Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Braid - A művészi platform játék végre PC-n is

 • Dátum | 2009.04.20 03:01
 • Szerző | JeLo
 • Csoport | JÁTÉK

Saját tapasztalatomból kifolyólag, vagy körülnézve a világban mindenhol azt látom, hogy manapság a párkapcsolatok nem működnek tökéletesen. A felek öntudatlanul hibákat vétenek, és ezt igyekeznek a másik nyakába varrni, vagy épp bocsánatot kérnek a felszínen, de aki túl könnyen bocsájt meg, csapdába kerülhet. A kapcsolatokból kiveszik a meghittség, az igazi intimitás és az egész átmegy a másik elvesztésétől való félelem táplálta birtoklásba, és mindketten kisajátítják, irányítani próbálják a másikat, aminek az a vége, hogy az erősebbik fél sarkon fordul és kilép a kapcsolatból. Ezek után jönne az önértékelés, a kérdések felvetése önmagunk felé: mit rontottunk el? Mivel űztük el a másikat, és ha megtaláljuk a választ, talán még megmenthető az egykor szépnek indult kapcsolat. A legtöbb ember idáig nem jut el, helyette inkább haragot táplál a másik felé, megideologizálja a másik hibáit és azt, hogy ő tökéletes, majd idővel elfelejti az egészet, de a következő kapcsolatában ugyanaz fog megtörténni.Most talán okkal kérdezheti a kedves olvasó, hogy mit keres egy ilyen mély, filozófiai eszmefuttatás egy játék tesztjének elején. A válasz egyszerű. Eme nagyon jól sikerült kis platform játék kerettörténete (számomra) többek között erről is szól, korunk eme problémájára világít rá néhány apró szösszenetben a világok „előszobáiban”. Főhősünk, Tim útnak indul megkeresni hercegnőjét, akit egy gonosz szörnyeteg ragadott el, mert ő hibázott. De belátta hibáit és most megpróbálja menteni, ami menthető. A játékos számára itt kezdődik a kaland.

Az alkotás tavaly néhány helyen az év játéka lett (X-box 360-on) és számos díjat tudhat magáénak, ami nem véletlen. Felépítését és játékmenetét tekintve a Mariora hasonlít leginkább, azzal a különbséggel, hogy az ügyesség mellett nagyon éles logikára is szükség van, sőt inkább ennek alkalmazása kerül előtérbe. A platformokon való átjutás ugyanis kizárólag az idő manipulálásával hajtható végre, melynek metódusa elég érdekes. Mielőtt erre rátérnék, ejtenék néhány szót az irányításról, ami nagyon egyszerű. A nyilakkal mozoghatunk jobbra és balra, a space billentyűvel ugorhatunk, míg a shift nyomva tartása visszatekeri az időt. Az első pálya minden nehézséget nélkülözve végigvezet ezeken a lehetőségeken, megmutatja, hol milyen trükköket alkalmazhatunk, ez azonban csak amolyan alapképzés. Ahhoz, hogy a játék menetére igazán ráérezzünk, el kell indulnunk élesben a pályákon.

Az egyszerű kezdetek
Az egyszerű kezdetek


Az elején viszonylag egyszerű platformokon, egyszerű megoldásokkal juthatunk tovább, de ahogy haladunk előre, bizony egyre több időbe telik majd megoldani a feladványokat. Ehhez az is hozzájárul, hogy a megoldások menetét nem lehet előre átlátni, próbálkozni kell, kitapasztalni, mi hogy viselkedik, és ebből kifolyólag sokszor újra kell kezdeni egy-egy pályát, mert az idő nem mindig a mi szolgálatunkban áll, bizony előfordul az is, hogy ellenünk dolgozik. Arra már biztos mindenki rájött, hogy az idő visszaforgatásának alapesetben semmi értelme nem lenne, hiszen akkor csak ugyanazokat a dolgokat ismételgethetnénk, ezért van az, hogy bizonyos mozgó platformokra, kulcsokra, ajtókra, ellenségekre nem hat az idő manipulációja (zölden csillogó objektumok), ezek az elemek a visszafelé haladó időben is a valós időnek megfelelően viselkednek. Tulajdonképpen ezeket kell kihasználni a továbbjutás érdekében. Néha gyorsnak kell lennünk, néha egy meghatározott sorrendet kell tartanunk, olykor pedig épp az idő visszaforgatásával hozunk létre visszafordíthatatlan állapotokat, melyek teljes mértékben megakadályozzák a továbbjutást. Ilyenkor újra kell kezdenünk az adott pályát. Ezért aztán a játékidő is nagyon változó. Némely pálya 5-10 perc alatt megoldható, de a nehezebbeket már garantáltan el fogjuk rontani és előfordulhat, hogy akár egy órát is elszüttyögünk, mire rájövünk a különböző feladványok megoldásaira.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 12.
  2009. 06. 01. 12:25
  Tényleg jó játék (meg nehéz is), de aki ki akarja játszani az szerezze meg benne a nyolc elrejtett csillagot (így kaphat egy alternatív befejezést is). Én csak Youtube-on mertem megnézni hogy kell, de még abba is néhol beleszédültem!
 • 11.
  2009. 04. 21. 19:11
  JeLo, azt a részt ne is említsd, kb fél óráig szórakoztam vele, mire rájöttem<img src=


