Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Alien Breed trilógia - Feltámadás

 • Dátum | 2010.12.29 12:01
 • Szerző | Chocho
 • Csoport | JÁTÉK

Az Alien Breed a '90-es évek elejének egyik legjobb akciójátéka volt, mely számos folytatást ért meg egészen 1996-ig. Nem csoda hát, hogy felélesztését kitörő lelkesedéssel fogadták a rajongók. Az azóta trilógiává bővült, modern sorozat első része már bemutatkozott az iPonon, ám akkor csak az Xbox 360-as változatot próbáltuk ki, mely anno Evolution címen került forgalomba. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, például újra kiadták a programot Impact néven, és megérkezett mindhárom rész PC-s változata is. Kis összeállításunkban eme letölthető játékokra helyezzük a hangsúlyt, kezdve az első résszel, pontosabban annak felújításával, mely az Impact címet kapta, de persze szép sorban az összesen végigmegyünk, hisz a harmadik, Descent című darab még igen friss a mi platformunkon (Xbox 360-on már kapható egy ideje).

Alien Breed: Impact

Az Impact (és úgy eleve a komplett sorozat) játékmenete visszakacsintás az amigás DOS-os első részre, hisz itt is egy magányos túlélőt alakítva kell elpusztítanunk a minden irányból özönlő, vérszomjas idegeneket. A sztori nem képezi valami komoly részét a játéknak, elég is róla annyit tudni, hogy a jövőben járunk egy űrhajón, a Leopoldon, amit rejtélyes szörnyek támadnak meg, mindenki mást lemészárolva. Főhősünk, a mérnök Conrad (Dead Space, valaki?) egymaga kénytelen szembenézni az elkerülhetetlen véggel, így elsődleges feladatunk tehát a túlélés lesz, amihez fegyverek egész sorát használhatjuk fel a felülnézetes pályákon, amiket fejleszteni is lehet a pályákon összeszedett pénzért.

Ez még csak a kezdet
Ez még csak a kezdet

Ez eddig persze csak az egyszemélyes módot jelenti, melyhez három nehézségi fokozat áll rendelkezésre. Az első (Rookie) és a második (Veteran) még nagyjából fair kihívás elé állít, az Elite nevű legkeményebb beállítás azonban tényleg csak a profiknak van, szóval addig ne próbálkozzunk vele, míg két vagy három alkalommal ki nem pörgetjük az Impactet (saját tapasztalat). Szerencsére a remek szóló lehetőségek mellé a PC-sek is megkapták az XBLA-s eredeti kooperatív támogatását, melyben a kampány küldetéseit darálhatjuk le közösen, s ami a Steam nagyszerű működésének hála kiváló és egyszerű, mint a pofon. Sajnos csak egy játékos csatlakozhat hozzánk a kalandban, de ha valaki többekkel akar bogarakat irtani, annak ott a kevésbé klausztrofób és fele ennyire sem horrorisztikus Alien Swarm. Az Impact ugyanis igyekszik tisztelegni a nagy elődök előtt azzal, hogy komolytalan műfaja ellenére is próbálja komolyan venni magát. Egyedül a sztoriban nem jár sikerrel e téren, mert az átvezetők eléggé nevetségesek lettek, de azt hiszem nem vagyok egyedül azzal a véleményemmel, hogy ezt a játékot nem a történetéért fogjuk megvásárolni.

Az Alien-filmek hangulata jól illeszkedik a játékhoz
Az Alien-filmek hangulata jól illeszkedik a játékhoz

