Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Hírek

Az ESRB szerint a loot boxok vásárlása nem szerencsejáték

 • Dátum | 2017.10.13 14:01
 • Szerző | Nephin
 • Csoport | JÁTÉK
A véletlenszerűség közismert eleme a ládáknak minden játékban: vagy lesz benne valami fincsi dolog, vagy hozzánk vágnak olyasmit, amiből már 16 darab csücsül a raktárban. De valamit biztosan kapunk, és éppen ez az, amiért az ESRB (Entertainment Software Rating Board, a korhatár-besorolásokat végzi Észak-Amerikában a játékokhoz) szerint nem beszélhetünk a szerencsejáték egy formájáról.


A gyűjtögetős kártyajátékok (Elder Scrolls: Legends, Hearthstone stb.) paklijaihoz hasonlították a dolgot, melyeknél néha teljesen új, extra lapot kapunk, máskor pedig olyanokat, amik már megvannak. A kérdéskör azért fontos, mert a besorolási szabályok alapján a szerencsejátékot tartalmazó címek az AO (Adults Only, vagyis csak felnőtteknek szóló) kategóriába kerülhetnek. Mivel a ládák rengeteg játékban jelen vannak, egy szigorúbb döntés esetén érintett lehet akár az Overwatch, a Destiny 2, vagy az Assassin’s Creed is. A Steamen ennek nem sok hatása lenne, de a dobozos, boltban kapható játékok piacán annál inkább.

Az egész egyébként azután lett beszédtéma, hogy komoly kritikák értek néhány AAA-játékot, például a Forza 7-et, a Middle-earth: Shadow of Wart, vagy a Star Wars Battlefront 2-t amiatt, hogy a valódi pénzért kapható ládák játékbeli előnyöket nyújtó tárgyakat is tartalmazhatnak, vagyis simán rájuk süthető a pay-to-win bélyeg. A rajongók az ESRB-hez fordultak, hogy avatkozzon közbe, AO besorolást adva ezeknek a játékoknak, ami nyilván rosszul érintette volna a kiadókat, stúdiókat.

A döntés persze nem véletlen, hiszen az ESRB-t a kiadók alapították, így elég kevés esélye volt, hogy nagyon népszerű játékokat fognak korlátozni a lehető legszélesebb felhasználói rétegekhez való eljutásban. Az európai hozzáállás ugyanakkor még ismeretlen, kíváncsian várjuk, felteszik-e majd a kérdést (szerencsejáték-e a ládavásárlás) az EU illetékeseinek is (de nagyon meg lennénk lepve, ha annak minősítenék, mert azzal kiszúrnának a nem pay to win játékokkal is).

Frissítés: Nos, a PEGI, ami gyakorlatilag az európai ESRB, osztja tengerentúli kollégái véleményét és szintén nem tartja szerencsejátéknak a dolgot, osztotta meg a wccftech.commal a szervezet igazgatója, Dirk Bosmans.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 21.
  2017. 10. 16. 12:43
  8$ ért elég komoly prémium címek lehetnek...
 • 20.
  2017. 10. 16. 12:09
  Erre szokás azt mondani, hogy az a játék ahol CSAK így tudsz érvényesülni az egy otthagyandó játék. Ne foglalkozz vele. Amíg a sok birka veszi a cuccokat addig elő fogják állítani.

  A fejlesztők kiszolgálnak egy igényt. Persze, az akinek erre van igénye az annyit is ér...

  Én eddig egy olyan játékot vettem meg a 370-es steam listámból ami úgymond még nem jelent meg teljesen, és később vettem hozzá DLC-ket. A többit azt vagy GOTYE (szerű) kiadásban vettem meg, vagy humble bundle-n ultra akciós csomagban.

  Ha a játékosok nagyobbik része vásárolna hozzám hasonlóan, akkor a mikrotranzakciós rendszerek már kihaltak volna mint az msn...

