Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Beyond Good & Evil: Az elfelejtett játék

 • Dátum | 2009.08.20 12:30
 • Szerző | Chocho
 • Csoport | JÁTÉK

Mi történik, ha ötvözzük a francia Michel Ancel zsenialitását (Rayman-sorozat) a japán Zelda sorozat játékmenetével, és nyakon öntjük egy némileg gyermekded stílusú sci-fi univerzummal? Nem is kell más, csupán egy női főhős, és már kész is van a világ egyik legelismertebb kritikai sikere, amivel a kutya se játszott...

Ő Jade, minden idők legszimpatikusabb játékhőse... nem, ez nem vicc
Ő Jade, minden idők legszimpatikusabb játékhőse... nem, ez nem vicc

Márpedig a Beyond Good & Evilre jól illik ez a titulus. Amikor hosszú évek fejlesztése után végre megjelent 2003 karácsonyán, a sajtó és a szakma el volt ájulva Ancel és az Ubisoft közös teremtményétől. A stílus és az univerzum, amit a franciák teremtettek, zseniális és magával ragadó volt, ám ennek ellenére a játék óriási bukás lett. Pedig megvolt a marketing, a felhajtás, a sok "Év játéka" jelölés, és mégis. Ancel azóta is nyögi a buktát, és bár nemrégiben az Ubisofttal karöltve belevágott a második rész fejlesztésébe (e körül azonban sok a kavarás), a rejtély, ami a játék csődjét övezi, máig megoldatlan. Most tegyünk egy kis időutazást, és emlékezzünk meg a Beyond Good & Evilről, mert ez még ma is egy nagyon jó játék.

Ő pedig Pey'j, aki Jade bácsikája... a külseje ellenére imádni fogjuk
Ő pedig Pey'j, aki Jade bácsikája... a külseje ellenére imádni fogjuk

Történetünk 2435-ben játszódik egy fiktív bolygón, Hillysen, amit folyamatos támadás alatt tart az agresszív DomZ idegen faj. A planéta egyetlen reménye az Alpha Section nevű speciális egység, melynek tagjai látszólag minden megtesznek a rend fenntartása érdekében, de ennek ellenére állandó a félelem, és a város mélyén arról suttognak, hogy éjszakánként emberek tűnnek el nyomtalanul Hillysről. Ebben a zűrzavaros világban él és dolgozik Jade, aki fotóriporter. Otthonát, egy méretes világítótornyot megannyi kis árva lakja, kik szülei a DomZ-zal vívott csaták során tűntek el vagy haltak meg. Jade legnagyobb támasza pedig nagybátyja, az ezermester Pey'j, aki egy disznó. Na nem, nem úgy értem a disznót, nem csinál semmi rosszat a bordélyokban unokahúga háta mögött, és még csak nem is eszik gusztustalanul. A furcsa jelző Pey'j faji hovatartozását jelzi, ugyanis a BG&E világában az állatok az emberekkel együtt fejlődtek, és ezáltal egész sokféle intelligens lény lakja Hillyst. Lesz itt bika kocsmáros, aki bár férfi, tehénfoltos, vagy épp kecskefiú, aki nem találja kecskemamát. Elsőre talán nehéz elképzelni a dolgot, de a játék atmoszférája olyan mesteri, hogy mindennek ellenére komolyan vesszük az egészet. A sztori onnét válik furcsává, hogy Jade csatlakozik az IRIS Network nevű ellenállócsoporthoz, akik váltig állítják, hogy az Alpha Section nem mond igazat, és titokban együttműködik a DomZ-zal. Hősnőnk innentől kezdve nyakig merül az összeesküvésekben, egy olyan zavaros és megható történetet elmesélve, amilyenhez még biztos, hogy nem volt szerencsénk. Nem viccelek, a papírzsebi legyen kéznél, mert ez a játék erősen épít az érzelmeinkre.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 27.
  2011. 05. 10. 23:06
  Azt hiszem, hogy Forcecaster mindent elmondott:

  "A BG&E egy igazi klasszikus. Mikor kijött, akkor mind grafikája, mind pedig az élmény az élvonalban volt. Mára persze már nem olyan nagy szám, de még mindig kellemes élményt nyújt a szemnek a grafikája, a történet és hangulat pedig örök. "
 • 26.
  2009. 08. 25. 09:14
  nedcoleman: Köszönjük (és személyesen is köszönöm <img src=) a dicséretet! Ehhez hasonló írások a jövőben is várhatók lesznek.
 • 25.
  2009. 08. 24. 12:06
  byzzah: Igen, nekem is ezért lett konzolom. Egy ilyen játékért érdemes beruházni. <img src=
 • 24.
  2009. 08. 23. 23:28
  Chocho: kár, a Beyond megérdemel egy folytatást, az a videó meg nagyon színvonalas. Szerintem, ha kiadják is lemaradok róla sajnos, mert a gépemen tuti nem fog futni, ha pcre meg is jelnik
 • 23.
  2009. 08. 22. 16:57
  "Blade: Kinek nem inge... <img src= "
 • 22.
  2009. 08. 22. 14:05
  Zedas: Nem mondták, hogy nem dolgoztak rajta. Azt mondták, hogy dolgoztak valamennyi egy BGE projekten, de semmi több. Ez a videó egy koncepciót prezentál, így ettől még simán lehet, hogy kihajították a kukába. Sok cucc végzi így.
 • 21.
  2009. 08. 22. 10:15
  Szerintem kamu az hogy nem dolgoznak rajta, azért ezt a gameplayt összedobni nem két perc volt:
  http://www.youtube.com/watch?v=dCcX3g74nv0

