Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Brütal Legend – Életre kelt a metál!

 • Dátum | 2009.10.23 12:01
 • Szerző | dragon83
 • Csoport | JÁTÉK

Vannak hányattatott sorsú játékok, és vannak fejlesztők, akik nyilvánvaló zsenialitásuk és tehetségük ellenére sem tudnak akkorát kaszálni programjaikkal, mint egy Halo-t, vagy GTA-t fejlesztő stúdió. Ezekbe a kategóriákba tartozik a cikk témáját adó Brütal Legend, és az azt készítő Double Fine vezető játéktervezője, Tim Schafer is. A játék meglehetősen kalandos utat járt be, hiszen pár évvel ezelőtt még az Activision felügyelete alatt hegesztették, ahol úgy tűnt jó kezekben van a cucc, lévén napjaink egyik legsikeresebb kiadója gondozta. Ám minden a feje tetejére állt, amikor az Activision egyesült a Vivendi Games-szel, mivel az így létrejött megavállalat egy csapásra megvált több ígéretes, már hosszabb ideje fejlesztés alatt álló címétől, többek közt a konzol exkluzív Brütal Legendtől is (egyúttal biztosítva helyét a legutálatosabb cégek panteonjában). A játékos társadalom egy emberként hördült fel, hiszen érezni lehetett, hogy egy igazi mestermű készül a Double Fine berkeiben, ám a megjelenés így veszélybe került. Ekkor lépett színre az Electronic Arts, és fehér lovon érkezve megmentette a projektet, újabb tanúbizonyságát adva annak, hogy kezd visszatalálni a jó útra. Ráadásul egy eszméletlenül brutális, vagyis inkább Brütális marketinghadjárattal támogatta meg a játékot, hiszen rengeteg élőszereplős reklámot forgattak, csak a népszerűsítés kedvéért.

Hogy legenda lesz-e a játék, még nem tudni, de az biztos, hogy brütális
Hogy legenda lesz-e a játék, még nem tudni, de az biztos, hogy brütális

Ami Tim Schafert, a program mögött álló koponyát illeti, azt hiszem mindannyian tudjuk, hogy az elmúlt két évtized egyik legjobb designeréről beszélünk. Karrierje kezdetén aktívan részt vett a Monkey Island széria megalkotásában, és azt követően is nagyszerű játékokkal „árasztott” el minket. Művei sorra vették le lábukról a kritikusokat, gondoljunk csak a Grim Fandango-ra, a Full Throttle-re vagy a Psychonauts-ra, mind tagadhatatlan mesterművek voltak. Ám az élet kegyetlen, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a kiváló kritikákat nem igazán sikerült üzleti sikerre váltania Schafernek. Pár éve pattant ki a fejéből a Brütal Legend ötlete, melyet egy olyan akció-kalandjátékként álmodott meg, mely teljes mértékben a rock, egészen pontosan a heavy metál világára épül. Megannyi nagyszerű előzetes és videó után végre kézbe vehettük a mester legújabb művét – abból is a PS3-as verziót -, mely egy pillanat alatt rabul ejtett minket.

Eddie nehezen szabadul az őt üldöző rajongóktól
Eddie nehezen szabadul az őt üldöző rajongóktól

A nevem Black…Jack Black

Ma már egyre gyakoribb, hogy híres színészek adják a hangjukat egy-egy videójáték karakternek és nincs ez másképp a Brütal Legend esetében sem, hiszen a Double Fine-nak sikerült megnyernie a játékhoz a híres komikust, Jack Blacket, aki mellékesen egy rock bandának is tagja. Túl nehéz dolguk nem lehetett, hiszen a főszereplő karaktere bizonyos szempontból nagyon is hasonló Black-hez, aki ráadásul imádta a Psychonauts-ot, így nem kellett sokáig győzködni arról, hogy vegyen részt Tim Schafer új játékának készítésében. A színész azonban nem csak a hangját kölcsönözte a főhősnek, hanem teljes erőbedobással részt vett annak promótálásában is, mondhatni az összes reklám őrá épült. Ennek köszönhetően iszonyatosan elborult videókat láthattak azok, akik figyelemmel kísérték a Brütal Legenddel kapcsolatos híreket.