  Vettem már szerencsejáték lootboxot... a G2A-n. 5 random "prémium" cím ~1500HUF-ért. Ha nem lett volna már meg a kapott 5ből 3 akkor örültem is volna nekik. Így megkapta haver, én meg kaptam két olyan címet amit soha nem indítottam még el. Hisztizek? Nem. Miért? Mert tudtam hogy ez is benne van a pakliban, nem véletlen volt olcsó a dolog. Hiába volt leírva hogy minden játék legalább 85%-os értékelésű és legalább egy $8 feletti értékű ha egyszer az is kacat...
 • 19.
  2017. 10. 15. 12:06
  Az is elég szégyen hogy pont Kína az egyetlen ahol legalább valamit léptek ezzel a rendszerrel szemben.
 • 18.
  2017. 10. 15. 00:05
  Oké, hogy valami van benne, de ha az nem kell az illetőnek, akkor olyan, mintha semmi lett volna benne. Ad nekem a kedves fejlesztő 10.000 Forintot, hogy hozzak neki 4 dolgot. Na, erre kap egy döglött hangyát, egy fenyőtobozt, egy falevelet meg egy darab kutyagumit. Mivel dolgoztam vele (összeszedtem) ezért megtartom a pénzt. Vegül is kapott dolgokat, örüljön neki. Mivel csak a SZERENCSÉN múlik, hogy egyen értékű dolgot kapsz e a pénzedért vagy nem, így szerencsejátéknak kellene, hogy minősüljön. Amúgy sajnos még mindig az idióta agyhalott játékosok teszik tönkre a játékokat. Már rég meg lehett volna állítani ezt a folyamatot, csak be kellene buktatni 1-2 nagyobb céget. Azt pedig nagyon egyszerű lenne megoldani. Senki nem venne DLC-t és senki nem rendelne elő... Az, hogy senki ne vegye meg magát a játékot, már nem is írom. Az a baj, hogy a sok idióta miatt a tudatosabb vásálók szívják meg, mert lassan minden cég átveszi ezt a sok hülyeséget, így nem marad egy épkézlábjáték megfelelő tartalommal úgy, hogy ne kelljen 3 játék árat kifizetni rá.
 • 17.
  2017. 10. 14. 22:17
  Szintén kimaradt:
  - Vásárlók megtévesztése: pipa.

  Lebukott a Warner Bros.: fizetett a jó kritikáért
 • 16.
  2017. 10. 14. 22:03
  Ez kimaradt:
  - Adóelkerülés: pipa.

  How American Game Companies Avoid Paying Income Tax

  Bermuda? Guess again. Turns out Holland is the tax haven of choice for US companies

  "And that disparity is entirely unjustified, because far more untaxed American profit hides out in the Netherlands than in Bermuda. Since 2005, nearly half a trillion (!) dollars in American profit has been safely stored in the Netherlands by companies such as Nike, General Electric, Heinz, Caterpillar, Time Warner, Foot Locker – the list goes on and on."
 • 15.
  2017. 10. 14. 19:40
  Middle-earth™: Shadow of War™:

  - Teljes árú játék első napos DLC-vel és mikrotranzakciókkal: pipa.
  - Halott fejlesztő családjának szánt karitatív DLC finoman szólva sajátos kezelése: pipa.
  - Talán tapsolni kéne, hogy a havi előfizetési díj lemaradt?

  Bojkott.
 • 14.
  2017. 10. 14. 19:17
  Mass Effect 3 (multi) volt nekem talán az egyetlen játék amiben ilyen rendszer volt és játszottam vele. Soha nem fizettem érte de normál játékkal is aránylag elviselhető ütemben lehetett venni őket. Ezt a küszöböt is szép lassan feljebb fogják tornászni a kiadók.

  Sajna ilyen időket élünk, megy a csűrés csavarás a szavakkal. A fizetős modok nem fizetős modok hanem mini dlck. A szerencsejáték nem szerencsejáték mert valamit kapsz a pénzedért. Nem azt amit szerettél volna? Vegyél még 10et hogy nagyobb esélyed legyen rá. A kaparós sorsjeggyel is biztos kapok valamit. Egy papírfecnit.
  Első hsznek teljsesen igaza van.

 • 13.
  2017. 10. 14. 14:04
  Igen, mert csak sok pénzzel teheti meg.
  Azonban ideje lenne észrevenni, hogy amit mostanában csinálnak, azzal az a cél, hogy MINDEN játékban így legyen, akár free to play, akár pay to play.
  Szép lassan elkezdik a mérget önteni azokba is, aztán mire kapcsol a többség, már pay to win lett minden játék.
  Mint a rohadt DLC-k, amiket már day1 kiadnak néha.
  Ezzel semmit nem érnek el, csak hogy elriasztanak embereket a játékaik megvételétől...

  60 dollárt még-még kiadok egy játékért, ha kiváló játékról van szó. Azonban ha dobálgatnak hozzá havonta DLC-t, meg mikrotranzakciókat tesznek bele, akkor marad a régi módszer, mikor még csóró voltam...
 • 12.
  2017. 10. 14. 09:01
  Őszintén? Aki f2p játékban pvp-zni akar meg ranglistát vezetni, az meg is érdemli hogy fizessen, mert annyi esze van kb.
 • 11.
  2017. 10. 14. 07:58
  Gyakori az olyan játék. Kb az összes keleti játék, ami "free to play" az valójában pay to win. MMORPGnél főleg... undorító mennyire. Van amelyikbe több százezret kell beleölnöd, hogy legyen esélyed PVPben.

  Egyébként pedig de, rohadtul is szerencsejáték ez a rohadt loot box. Szóval rendes pénzért vehető. ESÉLYED van rá, hogy nyersz valami jót. Ez olyan, mint a sorsjegy. Garantáltan kapok valamit? Ami kb annyit ér, mint egy 5ft-os cukorka? kösz vazze!
  Ezeket a "szakértőket" is megvették kilóra.