  Persze ez valószínűleg render, de akkor is hihetetlen időt elpöcsöltek vele.
 • 20.
  2009. 08. 22. 10:02
  Blade: Kinek nem inge... <img src=

  Lobelfesh: Hidd el, jó ideje űzöm az ipart, és fogom is legalább még ennyit. Nekem nagyon nehéz elvenni a kedvemet, hisz ez a munkám.
 • 19.
  2009. 08. 22. 09:30
  Az ilyen hsz-ből inkább te tűnsz 10 éves baromnak...a kockázás meg nem kicsit szánalmas
 • 18.
  2009. 08. 22. 09:10
  Kockák!!!!!! Nem becsülik a régi játékokat és a mai sorozatgyártott kupacokra buknak amik már "valósághűek".Ez egy SZÉP grafikájú játék és itt nincs is arra szükség,hogy valósághű legyen, 2003ban betam mikor ezzel játszottam akkor ez csúcs volt ps-en <img src=. Most elővettem pcre is és nem ért nagy csalódás.Szóval én Chocho-val osztom a véleményt <img src=

  U.I.: Chocho ne vegye el a kedved az írástól ez a pár 10 éves barom kocka!
 • 17.
  2009. 08. 21. 23:40
  jano12:igazad van, velem is van így pl a GTA3, Boiling Point, de akkor is nem ha cikkert írok/írnék akkor sem azt írnám hogy még ma is megállja a helyét, mert nem így van, a hangulatot ok hogy ecsetelte hogy mennyire szép és mesés, elvarázsolt, de akkor is nem kell túlzásokba esni...

  Chocho: OKé, ez esetben elnézést kérek. Tudom hogy nagyon egyéni mindenkinek a véleménye manapság pedig mindenki másra van beállítódva de azért tisztelem a más véleményét ha az írásomból nem is ez jött le, csak azt nem szeretem ha a cikkíró túlzásokba esik.

  Svindler: Tisztában vagyok benne hogy uborkaszezon van, szeptemberbe nem fogjátok győzni tesztelni a játékokat, vagyis reménykedjünk benne..
 • 16.
  2009. 08. 21. 21:11
  Maradandó élmény ez a játék. Elsőre kb. óvoda színvonalnak tűnik de hát 'evés közben jön meg az étvágy' lett belőle és bármikor előveszem nem tudom nem végigjátszani - ellenben más játékokkal. Nálam az újrajátszásnál kezdődik a jó játék. Ez olyan.
 • 15.
  2009. 08. 21. 17:45
  Egyik személyes kedvencem! Amikor még anno a PC-Guruban olvastam róla (és ott 97%-ot kapott!!! máig nem láttam hasonló számot!)

  Kiegyensúlyozott történet, változatos játékmenet, igaz nem a legjobb mentés rendszerrel, de valóban kiváló alkotás! Tényleg jó visszaemlékezni ezekre a régi jó játékokra. Ha jól emlékszem ez volt az utolsó játék amire úgy emlékszem, hogy azután is nagyra tartottam miután végigvittem.

  Uborkaszezon: Wolfenstein nem tetszik, vagyis a gépem nem elég hozzá <img src= ,
  szóval most a Diablo II-t tolom <img src= (elég nagy a kontraszt, a két cím között, de na, én a jó játékokat nem tudom hamar megunni <img src=
 • 14.
  2009. 08. 21. 16:07
  Életem egyik legjobb játéka volt. Most megint elkapott a láz. Lehet újra kezdem, megint <img src=
 • 13.
  2009. 08. 21. 10:16
  gyurma88: Én is örülnék neki, de az Ubisoft főfejese nemrég elég elkeserítően nyilatkozott a második részről. Azt mondta, hogy bár dolgoztak valamennyit egy új BG&E játékon, amit láttunk, nem több sima tervnél, és még az sem dőlt el, hogy megjelenik-e egyszer a játék vagy sem. Szomorú, de még így is van remény.
 • 12.
  2009. 08. 21. 01:16

  Isteni egy cucc volt! Jó lenne ha elkészülne már a 2. rész<img src=
 • 11.
  2009. 08. 20. 23:48
  Gigabyte: Amire Chocho válaszolt nem írnék, de a végére megjegyezném, hogy igen, kevés a játék, uborkaszezon van. Kevés normális játék jön ki, az egyértelmű ipari hulladékoktól pedig megkímélünk titeket. Ősszel nagyon szép felhozatal lesz (de ettől függetlenül a régebbi fontos sorozatok és játékok bemutatását folytatjuk, természetesen nem a frissességek rovására)
 • 10.
  2009. 08. 20. 23:27
  Gigabyte: Nagy tévedésben vagy, nem a kedvenc játékomról írtam. A Wolfra később visszatérünk...
 • 9.
  2009. 08. 20. 22:37
  Gigabyte: Pár dolog.

