Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Hírek

Sikerült a lehetetlen? Maszkkal nyitották ki az iPhone X-et!

 • Dátum | 2017.11.14 08:01
 • Szerző | DemonDani
 • Csoport | MOBILTELEFON
Amikor az iPhone X-ről és annak technológiai újításairól lehullott a lepel szeptemberben, Phil Schiller azt mondta, hogy az Apple szakembereinek munkája gyümölcseként a Face ID hússzor nagyobb biztonságot nyújt, mint a Touch ID, és maszkkal nem lehet átverni. Nos, nem telt el kettő hét az iPhone X kereskedelmi forgalomba kerülése óta, de Schiller ez utóbbi kijelentését máris sikerült megcáfolni.


Az Apple fejlesztői rengeteget dolgoztak azon, hogy a Face ID felnyitása egy egyszerű maszk használatával ne legyen lehetséges – nem jött össze. Phil Schiller szeptemberben arról beszélt az iPhone X leleplezésekor, hogy profi hollywoodi maszkkészítőkkel és sminkesekkel is együtt dolgoztak a vállalat szakemberei azon, hogy a Face ID minél magasabb szintű biztonságot nyújtson, és ne dőljön be élettelen tárgyaknak. Már többen is megpróbáltak maszkokkal betörni iPhone X-be, és eddig mindenki sikertelenül járt a művelet során, azonban most egy vietnami csapat megalkotta a Face ID ellenszerét. A Bkav kiberbiztonsági megoldássokkal foglalkozó cég maszkja első látomásra tákolmánynak néz ki, de az iPhone X számára tökéletes emberi arc, mégpedig annak a személynek az arca, aki előzőleg betanította az okostelefon.


A vietnamiaknak a világon elsőként sikerült megtéveszteni a rendkívül összetett biometrikus azonosítót, ami esetenként egy napszemüveg miatt vagy a szakáll lenyírását követően még a saját gazdáját sem képes megfelelő bizonyossággal felismerni. A Face ID-ra az Apple úgy hivatkozik, mint az egyik legfejlettebb technológiájára. A TrueDepth kamera olyan részletességgel örökíti meg a felhasználók arcát, mint amire konzumer termékek körében még soha nem volt példa. Az egység több mint harmincezer (a szem számára láthatatlan) pontot vetít a használat során az emberek arcára, és ebből egy térbeli képet alkot, ezen felül pedig még egy infravörös fotót is létre hoz. Az iPhone X központi chipje pedig ezekből az információkból készít egy digitális azonosítót, amit eltárol. Ez a folyamat minden belépésnél lezajlik, az eredmény pedig összevetésre kerül a tárolt információval, és ha minden rendben van, a képernyőzár felnyílik. És mindez a másodperc tört része alatt zajlik le.


Az iPhone X ugyan tényleg kiváló biztonságot nyújt a Face ID révén, de az nem állja meg a helyét, hogy átverhetetlen egy megfelelő módon elkészített maszkkal. Igazából elnézve a Bkav által létre hozott – finoman szólva is félelmetesen festő – konstrukciót, még azt sem mondanánk, hogy végtelenül élethű mestermunkára van ehhez szükség a maszkot elkészítők részéről. A vietnami biztonsági cég elmondása szerint elegendő csak néhány kulcsfontosságú pontot kidolgozni megfelelően, és elnézve az eredményt, ez abszolút bizonyított is. A Bkav elmondása szerint a maszk elkészítése nagyjából 150 dollárba került, ami igazából egyáltalán nem egy magas összeg. 3D nyomtatásra, egyszerű papírképre és egy kevés sminkre volt szükség a feltöréshez.


Az iPhone X november harmadikán rajtolt el, de a vietnami kiberbiztonsági cégnek végül csak november 5-én sikerült megszerezni azt a példányt, amivel dolgozni kezdtek a feltörésen. Az első eredményeket pedig november 9-én érték el, vagyis nettó négy nap alatt tudtak olyan maszkot alkotni, amivel végül bejutottak az Apple jubileumi okostelefonjára. A Bkav véleménye szerint egy valóban professzionális maszkkészítő csapatnak még talán ennyi időbe sem telne a művelet. Ha a Face ID figyelne mozgást, így például az arcizmokét vagy a szemét, részben kivédhető lenne a maszkos trükk. Korábban a Samsungnál például jól bevált dolog volt a pislogás megfigyelése, ám ez rányomná a bélyegét a sebességre.

