Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Hírek

Porgyűrű lehet Tabby csillaga körül

  • Dátum | 2017.10.11 14:01
  • Szerző | Jools
  • Csoport | EGYÉB
Valószínűleg megvan a magyarázat arra, miért viselkedik olyan furcsán a KIC 8462852 katalógusjelű csillag, amelyet felfedezője, Tabetha Boyajian után Tabby csillagaként is emlegetnek. Az égitest, amellyel már többször foglalkoztunk, 1500 fényévnyire található a Földtől, és a Kepler űrtávcső 2009‒2013 közötti megfigyelései, és más adatok alapján rendszertelen időközönként elhalványul, időnként akár 20 százalékot is veszítve fényességéből.

A jelenséggel kapcsolatban sok teória látott napvilágot az elmúlt két évben, de igazán kielégítő magyarázattal senki sem tudott szolgálni ilyen fokú fényességváltozásra. Felvetődött, hogy egy nagy csapat üstökös kering a csillag körül, esetleg széteső bolygók takarják ki fényét, és az is, hogy egy idegen civilizáció építkezik az égitest körül. Egyik elméletet sem sikerült alátámasztani, a csillagról készült új felvételek azonban felvetik egy másik, az előbbieknél sokkal valószínűbb magyarázat létezését.

A szakértők a Swift és a Spitzer űrtávcsövekkel, valamint egy belgiumi teleszkóppal tanulmányozták az égitestet a látható, az infravörös és az ultraibolya tartományban 2015 vége és 2016 vége között. A vizsgálatok alapján Tabby csillaga a spektrum kék végét nézve erősebb halványodást mutat, mint a vörös tartományban, ami nagy mennyiségű por jelenlétét jelzi körülötte. A porszemcsék ugyanis hajlamosak jobban blokkolni a kék fényt, mint a vöröset, ami az elsődleges oka annak, hogy a Nap napnyugtakor vörös színt ölt.


Ha a csillag körül nagyobb objektumok, például bolygódarabok vagy napelemek keringenének, azok egyforma mértékben takarnák ki a kék és a vörös hullámhosszakat, a finom porral azonban más a helyzet. A fényességváltozási adatokból továbbá az is világosnak látszik, hogy a por a csillag körül van, és nem egy, a Föld és a másik égitest között valahol elhelyezkedő felhő felelős a jelenségért.

A legvalószínűbb tehát, hogy egy porgyűrű van a csillag körül, amely néhány millió kilométer átmérőjű, és nagyjából olyan messze helyezkedik el csillagától, mint a Mars a Naptól. A gyűrű anyaga nem egyenletesen oszlik el, hanem sűrűbb csomók vannak benne, amelyek megmagyarázhatják a furcsa fényességingadozásokat, és azt is, hogy ezek miért mutatnak 700 napos periódust: ennyi lehet a gyűrű keringési ideje.

Bár ez a magyarázat sokkal jobban illik a helyzetre, mint a korábbi teóriák, erről sem mondható el, hogy tökéletes lenne. Egyrészt nehéz olyan porcsomót elképzelni, amely 20 százalékkal csökkentené egy csillag fényét. Másrészt a hasonló porkorongok rendszerint sokkal fiatalabb csillagok körül léteznek. De kétségtelen, hogy eddig a porgyűrűs elmélet ad választ a legtöbb kérdésre Tabby csillagával kapcsolatban. Hogy megerősítést nyer-e vagy sem, azt azonban csak a további megfigyelések dönthetik el.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Még nem érkezett hozzászólás.