  1, ezt a játékot Chocho levette a polcról. Neki akkor tetszett a grafika és ma is hasonlóan látja. Nekem is van ilyen játék (Dungeon Siege).

  2, Wolfit minden második ember lehúzza a graf miatt. De kérdem én, miért adsz ezek véleményére? Leszólják a grafikát, közben mennek a "Nem a grafika a lényeg" topicba ömlengeni, hogy hát őnekik nem fontos annyira.

  Ja igen, a grafikát nem a poligonszám határozza meg. Lásd WoW, melynek mesés a grafikája, hangulatot ad.
 • 8.
  2009. 08. 20. 22:21
  A BG&E egy igazi klasszikus. Mikor kijött, akkor mind grafikája, mind pedig az élmény az élvonalban volt. Mára persze már nem olyan nagy szám, de még mindig kellemes élményt nyújt a szemnek a grafikája, a történet és hangulat pedig örök.
  Szidják a Wolfensteint a grafikája miatt, mert ma azért "sokkal" jobb grafikával szokták megoldani a nagyobb címeket, és a Wolf is egy ilyen nagyobb cím lenne.
  A Wolfenstein a mai nagyok között nem kimagasló, a BG&E a maga idejében kimagasló volt a többi alkotás között, ezért van ez az "érzelmi" kötődés hozzá.
 • 7.
  2009. 08. 20. 21:34
  Utolsó oldal első képéig eszembe sem jutott hogy melyik játék ez nekem valahogy csak ezek a motorcsónakos részek jöttek be a többi nem <img src=
 • 6.
  2009. 08. 20. 21:23
  jó vicc a grafika, amikor kijön a wolfeinstein és minden második ember a grafikája miatt fikázza, akkor erre egy szavunk se lehet? azért ne vicceljünk már! A cikk nagyon sajátos, oké hogy tetszik de nem kell az egekig dicsőíteni, ezért nem jó ha egy "kritikus" a kedvenc játékáról ír (ráadásul ami régebbi), mostanába kevés a játék és nincs mivel szórakoztatni a közönséget vagy mi van?
 • 5.
  2009. 08. 20. 21:17
  Nagyon jó kis game, még ma is szívesen előveszem (egyszer GS teljes volt <img src=), a harcrendszer viszont tényleg egy kicsit bugyutácska volt és nagyon egyszerű, de ettől még valóban egy meghatározó játék <img src=
 • 4.
  2009. 08. 20. 20:57
  A PC Guru-ban olvastam róla először, aztán kipróbáltam. Egyik favoritommá vált
 • 3.
  2009. 08. 20. 19:28
  Nekem annyira nem jött be, mint amennyire magasztalva van...elsőre elég dedós benyomást keltett, sőt másodikra is, de az érdekes story miatt végigtoltam. A graf mindenestre akkoriban nagyon szép volt (meg is kérte az árát), a hangok ütősek (iszonyat jó zenék voltak benne) de a bugyuta harcrendszer, az ostoba bossfightok és néha a béna hajókázás miatt soha nem veszem elő újra...aazért egy folytatást megnéznék
 • 2.
  2009. 08. 20. 18:41
  Nekem ennek már a következő része kellene.
 • 1.
  2009. 08. 20. 14:05
  VISSZA A CIKKHEZ

  Zseniális! Lehet, hogy ez egy kicsit furcsán hangzik, de szerintem tipikusan ez az a játék aminek "lelke" van. Minden olyan elem benne van, amit ÉN fontosnak tartok egy játéknál: izgalmas sztori és szerethető karakterek. Ha ez a két dolog megvan, akkor én már bőven elégetett vagyok. De a Beyond Good and Evil nem áll itt meg. Olyan játékmenettel rendelkezik, amit én azóta csak nagyon ritkán láttam egy játékban (talán csak a Psychonauts-ról mondható el ugyanez). A minijátékok, a járműves és a harci részek (amiket én egyáltalán nem éreztem frusztrálónak, szerintem nagyon könnyen irányítható volt a játék mind Gamepad-el, mind pedig bill. + pocok kombóval is) egyszerűen tökéletesek. Nálam simán benne van minden idők legjobb 5 játéka között.

  Én azért nagyon reménykedem, hogy valahogy elkészül az a második rész. Ez a játék egyszerűen MEGÉRDEMLI, hogy folytatást kapjon, mert ez egy MASTERPIECE!!!

  Jah és persze köszönet a tesztért, az ilyen klasszikusokról mindig jó olvasni. <img src=