Az Apple még nem reagált a Bkav által publikált eredményekre, de nem lennénk meglepve, ha a vállalat beígérne egy olyan frissítést, ami némiképpen változtat az arcfelismerési mechanizmuson annak érdekében, hogy tényleg ne lehessen egy ilyen aránylag olcsón létrehozható maszkkal belépni egy 380 vagy 440 ezer forintos iPhone X-be.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 22.
  2017. 11. 15. 17:09
  Felőlem azt raknak bele amit akarnak. A jelszót a legnehezebb élőben törni, ha kell. De azt meg mindenki tudja, hogy az akksi aljára kell írni, ha elfelejtenéd. Jahh bocs, az akksi nem kivehető. És ha lefagyasztod az os-t? Najó iphonenál ez elég ritka, mert tiszta os, nagyon kevés de ellenőrzött 3rd party progikkal.

  Én azt mondom telefonnal telefonálni, fényképezővel fényképezni, minden mást rendes számítógéppel(vagy laptoppal) kell csinálni, nem egy agyonbutított thin/netbook vacakkal, ami örül ha a wint be bírja tölteni.
 • 21.
  2017. 11. 15. 13:00
  Szerintem nem nehéz összedobni egy programot ami pár fénykép alapján 3D nyomtatóval kidob egy maszkot, legfeljebb finomhangolással a méreteket lehet finomhangolni, és pár nyomat után csak meglesz ami kinyitja a telefont.
 • 20.
  2017. 11. 15. 11:58
  De a facebook profilodhoz azért hozzálőtték az arcképedet, köszönik.
 • 19.
  2017. 11. 15. 10:26
  Ugye ezt az értetlenkedést most csak tetteted?

  Amúgy meg miért fáj a iPhone itt bárkinek is? FIGYELEM! NEM kötelező megvenni. Még ha olyan panaszkodna, akinél ezek a hibák előjöttek...
 • 18.
  2017. 11. 15. 10:14
  Nem tudom, mit kell magyarázni rajta, az egyikkel be kell ütnöd egy kódot minden egyes alkalommal, a másikkal meg csak ránézel a telefonra.
 • 17.
  2017. 11. 15. 00:18
  Akkor azt is elmagyarázhatod hogy ebben a formában mi benne a mámor, a "kényelmi" mivoltától függetlenül. Mintha zárat cserélnék az ajtón, de azért mellé akasztanám a pótkulcsot, nehogy véletlenül ne tudjak bejutni. Magyarul elég a sima pinkód ismerete ugyanúgy mint 20 éve hogy kényem kedvem szerint használjam a telefont.
 • 16.
  2017. 11. 14. 20:42
  Baromság ezt hibaként felhozni,de lehet,hogy ezek után mindenki szobrász lesz és a párjának az arcát kopizni fogja,amég az alszik,csak azért,hogy az üzeneteit átnézze
 • 15.
  2017. 11. 14. 20:04
  +1

 • 14.
  2017. 11. 14. 18:38
  Múltkor már elmagyaráztuk, de úgy látom, nyilvánvalóan azóta sem sikerült megérteni, hogyan működnek ezek az azonosítások.

  Belépsz a telefonodba sima pinkóddal, aztán beregisztrálod a touch-id-t, vagy faceid-t. Azaz ha felszedsz 10 kilót, vagy pl. elvágod az ujjad, a legrosszabb, ami történhet, hogy kóddal kell belépned, és újraregisztrálnod.
 • 13.
  2017. 11. 14. 17:48
 • 12.
  2017. 11. 14. 17:28
  Hiába tűnik primitívnek a sima jelszavas/pin kódos feloldás, akkor is az marad a leghatásosabb. Máskülönben a FaceID-t már nemcsak maszkkal verték át, elég volt hozzá egy sima testvér is aki még csak nem is iker. Az optikán alapuló megoldásokat mindig át lehet verni így vagy úgy. Majd még arra leszek kíváncsi hogy fél év múlva amikor kipofásodik egykét felhasználó mert felszed 10 kilót, vajon sikerül e a művelet. Mert gondolom nem olyan komplex tanuló algoritmust használtak a telefonban ami azért lépést tart a napi arc geometriai változásával, és ehhez mérten engedélyez néhány százalékos eltérést.
 • 11.
  2017. 11. 14. 15:46
  Te aztán mindent tudsz, a kommentedből látszik, hogy te vagy itt az atya úr isten, szellemi szintem meg egy marék fing szintjén állsz.
 • 10.
  2017. 11. 14. 15:22
  Lehet, hogy nem befolyásolja az eladásokat (szerintem de), az viszont sokatmondó volt, amikor lehozták az Iphone 8 megjelenésénél, hogy valamelyik kínai telefonos üzlet előtt nyitásnál 1 vagy 2 ember várakozott, közben meg ki tudja mennyi biztonsági őrt állítottak csatasorba. Ahogy szépen terjednek az olcsóbb jó hw-rel szerelt telefonok, az emberek kezdenek felébredni.

  Egyébként ettől még a telefont értékelhetik jóra a tesztoldalak. De ha ilyen jellegű problémák derülnek ki, akkor azokat hallgassák el a tech oldalak? Nem értelek.

  8. Bihus: Ne haragudj, csak amit eddig lehet tudni az Iphone X-ről: puklisodó telefonház az aksi miatt, csíkozódó és beégő kijelző, hangszóró probléma, most ez. És ez egy közel 400e Ft-os telefon. Szerinted egy ilyen drága készülék iránt érdeklődő ember nem jogosan háborodik fel ilyeneken?
 • 9.
  2017. 11. 14. 14:10
  "Azt látjuk, hogy az iPhone léte is már képes erre, egyeseknek szerintem fizikai fájdalmat okoz."

  Igen, inkább ez itt a baj...
 • 8.
  2017. 11. 14. 14:02
  Pont ezt nem tudjuk, hogy hány szögből és milyen fényképet kellene készíteni pl. a te arcodról, hogy el lehessen készíteni róla egy ilyen maszkot, amivel aztán át tudják verni a FaceID-t. Úgy könnyű, hogy a tulajdonos a saját arcáról csinál másolatot, nade az nem is biztonsági kockázat.

  Az látszik, hogy a szemek helyére akár egy 2D fénykép is elég. Viszont az orrhoz lehet, hogy már pl. formát kellett venniük, mint ahogy a keretet is 3D nyomtatták, azaz sima fénykép egy szögből nem elég hozzá.

  Szóval itt is érdemes gondolkodni, bár indulatokat kelteni jó ez is. Azt látjuk, hogy az iPhone léte is már képes erre, egyeseknek szerintem fizikai fájdalmat okoz.

 • 7.
  2017. 11. 14. 12:54
  Nyilván az a "segnyaló" média megvett fizetett tartalom volt, még ha azt nem is írják ki a cikk mögé az oly becsületes és párttalan szerkesztők.

  Aztán miután már nem jön a pénz, mert az apple elégé felfuttatta a márkát, nyilván jönnek a lehúzós cikkek, hisz clikbait tartalomnak jó, fizetni meg úgyse fizet már értük az apple....
 • 6.
  2017. 11. 14. 12:03
  Ez egy annyira egyszeru maszk hogy profiknak 1.5 oraba kerult megcsinalni. Minden Verpsita ezt 5 perc alatt a budin ulve is kiszarja. Ja, nem.

  Igazan nem ertem hogy 10-15 evnyi seggnyalo media utan minek ez a lejaratas az Apple ellen. Most legalabb probalnak ujitani. Minden mas ceg ugyanugy pofara esik ezekkel az ujitasokkal. ...es nem befolyasolja az eladasokat.
 • 5.
  2017. 11. 14. 11:11
  A júzerek önként és dalolva feltöltött Fércbúk képeinél több nem is kell...
 • 4.
  2017. 11. 14. 10:51
  Gyanítom nem kell komolyabb technika az alany arcának rögzítésére, mint az iphone saját kamerája/technológiája, és időben se kell több, mint amikor regisztrálod az arcodat a telefonba.
 • 3.
  2017. 11. 14. 10:19
  Á egy fénylép elég róla. Ha ügyes a maszk készítő. De igen mimikát izom mozgást kellene figyelni. Azt is ki lehetne játszani , de már tuti nem érné meg.
 • 2.
  2017. 11. 14. 09:43
  rip Iphone, túlárazták és szar is, ezt megfogja sínyleni a márka ,de meg is érdemli.
  Már amúgy arról is van hír, hogy jövőre jön az új X seria, szal aki most megvette azok kb. fél millióért letesztelhették annak a telonak a betáját...
 • 1.
  2017. 11. 14. 09:40
  Mondjuk ehhez gondolom rendelkezésre állt minden téren az az alany is, akivel előzetesen regisztrálták a faceID-t. Gondolom ha egy olyan emberről kellene ilyen "másolatot" készíteni, aki nincs ott, esetleg nem pózol órákat, már nem menne a dolog...