Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Hírek

Az ecetmuslicák agya révén javulhatnak a keresőprogramok

  • Dátum | 2017.11.14 15:01
  • Szerző | Jools
  • Csoport | EGYÉB
Az ecetmuslicák agya sok szempontból hasonlóan működik, mint az a keresőalgoritmus, amely amikor felmegyünk a YouTube-ra, és meghallgatunk egy Coldplay-számot, hasonló zenéket ajánl az oldalsávban. A rovarok megtanulják például, hogy a narancsillat táplálék jelenlétét jelzi, és a jövőben a hasonló szagokra is reagálnak, így segítve saját túlélésüket. Egy napokban megjelent tanulmány szerzői rájöttek, miben különbözik a muslicák „keresőprogramja” a számítógépes keresőktől, és úgy gondolják, hogy a rovarok módszerét lemásolva hatékonyabbá tehetik a gépek működését is.

Amikor egy gépi rendszer a Coldplay-számhoz hasonló zenéket keres, sok tényezőt mérlegelhet: a műfajt, a sebességet, az énekes nemét, a hangszereket stb. A gyakorlatban ez úgy működik, hogy a rendszer kiemel néhány jellemzőt (általában 10–20-at) a sok közül, és ezekre egyszerűsíti le a nagyon komplex zenét. Amikor hasonló számokat keres, a kiemelt jellemzőket veti össze ahelyett, hogy minden attribútumon végigmenne.


A muslicák viszont nem ezt teszik, mondja Saket Navlakha, a Salk Biológiai Intézet informatikusa. Amikor a rovarok egy új illatot éreznek, 50 idegsejtjük sül egy egyedi kombinációban. Majd ahelyett, hogy ezt a kódot leegyszerűsítenék 10 idegsejtre, tovább bővítik az információt. A muslicák agya végül összesen 2000 neuronon futtatja át az új adatokat.

És hogy hogyan teszi ez gyorsabbá a hasonlóságon alapuló kereséseket? Tegyük fel, hogy van 50 emberünk, akik között hasonlóságokat akarunk találni. Ha ezeket egy kicsi szobába zárjuk be, annyira sűrű lesz a tömeg, hogy nagyon nehéz lesz csoportosítani őket, magyarázza Navlakha. Ha viszont az 50 embert egy nagy mezőn szórjuk el, sokkal könnyebben azonosíthatjuk a releváns információkat.

Az adatok szétszórása tehát lehetővé teszi, hogy az ecetmuslicák agya egyedibben címkézze fel szagokat, mondja a szakértő. A rovarok ezután fogják a 2000 neuron legfontosabbnak ítélt 5 százalékát, és ezeket használja a szag megjegyzésére. Navlakha és kollégái a muslicák módszerét három adatsoron tesztelték, és állandó számítási kapacitás mellett a rovarok megközelítése 30–50 százalékkal pontosabb találatokat hozott, mint a hagyományos algoritmusok. A szakértők a következő lépésben nagyobb adathalmazokon próbálják ki módszerüket, amely ha beválik, véleményük szerint nagyon rövid időn belül átkerülhet a gyakorlatba is.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Még nem érkezett hozzászólás.