Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Hírek

YouTube HDR támogatást kapott néhány csúcsmobil

  • Dátum | 2017.09.13 15:01
  • Szerző | DemonDani
  • Csoport | MOBILTELEFON
A YouTube tavaly novemberben indította el a HDR tartalmak támogatását. Ezeket az anyagokat teljes valójukban leginkább a nappalikban elhelyezett televíziókon élvezhették eddig a felhasználók, most viszont ez megváltozik.


Az okostelefonokon sokáig eléggé le volt maradva az asztali környezettől a YouTube alkalmazás az extra lehetőségek terén, de mostanra a szakemberek mindent megtesznek azért, hogy a különbségek minimálisra olvadjanak. Lehet már 4K videókat nézni a mobilokon, 360 fokos felvételek megtekintésében is számolhatnak a telefonjaikkal a felhasználók és van streamelési opció, az élő bejelentkezésekhez. Ezúttal pedig már arról számolhatunk be, hogy HDR is elérte a tenyérnyi kütyüket. Hogy miért pont most? Nos, valószínűleg a YouTube a Netflix hasonló lépésére reagált, a „konkurens” platform ugyanis szintén a napokban húzta elő a kalapjából a HDR támogatást néhány kiemelt okostelefon esetében.


A YouTube HDR videózás összesen hat készüléket érint kezdetben. Megkapta az új lehetőséget a Pixel, a Pixel XL, a Sony Xperia XZ Premium, a Galaxy S8, a Galaxy S8 Plus, a Galaxy Note8, az LG G6 és az LG V30. A HDR videózásnak olyan hardveres feltétele van, ami nem a nyers erő függvénye, ezzel magyarázható az, hogy a csúcsmodellek közül is csak ennyi eszköz támogatott egyelőre. Azonban a szemfülesebb olvasóink kiszúrhatnak a készülékek listájában két kakukktojást. A Pixel és a Pixel XL kijelzője valójában nem támogatja a HDR-t, szóval ezeknél a Google mégis szoftveresen veszi rá a gépeket a lejátszásra. Az Android Police felkereste a Google-t, hogy részleteket tudjon meg ennek a mikéntjéről. Kiderült, hogy a vállalat egy külön optimalizált dekódert használ egyedi renderelési réteggel, hogy lehetővé tegye a nagy dinamikájú videók megjelenítését. Hogy ez tényleg hasonló képminőséget eredményez-e, azt behatóbb elemzés nélkül nehéz megmondani. Ami még érdekes a Pixelek kapcsán, hogy az AP-nak azt is elmondta a keresőóriás, hogy a következő generációs eszközöknél már meg lesz oldva hardveresen a HDR támogatás, szóval ezt gyakorlatilag már hivatalos információként kezelhetjük a bemutatásra váró Pixelek kapcsán.


Amikor a HDR elindult tavaly, még csak kiemelt csatornák kiváltsága volt ez, mostanra viszont már egyre több nagy dinamikájú felvétel kerül fel a videomegosztóra. A YouTube szerint a HDR óriási robbanás előtt áll minden tekintetben. Hamarosan rengeteg olyan eszköz áraszthatja el a piacokat, amivel meg lehet majd nézni teljes valójában a HDR tartalmakat, és a HDR felvételek készítésére alkalmas eszközök is gyors terjedésnek indulhatnak. Az előrejelzések szerint közel 250 millió HDR TV lesz az otthonokban világszerte 2022-re, mobilokból pedig még ennél is több lehet, hiszen egészen biztos, hogy a most támogatást nyert masinákból együttvéve is több tízmilliót fognak eladni a gyártók. Éppen ezért a vállalat folytatja tovább a munkát, hogy minél több eszközre juttassa el a HDR videózási lehetőséget.

A YouTube most még kizárólag Android operációs rendszerű mobilokkal használható HDR tartalmak fogyasztására, de ez hamarosan megváltozhat. Az Apple éppen most mutatta be az iPhone X okostelefonját, ami a Super Retina kijelző révén már támogatja a HDR videók lejátszását – a HDR10 és a Dolby Vision formátumot is. Az 5,8 hüvelykes panel a teljes előlapot kitölti, képes lefedni a DCI-P3 színtartományt, csaknem 460 PPI-s a pixelsűrűsége és minden bizonnyal remek élményt nyújtana rajta egy nagy dinamikájú YouTube videó. A fejlesztők persze egyelőre ráérnek az iOS támogatás megoldására, hiszen az iPhone X csak október végétől lesz rendelhető, az első tulajdonosok pedig majd november harmadikán vehetik kézbe a különleges újdonságot.

A fent említett készüléken mostantól él a HDR videózási lehetőség, az új opció kipróbálása előtt érdemes a YouTube alkalmazás legfrissebb verzióját telepíteni a Play Store-ból. (De egyébként a beszámolók szerint nem az aktuális builddel kerülhetett bele a funkció a programba.)

YouTube: Android

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Még nem érkezett hozzászólás.