Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Hírek

Leállítja a VR-hoz köthető fejlesztését a Nokia

  • Dátum | 2017.10.12 11:01
  • Szerző | DemonDani
  • Csoport | MOBILTELEFON
A Nokia számtalan érdekes területen tette le a védjegyét az elmúlt évtizedekben. A vállalat nevét legtöbben a mobiljai miatt ismerik, de a telefonok is csak egy szelet (jó nagy szelet) volt abból a tortából, ami a finn vállalat egészét jelenti. A Nokia számára a legfontosabb a hálózatfejlesztés, ezt a területet valószínűleg sosem fogja feladni, de számtalan kisebb projekt is fut a cégnél, amik könnyen jönnek és mennek. A Nokia most felhagy a virtuális valósághoz köthető kamerájának, az OZO VR-nak a fejlesztésével, hogy egy másik mellékágnak szentelje a figyelmét, a Nokia Health-nek.


Az OZO VR tervét a Nokia 2015 júliusában jelentette be, az elkészült termék pedig még ugyanebben az évben, novemberben került bevetésre. Ez az eszköz a világ egyik legkomplexebb, legjobb minőséget nyújtó 360 fokos kamerája volt, és ennek megfelelően az egyik legdrágább is. A professzionális tartalomgyártóknak létrehozott eszköz 60 ezer dollárba került, de ez több alkalommal is csökkent. Először tavaly áprilisban 45 ezer dollárra faragta az árat a Nokia, majd most szeptemberben potom 25 ezer dollárra módosult az árcédulán szereplő összeg. A cél az elmúlt havi árcsökkentésnél már egyértelműen az volt, hogy minimalizálja az ágazat veszteségét a finn társaság.


Ez a különleges szerkezet már a puszta megjelenésével felhívta magára a figyelmet, de a lényeg persze a burkolat alá volt elrejtve. Az alumíniumból készült gömb összesen nyolc különösen nagy látószögű (195 fok) optikával felszerelt kamerának adott otthont, melyek az elrendezésükből fakadóan kiválóan lefedték az egész látóteret maguk körül. Az OZO VR több mikrofont is magában foglalt, ezeknek hála még a hangokat is térben tudta rögzíteni, így minden neszt pontosan onnan hallhatott a felhasználó, amerről az a felvétel megörökítésekor érkezett. A virtuális valósághoz készített kamera nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ugyanakkor túlzás lenne teljes kudarcnak nevezni. A brutális kamerarendszert filmek készítésekor például a Disney is alkalmazta 2016 áprilisa óta.


Futballmérkőzést is megörökítettek vele.
Futballmérkőzést is megörökítettek vele.

A Nokia egész egyszerűen azzal magyarázta az OZO VR lezárását, hogy lassabban növekedik a VR piac a korábban vártnál, és megjegyzi a hivatalos közleményben, hogy az Intel is mostanában állította le egy VR tervét. Érdekes módon mások éppen azt prognosztizálják, hogy ugrásszerűen növekedik az igény a virtuális valósággal kapcsolatos tartalmakra, az pedig biztos, hogy ezeknek a száma az elmúlt időszakban egyre jobb tempóval nőtt, köszönhetően annak, hogy új VR eszközök jelentek meg. Legutóbb a GoPro mutatott be 360 fokos kamerát a Fusion személyében. Ennek fényében egy kicsit furcsa, hogy a Nokia ahelyett, hogy inkább új generációs megoldással állt volna elő, inkább lelőtte az egész vállalakozást.


A projekt veszte sajnos elkerülhetetlenül munkahelyek megszűnését vonja magával. A Nokia Technologies alkalmazottainak száma csaknem 30 százalékkal fog csökkenni a közeljövőben. A valamivel több mint ezerfős csapatot 310 munkavállalóval nyirbálja meg a vállalat – az Egyesült Királyság és Finnország érintett ebben a lépésben.


A Nokia a felszabaduló forrásokat egy új szegmensbe fogja átpumpálni, az egészségügybe. Az egészség megőrzéssel azóta foglalkozik komolyabban a finn alakulat, amióta felvásárolta a Withingset. A 2008-ban létrehozott Withings tavaly került a Nokia kezébe, és idén júniusban minden terméket a saját nevére vett a Nokia, ezzel a lépéssel teljesen beolvasztva a francia gyökerekkel rendelkező startupot.


Az egészségügyben állítólag óriási potenciál van a különböző, okosként definiált termékekkel. Az okostelefonokhoz kapcsolódó egészségmegőrzést szolgáló készülékekre a következő években ugrásszerűen nőhet az igény, és a Nokia Health részleg már most szinte minden igényt lefedő portfólióval rendelkezik ezekből. A Withings öröksége révén a finnek kínálnak egyszerű viselhető kiegészítőket, mérlegeket, vérnyomásmérőt, lázmérőt, levegő minőség ellenőrző berendezést. Sőt mi több, már úton van az okosfésű is, ami egy szenzorokkal ellátott hajkefe saját alkalmazással, melyen keresztül egy sor hasznos információt nyújt a haj állapotáról és egyebekről.


Kíváncsian várjuk, hogy a Nokia Health milyen jövő előtt áll. Elnézve az OZO VR pályafutását remélhetőleg hamarosan tényleg óriásira nő az igény az ilyen termékekre, és bízunk abban is, hogy a Nokia folyamatosan fejleszti majd az ilyen megoldásokat, és nem csak a meglévő eszközöket fogja nyújtani még évekig az OZO VR mintájára.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások: