Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Hírek

Androidra és iOS-re is megérkezett az Edge böngésző

  • Dátum | 2017.10.09 11:01
  • Szerző | DemonDani
  • Csoport | MOBILTELEFON
A Microsoft több szolgáltatását is kiterjesztette az elmúlt hónapokban a konkurens mobilos platformokra, ott van például az Office irodai programcsomag, valamint a Cortana digitális személyi asszisztens. Most pedig egy újabb megoldással bővült a keresztplatformosodás felé elinduló termékek száma az Edge böngésző révén.


Az újdonság éppen olyan letisztult grafikus felületet vonultat majd fel az okostelefonon, mint a Windows 10 operációs rendszer esetében, és több olyan kulcsfontosságú funkció is meg lesz az Edge Androidon vagy iOS-en futó kiadásában, amikkel örömet okozhatnak azoknak, akik az asztali gépükön is ezt használják. A különböző platformokon futó böngészők legfontosabb tulajdonsága, hogy szinkronba hozhatóak lesznek minden gond nélkül. Szóval a felhasználó bárhol elérheti majd az elmentett, kedvelt lapjait és persze hozzáférhet az olvasási listáihoz is. Szinkronizálhatóak továbbá a könyvjelzők és a belépési adatok is, de ez manapság már magától értetődő. Fontos, hogy az integrált olvasási nézetről sem kell lemondani, mellyel kényelmesen lehet majd fogyasztani az online tartalmakat.


Kiemelendő az a lehetőség is, amellyel egyetlen gombnyomással lehet majd a böngészési folyamatot átküldeni egy másik eszközre. Ez nagyon jó kényelmi lehetőség. A felhasználó ingázás közben a buszon vagy a vonaton belemerül egy hosszú cikkbe, megnyit néhány lapot a háttérben, viszont amikor eléri a célállomását, minden tevékenységét meg kell szakítania. Hazaérkezve pedig már minden bizonnyal nem szeretne tovább görnyedni a mobilja tenyérnyi kijelzője felett, hanem le akar ülni a laptopja vagy az asztali gépe elé, viszont a befejezetlen böngészési folyamata az okostelefonján marad. Az Edge-nél ilyenkor elég megnyomni egy gombot, és máris minden átkerül a Windows 10-en futó felületre. Került beépített QR-kód olvasó is a programba, ami sokszor tehet majd jó szolgálatot. És azt is meg kell említeni, hogy itt nem meglepő módon a Bing az alapértelmezett keresőmotor – de egyszerűen lecserélhető a Google vagy a Yahoo szolgáltatására.


Az Edge híresen jól bánik a rendelkezésére álló erőforrásokkal, kifejezetten érdemes notebookon alkalmazni, mert hosszabb üzemidő érhető el vele, ezen felül a teljesítménye is nagyon jó, és a biztonság tekintetében sincs vele gond. Igen ám, de ha valaki ezek miatt szeretné használatba venni az Androidot vagy iOS-t futtató készülékén, annak kénytelenek leszünk letörni az örömét. Bizony a színfalak mögött nem a Microsoft szakembereinek fejlesztése van, hanem az említett rendszerek natív böngészős alapja. Tehát az iOS-nél a WebKit (WKWebView) és a Nitro JavaScript került bevetésre, az Androidnál pedig a Blink (Chromium). Szóval az Edge kicsit vegyes érzelmeket kelthet az érdeklődőkben; akik pusztán az előtérbe tolt funkciói miatt szeretnék használni, azok elégedettek lehetnek, ám ha valaki a háttérben rejlő technológiák miatt várta, az csalódni fog. A redmondi alakulat elmondása szerint egyszerűen az asztali Edge csak a Windows 10-zel tud megfelelő hatékonysággal üzemelni.


Először az iOS-t futtató eszközök tulajdonosai próbálhatják ki az újdonságot, nekik már most lehetőségük van telepíteni az új programot a TestFlight rendszer keretében – ez viszont „csak” tízezer felhasználót enged az Edge-hez. Mivel még fejlesztés alatt áll, így azzal azért számolni kell, hogy kisebb hibák, esetleg hiányosságok előfordulhatnak benne. Az androidosoknak még egy kicsit várniuk kell, de hamarosan a Google operációs rendszerére szabott applikáció is elérhetővé válik. Az Android esetében a Play Store Early Access révén lehet majd beszerezni a nyílt bétát.


Érdekes adalék egyébként a hírhez, hogy a Microsoft 14 éve nem adott ki olyan böngészőt, ami más platformot vett célba. A vállalat utoljára 2003-ban tett kitérőt az Internet Explorer 5.2 for Mac kiadásakor. Ebből szépen látszik, hogy a szoftveróriás egyre nyitottabbá válik, de leginkább kényszerűségből, mert neki a mobilos fronton most nincs esélye másként labdába rúgni.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások: