Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Hírek

Érkezik az Oreo alapú Android Wear

  • Dátum | 2017.10.11 15:30
  • Szerző | DemonDani
  • Csoport | MOBILTELEFON
A Google a napokban több újdonságot is bemutatott, és az Android Wear sem maradt ki a sorból, csupán a színfalak mögött maradva kisebb figyelmet kapott. A viselhető kiegészítők számára készített rendszer esetében elindult a béta program, amiben már a következő generációs alapokat lehet próbára tenni.


Az Android Wear nem meglepő módon az Oreo irányába mozdul el. Ez azt jelenti, hogy a béta verziós szoftver már egy új API szintre lépett, itt technikailag az API level 26-ról beszélhetünk már, amit az okostelefonok esetében az Android 8.0 hozott el. Az alapok tekintetében tehát az Android 8.0 szintjére lép az okosórás platform, de milyen konkrét újításokkal lehet számolni? A Google az API szint előrelépése mellett csak két dolgot emelt ki a béta kiadású rendszer neve mellett, a többi újításra csak a későbbiekben fog fény derülni. Addig is nézzük ezt a két funkciót.


Az egyik dolog az értesítési csatornák megjelenése, a másik pedig a háttérben futó folyamatok jobb szabályozása. Mindkét lehetőség ismerős lehet már az olvasóinknak, hiszen ezek megvannak az Oreóban az okostelefonokon is. Az értesítési csatornák megjelenését követően az embereknek több lehetősége lesz menedzselni, hogy milyen applikációktól kaphatnak értesítéseket, illetve mely eseményekről akarnak visszajelzéseket látni a viselhető eszközeiken. A Google példáját megfigyelve látható, hogy a MooMessenger alkalmazástól érkező értesítéseket egy „főkapcsolóval” akár teljesen ki lehet iktatni, két „alkapcsolóval” pedig azt lehet szabályozni, hogy a MooMessengertől milyen típusú értesítéseket kaphat meg az okosóráján a felhasználó – jelen esetben egy új követő csatlakozásakor küld visszajelzést a készülék, a friss kedveléseket csak akkor fogja látni az eszköz tulajdonosa, mikor megnyitja az alkalmazást.

A másik újítás a háttérben futó folyamatok lehetőségeinek korlátozása. A karórákon ugyan biztosan nincsen annyi folyamat a háttérben, mint az okostelefonok és a táblagépek esetében, de ettől még itt is épp olyan fontos ez, mint a mobiloknál. Hiszen az okosóráknak az üzemidejét így is rengeteg kritika éri, és ha néhány olyan apróságot el lehet „hallgattatni” a színfalak mögött, amik szükségtelenül merítették eddig a telepet, máris érzékelhető lehet a funkció hatása. Ahogy az Android 8.0-nál, az új Android Wear bétánál is mélyalvásba tudja majd tenni a rendszer a régóta használaton kívül levő szolgáltatásokat, applikációkat, emellett pedig képes csökkenteni a frissítések gyakoriságát. Szóval a béta mindkettő újítása jól fog jönni az okosórák esetében. A keresőóriás bejelentése egyéb változásokra nem tér ki, de afelől semmi kétségünk nincs, hogy a 26-os API szintet elhozó frissítésnél egyéb újdonságokkal is számolni lehet majd.


Az Android Wear béta programban egyelőre csak egyetlen okosórával lehet részt venni. A Google a friss rendszert kizárólag az LG Watch Sport modellel tette használhatóvá. Az LG a kezdetek óta kiemelt partnere a Google-nek az Android Wear esetében, ennek tükrében egyértelmű, hogy miért esett a választás a dél-koreai vállalat termékére. A telepítéshez szükséges fájlt manuálisan kell beszereznie a tulajdonosoknak, és azzal azért érdemes mindenkinek számolni, hogy itt még bőven lehet hibákba futni, mert egy fejlesztés alatt álló kiadásról van szó. Arról egyelőre semmilyen információnk nincs, hogy ezt a frissítést mely eszközök kapják majd meg, és egyelőre az is rejtély, hogy mikor készülhet el.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Még nem érkezett hozzászólás.