinvonalú játékot...
 • 14.
  2009. 07. 07. 09:49
  Másnál nincsen irányítás beli gondok? Értem ezalatt, hogy nyomom a W-t, majd késéssel elindul előre... Szinte minden oldalnál. néha beragad valamelyik irányba. Kicsit idegtépő! Azt hittem ez játékhiba, de még a végén nálam lesz a baj????
 • 13.
  2009. 07. 07. 03:56
  Csúcs cucc, rohadtul élveztem.
  Legutoljára amikor vadnyugatos játék ennyire szórakoztatott, nem viccelek több mint tíz éve volt, Outlaws nevű szép 2D-s shooter személyében.
  Nem mély játék, nem a legszebb, nem is a legbonyolultabb de dögöljek meg ha nem élveztem a két revolverrel való puffogtatás minden percét.
  Persze Ray-el játszottam végig, a feeling amit egy ajtón berontás után 4-5 ember lelövése (természetesen az egér két gombját KIZÁRÓLAG csak felváltva szabad használni) tökéletesen visszaadta azt amit minden vadnyugati filmben láthat az ember.
  A szinkron csúcs, egyetlen gond vele hogy utána egész nap azt mondogattam hogy sons o~ bitches...
  Grafikában kicsit sajnálom hogy minden t folyamatosan elmostak de lehetne rosszabb is.
 • 12.
  2009. 07. 06. 22:58
  Nekem 64bites XP-m van és néha kifagy, nem tudom miért. <img src= Más játék nem, csak ez.
 • 11.
  2009. 07. 06. 22:43
  Pedig elég szép ez a motor.
  Itt egy chrome engine 4 hd demo video:
  http://www.techpowerup.com/downloads/1448/..._4_Demo_HD.html
 • 10.
  2009. 07. 06. 22:09
  Hát nekem nincs ekkora gépem de maxra húztam a grafikát és nem szaggatott<img src=

  AMD X2 3800+, 1GB RAM, ATI HD4650 512MB

  A felbontás a monitorból adódóan csak 1440x900! De így is tökéletesen fut a játék. Meg is lepődtem, hogy best quality beállítás után nem szaggatott!
 • 9.
  2009. 07. 06. 21:10
  Nálam is Vista64 alatt fut szval tényleg nem az a probléma.
 • 8.
  2009. 07. 06. 20:19
  Valamit csak ír ki
 • 7.
  2009. 07. 06. 20:08
  nálam is 64bites vista van,és pöpecül fut,tuti nem ez a baj...
 • 6.
  2009. 07. 06. 19:04
  helo!
  én ma telepítettem a programot de nm akar elindulni. 64bites vistám van c2d e8400 proci 2gb ddr3 ram és hd4850es vgam. szóval a gépigény megvan, de sok helyen azt írják h a 64bites oprendszer lehet a hiba. vki esetleg nm tapasztalt hasonlót? vmi tipp? előre is köszi
 • 5.
  2009. 07. 06. 18:24
 • 4.
  2009. 07. 06. 17:06
  Szerintem is zsíros csak egy picit egyhangú, h folyamatosan csak lőni kell és nyomulni. Grafika is szép, viszont tényleg tölthetne messzebbre is. A fedezékrendszer az meg istenkirály, + a jó kis multiplayer
 • 3.
  2009. 07. 06. 16:30
  Szerintem is nagyon király kis game a maga műfajában. Aki szereti a western játékokat, csak ajánlani tudom
 • 2.
  2009. 07. 06. 16:24
  Hát szerintem az év legjobb játéka a Cooperative télleg hiányzik pedig tök fain lenne főleg hogy alapból 2 karakter között válogathatunk <img src=

  Szval szerintem eddig az év legjobb gameje aki akar jönni neten az joinoljon hamachin <img src=

  Szobák: Call of Juarez Europe pw:coj

  CallofJuarez2HUN pw:coj2
 • 1.
  2009. 07. 06. 15:55
  VISSZA A CIKKHEZ

  Tenyleg allat 1 jatek! Kicsit rovid... Az elso resznek megvolt a maga vonzereje, ennek talan nincs akkora ereje, de azert 1x mindenkepp erdemes vegigtolni. Az elso reszben volt a vadaszos resz, mikor a nyulakat kellett ijjal kilonni... Itt hianyoltam valami hasonlot. Optimalizalt, jo tortenet. Tenyleg csak a szavatossag a bug.