Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Hírek

Kapacitásban duplázott a Micron DDR4-es NVDIMM modulja

  • Dátum | 2017.11.15 08:01
  • Szerző | J.o.k.e.r
  • Csoport | ADATTÁROLÁS
A Micron fontos előrelépést tett az NVDIMM típusú termékek terén, ugyanis a DRAM és NAND Flash chipeket egyaránt tartalmazó eszközök most már kétszer nagyobb kapacitással is elérhetőek, mint eddig. Hogy mi is az NVDIMM? Egy speciális kiegészítő, ami segít, hogy az illékony DRAM tartalma visszaállítható legyen egy esetleges áramszünet után – áramszünet alkalmával a rendszer a NAND Flash területre másolja az aktuális tartalmat. Ehhez persze külső áramforrásra is szükségük van, ami a kiépített csatlakozón keresztül csatlakozhat – az ügyfelek használhatnak kondenzátormodult, illetve akkumulátor alapú tápellátást is.


Az új NVDIMM memóriamodul 32 GB-nyi DDR4 DRAM-ot és 64 GB-nyi SLC NAND Flash tárhelyet kapott, alap esetben pedig normál ECC DRAM formájában működik. Amennyiben viszont áramszünet jelei tapasztalhatóak, a modulon található FPGA átveszi az irányítást: másolatot készít a memória tartalmáról a NAND Flash alapú tárhelyre. Az új modulok jóvoltából a nagyteljesítményű 2S formátumú szerverekbe elég két ilyen modul, vagyis processzoronként egy, hiszen ezek rendszerint 64 GB-nyi NVDIMM modult szoktak használni, a többi slotban így normál RDIMM-ek kaphatnak helyet. Az NVDIMM használatát persze mind az operációs rendszernek, mind pedig a programoknak támogatniuk kell: előbbinek az áramszünet utáni memória-helyreállítást kell menedzselnie, utóbbiaknak pedig menedzselniük kell, mely tartalmaik kritikusak annyira, hogy azokat a teljes memória-terület NVDIMM alapú részére kell csoportosítani.


Az új memóriamodul a 32 GB-os kapacitásnak köszönhetően komoly előrelépést képvisel, de sebesség terén sem rossz, hiszen DDR4-2933 MHz-es effektív órajelen, CL21-es időzítéssel dolgozik. A termékből később egy DDR4-3200 MHz-es sebességű példány is érkezhet, legalábbis erre utal a Micron hivatalos dokumentuma.

Az új modul egyébként NVDIMM-N típusú, vagyis a DRAM tartalmát képes a NAND Flash alapú tárhelyre másolni, ha áramszünet következik be, ezzel szemben azonban NVDIMM-F típusú megoldások is léteznek, amelyek viszont már csak NAND Flash chipeket tartalmaznak, DRAM-ot nem, azaz tárhelyként funkcionálnak. Utóbbiak közé rövidesen megérkezhetnek a 3D Xpoint alapú termékek is, amelyek adatátviteli sávszélesség terén ugyan lassabbak, mint a normál DDR4-es megoldások, de késleltetés és adatsűrűség terén már igen versenyképesek, áruk pedig kedvezőbb lesz – és áramszünet alkalmával sem vesztik el tartalmukat.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Még nem érkezett hozzászólás.