Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Hírek

Már úton van az összehajtható iPhone?

 • Dátum | 2017.10.12 15:01
 • Szerző | DemonDani
 • Csoport | MOBILTELEFON
Az Apple most mutatta be a vékonykávás iPhone-t, ami az első iPhone óta a legnagyobb változást hozta el, legalábbis dizájn tekintetében mindenképpen. Most pedig már az Apple következő nagy dobásáról, az összehajtható készülékről szólnak a pletykák.


A hajlított kommunikációs eszközök már meglehetősen régóta jelen vannak, ám a rugalmasság terén még van hova fejlődnünk. A nagy gyártók közül az LG és a Samsung már köztudottan régóta vizsgálja, hogyan lehetne létrehozni összehajtható (kijelzőjű) okostelefont, a két vállalat gyaníthatóan hasonló szinten állhat az erre irányuló fejlesztések tekintetében. Enyhén rugalmas mobilt az LG már kereskedelmi forgalomba is állított korábban G Flex néven. És halkan jegyezzük meg, hogy a Lenovo a saját bejáratú Tech World rendezvényén már egy ilyen prototípust ki is állított nyáron. Szóval az, hogy az Apple is ebbe az irányba indul el, egyáltalán nem meglepő.

A Lenovo összehajtható készüléke.
A Lenovo összehajtható készüléke.

A cupertinóiak a Samsungra támaszkodva alkották meg az iPhone X-et, ami búcsút intett a tradicionális külsőnek, és a keretmenetesség irányába indult el. A mostani pletykák szerint az összehajtató mobiltelefont viszont már a másik nagy dél-koreai gyártóval hozhatják létre, az LG Electronicsszal. Az LG Display részleggel az Apple már korábban megállapodott, sőt mi több, óriási összeget invesztált (1,7-2,6 milliárd dollár) az amerikai vállalat az LG-be, hogy olyan új gyárat hozzon létre, ahol már számára megfelelő megjelenítők készülhetnek. Korábban arról lehetett hallani, hogy a cél csupán az OLED ellátás több forrásból való biztosítása a jövőre nézve, most azonban már a fent említett összehajtható iPhone lehetősége is a képbe került.


Az LG nemrégiben kezdte meg a termelést a Gumiban található E5 gyárban, az iPhone számára készülő megoldás pedig a Pajuban épülő E6 gyárból érkezik majd, ami a tervek szerint 2019 elején állhat munkába és kezdheti a panelek előállítását. Annak érdekében, hogy gondtalanul rajtolhasson majd el az összehajtható iPhone – ne úgy, mint az iPhone X modell –, az Apple sokkal szorosabb együttműködésben fog dolgozni a tervezés során az LG Display részleggel, és megszokottnál hamarabb megkezdik a közös munkát. Állítólag mostanáig csak egy évvel az új modell érkezése előtt osztotta meg a terveket az adott gyártópartnerrel az Apple, most viszont 2-3 évvel kezdhet előre dolgozni a páros. A cupertinóiak számára kedvezhet még a tervben az is, hogy az LG-nél az Innotek részleg flexibilis PCB létrehozásán munkálkodik.

Érdekes adalék, hogy a The Bell szerint azért is dolgozik ezen a projekten inkább a konkurenciával a Samsung helyett az Apple, mert az LG esetében kevésbé tart a kiszivárogtatásoktól. Ez a mostani hír persze nem a legjobb példa arra, hogy ebben az iparágban bármit is huzamosabb ideig el lehetne titkolni.

A névtelen iparági forrásból származó információk alapján az Apple következő igazán nagy dobása 2020-ben futhat be. Az összehajtható iPhone persze minden jel szerint nem lesz nagy újító, hiszen eddigre több mint valószínű, hogy a Samsung és az LG is beveti majd a saját megoldásait. A Samsung esetében sokáig az a hír járta, hogy már az idei évben kamerák kereszttüzébe kerülhet az első ilyen újdonság, a legutóbbi pletykák viszont már inkább 2018-as rajtot valószínűsítenek. Az LG szerkezete is jövőre futhat be, de erről egyelőre nem sokat lehet hallani.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 16.
  2017. 10. 14. 11:20
  Szerintem ez már most megoldható, az edge telókban is érzékeli hogy pl markolod, akkor ne csináljon semmit.
 • 15.
  2017. 10. 14. 01:02
  Esetleg ha úgy oldják meg, hogy félbehajtva csak az egyik fele működjön a kijelzőnek, magyarul telefonálás közben ne lehessen a tenyérrel eltapicskolni a beállításokat, és ne fogyassza feleslegesen olyankor a másik fele a szuflát akkor talán lehet belőle valami. Ebben az esetben viszont 2 darab fél kijelzőt kell beletenni. És ha megoldják hogy a hajlat mentén ne legyen szar a fogása.
 • 14.
  2017. 10. 13. 17:30
  Ja milyen hasztalan, hogy a 6" kijelzős telefont nem kell 2 kézzel operálni, mert végre nagy kijelző méret nem jár batár telefonnal. Hogy két ugyanolyan méretű telefonnál az egyikben 5" kijelző van másikban 5.8". Vajin melyiken élvezetesebb tartalmat fogyasztani?
 • 13.
  2017. 10. 13. 16:33
  Semmi ertelme a 4k-nak telefonban, kulonbseget nem latnal egy 1440p kephez kepest, de az akksit cserebe jobban zabalna.
  Az, hogy a keret nelkuli kivitel tetszik valakinek vagy nem az meg egy teljesen szubjektiv dolog, mindenki tudatos vasarlokent el tudja donteni, hogy kell-e neki vagy sem.
 • 12.
  2017. 10. 13. 16:15
  Sláger alatt én is pontosan a hypolt szart értettem, nem a sikert.
 • 11.
  2017. 10. 13. 14:45
  Nem. A keret nélküli kijelző nem siker, hanem csak hypeolt szar. Effektíve elhanyagolható a haszna, és sok esetben irtó ronda is.

  Csak hát a sok sznobnak eltudják adni, hogy micsoda csúcs technológia(miközben nem az), de azért így drágában eltudják adni a szarjukat.

  Nyilván egyszerűbb a tokból lefaragni pár mm-t, mint 4k kijelzőt rakni a telóba, de a sok hülyének ezt is eladhatják innováció ként...
 • 10.
  2017. 10. 13. 14:00
  Ha ekkora sláger a keret nélküli kijelző, akkor hajolhatna zsanérral is két merev kijelző, nem?
  Egyébként Tomcheenek igaza van, ezt az első visszahajtható iPhone néven kéne említeni.
  Azért kell kívül lennie, hogy félbehajtva is lehessen használni.
 • 9.
  2017. 10. 13. 13:57
  Pont úgy lenne értelme, és minden épeszű ember úgy is gondolja szerintem, hogy belül van a kijelző, te pedig kinyitod, mint egy tárcát. Nem lenne hülyeség.
 • 8.
  2017. 10. 13. 10:50
  Ez egy baromság, a Samsung sem erőlteti. Hajlítható kijelzőt olyan dolgokba kell tenni amiben értelme is van, nem pedig beleerőszakolni olyasmibe amiben semmi haszna nincsen, és csak rontja a felhasználói élményt. Annyiból lenne értelme hogy mivel szétnyitható, így duplázódik a kijelzőméret, viszont egy telefonnál bajos úgy megoldani hogy kényelmes is legyen, főleg hogy kívül kell lennie a kijelzőnek, nem belül.
 • 7.
  2017. 10. 13. 08:33
 • 6.
  2017. 10. 13. 08:33
  Egy újabb felesleges technológiai "csoda" a világ "vezető" technológiai cégétől.
  Eközben 2017-ben még mindig képtelenek egy jackdugót beépíteni egy telefonban...
 • 5.
  2017. 10. 13. 06:44
  Érdekes csak kíváncsi vagyok meddig bírja ezt a kijelző.
 • 4.
  2017. 10. 13. 05:39
 • 3.
  2017. 10. 12. 18:36
  Végre kifejlesztik, ami eddig csak science fiction volt:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Flexible_electronics
 • 2.
  2017. 10. 12. 16:42
  Az iphone 6 nem a hajlítható szériába tartozott már?
 • 1.
  2017. 10. 12. 16:27
  Eddig is hajlottak ez nem újdonság

  Leejted ezután nem eltörik hanem elhajlik , nem lehet majd cikizni a rengeteg törött kijelzős iphonet.