Jó kérdés persze, hogy miért Impact, ha egyszer mindez benne volt az Evolutionben is? Nos, azért, mert a PC és PS3 tulajok kaptak egy prológust új idegenekkel, melyet egyedül és kooperatív módban is végig lehet játszani. Ez azonban messze sem akkora újdonság, hogy értelme legyen újra megvenni a programot, így akinek XBLA-ra már megvan az Evolution, nyugodtan elfelejtheti az Impactet. Technikai oldalról nézve is ugyanolyan a játék, azaz az Unreal Engine 3.0 hajtja, meglehetősen közepes eredménnyel. Persze itt nem is volt cél a látványos grafika, de azért megjegyzem, hogy ha már a Lara Croft-játéknak sikerült hasonló mechanika ellenére is lenyűgöző látványt prezentálni, a Team17 is megerőltethette volna magát. Na de annyi baj legyen, az irányítás, a hangok és a pályatervezés így is rendben van. Egyedül a hossz miatt kesereghetünk, de arra ott az Elite-mód, amin tuti tovább tart majd a játék, plusz bármikor visszamehetünk a korábbi pályákra öldökölni extra pontokért.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 14.
  2010. 12. 30. 23:22
  ,,kiváló és egyszerű, mint a pofon" Ez meg mi?
 • 13.
  2010. 12. 30. 18:25
  Az nem helyesírási szabályzat, hanem helyesírási megfigyelések.
 • 12.
  2010. 12. 30. 15:00
  tassika:

  Üdv a magyar helyesírás csodálatos világában! Az "amigás" szót kisbetűvel kell írni, míg a DOS-ost nem, mert betűszóról van szó.
 • 11.
  2010. 12. 30. 09:43
  Elég unalmas játékok. mindhárom résznél teljesen ugyanaz a játékmenet ugyanúgy és ugyanazokkal a fegyverekkel, csak némileg különböző pályákon - így ha az egyiket végigjázsotta a user semmi értelme a többit is megvenni.
  Sok az időhúzás benne (hosszadalmas és dögunalmas animációk, össze vissza mászkálás). Sem sztorija sem hangulata nincs. Látványilag és hangzásilag közepes.
 • 10.
  2010. 12. 30. 01:51
  a történet is jó, bár csak a három együtt kerek. kicsit nonhappyend
 • 9.
  2010. 12. 29. 21:32
  Nem tudom ki, hogy van vele, de az én szememet csípi, hogy kisbetűvel írja a cikkíró az Amiga-t. A hullámbádog PC-t, meg a hulladék DOS-t bezzeg csupa nagybetűvel. :-)
  Amiga rulez! ;-)
 • 8.
  2010. 12. 29. 20:01
  Megjegyzem hogy a Valve elkészíttette a Team 17-tel a játék Source Engine-es változatát is Alien Swarm néven és amennyire tudom ingyenes (az legalábbis biztos hogy a megjelenését követően ingyenes volt és nekem meg is van)

  **szerkesztve: felejtsétek el, badarságot írtam, nem a Team 17 készítette, és nics sok közük egymáshoz csak megszólalásig hasonlít a két játék De ha valaki tud felvilágosíthatna némi infóval**
 • 7.
  2010. 12. 29. 19:44
  Rohadt jó játék.Steam-on nyomtam még régebben.Szép grafika és jó kis játékmenet.
 • 6.
  2010. 12. 29. 19:36
  Nekem nagyon tetszett ez a játék, már végigvittem mind a 3-részét. Nagyon jó lett. Egyik haveromnak is elvittem, mert ez kötelező darab. Szerintem még 1x pár hónap múlva végigjátszom sorban, mert a 2.-al kezdtem utánna jött az első végül a harmadik. Nem is tudtam, hogy volt ennek régen is egy válozata.
 • 5.
  2010. 12. 29. 19:30
  Hűha srácok, én kérek elnézést! DOS-ra gondoltam és Commodoret írtam - már bennem volt az ünnepi szellem. Javítva.
 • 4.
  2010. 12. 29. 19:28
  Jahhhhájjjjj . Mint nyomtunk anno 20 évvel ezelőtt ezzel a haverommal együtt az Amiga 500+-omon ( 1MB-os volt ecsém, és volt rajta 2.0-ás, és 1.3-as kik-start is )
 • 3.
  2010. 12. 29. 19:22
  Az Alien Breed-bol sose keszult C64-es verzio.
  Meg fan made sem.
 • 2.
  2010. 12. 29. 18:45
  "játékmenete visszakacsintás az amigás és commodor 64-es első részre"

  amigán imádtam, c64-re meg sosem adták ki...

  a ps3-as verzát viszont kipörgetem, a demó simán hozza a hangulatot.
 • 1.
  2010. 12. 29. 15:27
  Imádtam régen is,és most is fogom a látottak alapján!