Jack Black a játékban is osztja az észt
Jack Black a játékban is osztja az észt

 

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 14.
  2009. 10. 27. 13:26
  Hát igen, nem is játszanának vele az amerikai gyerekek, ha túl nehéz lenne? <img src=D

  Köszi, hogy válaszoltál, ez a kérdés már tényleg "izgatott" a demó óta <img src=
 • 13.
  2009. 10. 26. 12:20
  Zelbácsi, igen meg lehet halni. Ilyenkor egy közeli checkpointra rak vissza a gép. Mivel minden esemény után automatikusan ment a játék, túl sok mindent nem vesztesz ha meghalsz, csak az épp aktuális küldetést bukod. De azt meg újra fel lehet venni.
 • 12.
  2009. 10. 26. 09:01
  Nekem csak a demóhoz volt szerencsém de az is valami eszméletlen hangulatú! <img src=

  Az egyetlen dolog, ami nem derült ki a demóból, és itt sem említed:
  Meg lehet ebben a játékban halni? <img src= Nem találtam HP csíkot, vagy hasonlót a demóban, és akárhogy ütöttek, miközben bénáztam, meg sem kottyant Jacknek... akarom mondani Eddienek.

  Hajrá Brütal legend! Köszönjük a cikket! <img src=
 • 11.
  2009. 10. 24. 14:22
  Hatalmas játék! Bár lehet, hogy nem ez az év legmagasabb pontszámmal jutalmazott játéka, de ettől függetlenűl pokolian szórakoztató. Nagyon kevés olyan Sandbox játékmenettel rendelkező game van, amit ne únnék meg pár óra után, de itt ez elő sem fordulhat. Az egész világ annyira jól, stílusosan (és ez miatt szerintem megérdemelt volna a kinézet egy 10-est, mert nem csak technológiai szépség létezik (Uncharted2, Crysis)) van felépítve, hogy az ember csak percekig, minden cél nékül furikázik, felfedezi ezt a baromira jól felépített világot. A mellékküldetések változatosságával nekem nem volt problémám, szerintem az ilyen sandboxos játékoknál nem érdemes ezeket a küldiket egymás után, megállás nélkül csinálni, mert akkor tényleg hamar megunja őket a játékos.

  Jack Black tuti választás volt Eddie szerepére, de a többiek sem volt gond. Az év leghumorosabb játéka díjat tuti megkapja tőlem. <img src= Örülök, hogy megemlítettétek azokat az utalásokat, sokat hozzáadnak az élményhez szvsz. A stratégia rész engem legjobban a PC-s Sacrifice-ra emlékeztet, ami nálam egy nagy plusz.

  Ahhoz képest, hogy nem vagyok egy nagy metal rajongó, meglepődtem, hogy mennyi király számot tettek a játékba.

  A cikk írójához hasonlóan én is csak javasolni tudom minden box és ps felhasználónak a játék beszerzését, mert tényleg baromi egyedi és szórakoztató (meg Tim bácsiék is megérdemlik, hogy eladjanak belőle pár millió darabot <img src=).
 • 10.
  2009. 10. 24. 01:31
  Boxról van szó, PS-en is van Y gomb? <img src=
 • 9.
  2009. 10. 23. 23:05
  kls96, a heavy metal is rock...
 • 8.
  2009. 10. 23. 18:38
  Chapell: Xboxon vagy PS3-on? Csak mert a kolléga utóbbin tesztelt.
 • 7.
  2009. 10. 23. 18:27
  Igen tudom. Nem is írtam, hogy ugyanaz. Először írtam, hogy rock, majd szűkítve a kört pontosítottam, és írtam, hogy heavy metal.
 • 6.
  2009. 10. 23. 18:16
  "Pár éve pattant ki a fejéből a Brütal Legend ötlete, melyet egy olyan akció-kalandjátékként álmodott meg, mely teljes mértékben a rock, egészen pontosan a heavy metál világára épül."
  A metal és a rock naggyon nem ugyanaz!!!!!!!!!!!!!!!
 • 5.
  2009. 10. 23. 17:10
  A lényeg, hogy a közeledben álló egyik féle egységet tudod kijelölni az Y-al, ha meg repülsz, akkor elvileg célozva is ki tudod jelölni őket.
 • 4.
  2009. 10. 23. 16:31
  Én csak azt sajnálom, hogy PC-re nem adták ki, tuti rohantam volna érte
 • 3.
  2009. 10. 23. 15:39
  Én is akarok >< A demo brütális volt.
 • 2.
  2009. 10. 23. 14:59
  Aha. Hát én próbálgattam mindenféle módon, nekem nem jött össze, de aztán lehet csak én vagyok a béna.
 • 1.
  2009. 10. 23. 14:00
  VISSZA A CIKKHEZ

  Korrekt leírás, annyit azért hozzátennék, hogy az egységeket lehet külön-külön is kijelölni az Y nyomvatartásával akár repülve is. Erről a játék csak a vége fele beszél, pedig előtte is jól jön.