  Na végigjátszottam, a kirakósokból az utolsó kettő volt elég szívatós. Feljutottam a szintre, ott meg nagyon könnyű volt az egész.
 • 10.
  2009. 04. 21. 01:15
  Azzal egyet értek, hogy ez csak 2D-ben jó, elrontotta volna a 3D. Azzal is, hogy meseszép, művészi. A pontszám... hát... 10-es játék talán nincs is <img src=

  Igen a nehézsége emberfüggő, erre próbál utalni az a "talán", de hiába éreztem rá egy-egy metódusra, a következő pályán mindig bedobtak egy olyat, hogy elképedtem. Pl amikor a kulcsot fel kellett játszani a felsőbb szintre... hát oda minden addigi tapasztalat kevés volt <img src=
 • 9.
  2009. 04. 20. 20:43
  Gatee, egy 2D-s játék akár 10-est is kaphat, mert semmi köze hozzá, hogy milyen a játékélmény. Valószínűnek tartom, hogy egy 3D-s Braid fele ilyen szórakoztató sem lenne.

  Arról nem beszélve, hogy a 2D-s játékok sokkal részletesebben megrajzoltak tudnak lenni, mint 3D-s társaik.
 • 8.
  2009. 04. 20. 20:31
  Nem akarok beszólni a játéknak biztos van akinek bejön de... 2009-ben szerintem tényleg 8 a nagyon max amit 1 2Ds játék kaphat.
 • 7.
  2009. 04. 20. 19:42
  Hát szerintem a hangzás is megérdemelne egy 10-est <img src= Hihetetlenül jó, füleket kényeztető, egyszerűen nem találok rá szavakat, annyira szép <img src=

  Végre egy review, ami megemlíti, hogy azért ebben a játékban mondani való is van. Remek játék, annyira egyedi, kérünk még sok hasonlót <img src=
 • 6.
  2009. 04. 20. 19:19
  perempe, telepítője 105MB, telepítve 140MB
 • 5.
  2009. 04. 20. 13:36
  150MB alatt van?
 • 4.
  2009. 04. 20. 11:02
  Szerintem is megkaphatta volna látványra a 10-est, eleve 2D-re jobbat ki se lehetne hozni. A "talán kissé nehéz" az kicsit relatív, ergo ember függő. Ha rájövünk a megoldásokra, akkor leegyszerűsödik az egész, ez tipikusan agyjáték. A "kevés zeneszám" mondjuk ez nem tűnt fel nekem. De ahogy megoldották a visszapörgetésnél a zenét az kész...
 • 3.
  2009. 04. 20. 10:38
  Nekem kicsit ilyen modernkori Márionak tűnik, de attól még lehet jó játék! <img src=
 • 2.
  2009. 04. 20. 10:06
  Egy zseniális játék, kötelező minden puzzle / platformernek, és a mögötte rejtőző történet is egy igazi mestermű, ahogy a játék minden apró kis darabja.

  Szerintem egy 10-es simán mehetett volna a látványra, nem egy agyon shaderelt, parallax mappelt valami, de akkor is tökéletes a látványa.
 • 1.
  2009. 04. 20. 09:57