Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Anno 1404: Venice – Olasz életérzés

 • Dátum | 2010.03.06 10:01
 • Szerző | dragon83
 • Csoport | JÁTÉK

A patinás múltra visszatekintő Anno sorozat tavaly megjelent része nem okozott csalódást a rajongóknak, hiszen a fejlesztő Related Designs a szériára jellemző gonddal készítette el a folytatást. Bár a játékmenet nem változott meg drámaian az elődökhöz képest, mégis sok új ötlet színesítette, és ráadásul látvány terén sem vallott kudarcot a program. Ez természetesen nem jelentette azt, hogy tökéletes lett volna az Anno 1404, hiányzott például belőle egy jól kidolgozott többjátékos mód, hiszen hús-vér emberekkel kereskedni, csatázni mindig izgalmasabb, mint egy számítógép irányította ellenféllel. A fejlesztők szerencsére meghallgatták a rajongók kívánságait, és elkészítették a Venice alcímre hallgató kiegészítőt, mely a multi mellett, számos új elemmel bővíti az alapjátékot (amelyre egyébként szükség van az expanzió futtatásához).

A lagúnák városa

Angoltudásunkat mozgósítva gyorsan rájöhetünk, hogy az alcím az olaszországi Velencét takarja, amit sokan az egyik legszebb városnak tartanak a Földön. Az építészetéről is híres település nagy részét víz borítja, így nem csoda, hogy hidak, öblök, lagúnák sokassága fogadja az odalátogatókat. De hogyan is kapcsolódik ez a játékhoz? A Venice megjelenését megelőzően titkon abban reménykedtünk, hogy új, velencei stílusú épületeket húzhatunk majd fel, illetve olyan szigeteken játszhatunk, melyeken Velencéhez hasonló városokat építhetünk. Sajnos nem lettünk ilyen szerencsések, mert bár tényleg megjelenik a játékban az ominózus város, ám azt mindig egy gépi játékos, Giacomo Garibaldi irányítja. A korábban megismert szultánhoz hasonlóan vele is lesz alkalmunk kereskedni, illetve rengeteg kisebb küldetést is elvállalhatunk nála. Sajnos e mellett egy kisebb csalódás volt az is, hogy a kiegészítőből kimaradt egy jól kidolgozott hadjárat mód, pedig az alapjátékban meglehetősen jónak találtuk a számos pályán átívelő, keresztes hadjárattal kapcsolatos történetet. E hiányosság ellensúlyozására a fejlesztők 15 új küldetést raktak be a játékba, melyek bár egymástól teljesen függetlenek, mindegyik rendelkezik egy egyszerű kis történettel, ráadásul ezek között akad pár érdekes darab is. Egyikben például Garibaldi arra kér minket, hogy tegyük tönkre egy riválisa városát, mivel a gazember foltot ejtett lánya becsületén. Ám mindezt anélkül kell megtennünk, hogy háborúba keverednék ellenfelünkkel, így különféle szabotázsakciókat kell végrehajtanunk, hogy a lakosság morálját megtörjük. Mindeközben persze, hogy ne unatkozzunk, még egy virágzó várost is fel kell építenünk.

Íme a szép Velence!
Íme a szép Velence!

A játékmenetben lényegi változás nem történt, ám számos apró ötletet valósítottak meg a fejlesztők, amik egyrészt bővítik a lehetőségeinket, másrészt kényelmesebbé teszik a játék kezelését. Az imént szóba kerültek a szabotázs akciók, lássuk mit is takar ez az újdonság. Ha figyelmesen megnézzük az épületek listáját, láthatjuk, hogy megjelent közöttük a base of operations. Ha ezt felhúzzuk a városunkban, akkor onnantól kezdve lehetőségünk van kémeket küldeni egy másik játékos településére. Ő ott aztán bevackolja magát egy általunk kiválasztott lakóházba, és várja az utasításainkat. Attól függően, hogy milyen házba (peasant, citizen, patrician, envoy stb.) költözik be, különféle parancsokat adhatunk neki. Csak hogy a legérdekesebbeket említsem, megmérgezhetjük a város vízhálózatát, gyújtogathatunk, lázadást szíthatunk, de akár hastáncost is küldhetünk a tömegbe, akinek aztán fizetnek a városlakók, mint a katonatiszt. A base of operations épület másik szerepe, hogy minket megvédjen az ilyen támadásoktól, hiszen ha egy ellenséges kém jár az általa lefedett területen, akkor azt azonnal jelzi nekünk.

Ugye elhiszitek, hogy nem én gyújtottam fel a várost?
Ugye elhiszitek, hogy nem én gyújtottam fel a várost?


Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 3.
  2010. 04. 12. 10:47
  Szeretem ezt a sorozatot, de végülis ezzel a kieggel szinte csak hozták azt ami az 1701-ben alapból benne van.
  Abban az alapjáték is tudta a multiplayer módot és lehetett kémeket képezni.

  De legalább a tisztább egyszerűbb játékmenet megmaradt
 • 2.
  2010. 03. 07. 07:39
  Én nem vagyok nagy játékos. A HL2-t és a epizódjait is 10x annyi idő alatt vittem végig mint más, de ezek az Anno játékokat 1 hétvége alatt még én is végignyomtam. Ettől függetlenül a legkedvesebb játékaim közé tartozik és imádom de csak magyarul úgyhogy várok türelmesen.
 • 1.
  2010. 03. 06. 14:14
  Jajj de jó lenne ehhez a magyarítás..
  Egy oldalon már találtam infót arról, hogy készülőben van, de még nincs teljesen kész.
  Marhára tetszik a játék, de hát az én angol tudásom nem elég ehhez a játékhoz.