  Már nagyon régóta óvakodom a "free to play" kifejezéstől, mert eddig azok voltak a legdrágább játékok, ha érvényesülni is akartál.
  Erre most már 60$-os játékoknál is ez lesz a tendencia?? Nem szabad hagynunk. Én emiatt nem veszem meg a Shadow of Mordort sem. A steamen is sok a negatív review csak emiatt. Ez az egyetlen módja, hogy üzenhetünk a cégnek, hogy ezt a fajta mentalitást rohadt gyorsan felejtsék el, mielőtt teljesen megszokottá és elfogadottá válik, mert akkor egy utolsó Pacman játékba is bele fogják tenni a cash shopot.
 • 10.
  2017. 10. 13. 23:10
  Uhh, erről még nem hallottam, de nem kicsit lennék ideges, ha az általad említett grind mennyiség után elvenné a játék mindenemet. Ez nettó prosztóság a készítők részéről.
 • 9.
  2017. 10. 13. 23:07
  Órákig lehetne azon vitatkozni, hogy szerencsejáték-e, vagy sem, dűlőre akkor sem jutnának a felek. Engem inkább az érdekel, pontosabban riaszt, hogy a mikrotranzakciók ennyire erőszakosan szivárognak be a nagygépes (értsd: PC, Xbox, Playstation) környezetbe is. Mobilon meg tableten még talán elmegy (pontosabban megszoktuk) de PC-s játékban véleményem szerint semmi keresnivalója sincs. Már a GTA V-öt sem értettem ilyen szempontból. Értem én, hogy ezekből nagy lóvét lehet kaszálni, de véleményem szerint akkor is gusztustalan, pláne akkor, ha egy eleve fizetős játékról beszélünk (Forza 7 pl, vagy GTA V). Egyébként a cikk témájához visszatérve: talán akkor mondhatjuk ki biztonsággal, hogy nem szerencsejáték, ha a játék garanciát ad arra, hogy a dobozból kinyerhető dolgokból mennyi lesz biztosan egyfajta. Ilyet pl. az Asphalt 8 mobilos játékban látni, ahol pl. van olyan doboz, amire rá van írva, hogy a 15 dologból 3 biztosan mid-tech lesz (ami eléggé értékes dolog arrafelé).
 • 8.
  2017. 10. 13. 21:43
  Azt te honnan tudod? és ha pénzben játszom? Ha nincs szerencsém elfogy az összes apróm!
 • 7.
  2017. 10. 13. 19:58
  Esetleg mert nem fizetsz minden egyes alkalommal, mikor dobsz?
 • 6.
  2017. 10. 13. 18:39
  A ki nevet a végén c. multiplayer játék is szerencsén alapul (feltéve ha nem cinkelt kockákkal játsszák), miért nem tiltják be?
 • 5.
  2017. 10. 13. 17:58
  Nem kell messzire menni, Black Desert Online, enchant rendszer. Egy évnyi napi 4 óra grind, és egy kattintással megy a levesbe. Ott csak enchant-tal lehet fejleszteni a felszerelést, és az bizony lutri, mert visszatörhet, vagy az ékszer eltűnik teljesen. A felhasználók 80%-a hagyta már ott a játékot emiatt, de még mindig megy, mivel nem minősül szerencsejátéknak... NE fizess ilyen játékért.
  (még mindig játszok vele, de nem fizetek érte egy büdös vasat sem ( amíg szerencsejáték, mert amúgy megérné, mert jó.) ! )
 • 4.
  2017. 10. 13. 15:07
  Amíg a lootboxok csak skineket és ehhez hasonló, játékot nem befolyásoló dolgokat tartalmaznak, nincs vele gond. A gond ott kezdődik, hogy ha pl. az autókat (Forza 7), fegyvereket (BF2) csak lootboxokból nyithatod, így ha épp nem vagy szerencsés, és nincs sok időd játszani, de mégis szeretnél gyorsabb autót, jobb fegyvert, stb. szerezni, akkor nem marad más, mint pénzért venni lootboxot.
 • 3.
  2017. 10. 13. 14:59
  Nem a randomsággal van it a probléma, hanem hogy ugyanazt a duplikációt kapod minden boxba ami nem kicsit frusztráló.
 • 2.
  2017. 10. 13. 14:49
  Eddig is okorsegnek tartottam az ESRB meg a PEGI besorolasokat es ez a szosszenet nem sokat segitett a megitelesukon. Az viszont ertekelendo, hogy, bar gerincuk nincs, de legalabb nem szarnak oda ahonnan esznek.
  En tovabbra is bojkottalok minden jatekot aminek koze van lootbox-hoz, lockbox-hoz, zsakba macskahoz meg hasonlokhoz.
 • 1.
  2017. 10. 13. 14:38
  Igen?
  Tehát ha a lottózóban fizetnek 1ft-ot a 0 találatos szelvényért, akkor az már nem fog szerencsejátéknak számítani? Hisz - az ő logikájával - mindig kap valamit, így nem szerencsejáték.

  Sőt, a papírdarabot(a szelvényt) most is megkapod, így kapsz valamit a pénzedért, lol ez nem is szerencsejáték!!!