Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Hírek

A polipok bőréhez hasonlóan vált textúrát egy új anyag

 • Dátum | 2017.10.13 12:01
 • Szerző | Jools
 • Csoport | EGYÉB
A polipok és a tintahalak az álcázás mesterei, és a rejtőzködés érdekében nemcsak bőrük színét, hanem annak textúráját is képesek megváltoztatni. Ezen képességüket egyre több kutatócsoport próbálja utánozni, olyan anyagokkal kísérletezve, amelyek új szintre emelhetik az álcatechnológiákat. A Cornell Egyetem kutatói most egy lépéssel közelebb kerültek a megoldáshoz: az általuk kifejlesztett anyag egy sima felületből képes pillanatok alatt átalakulni, hogy egy halom követ vagy egy növényt utánozzon alakjával.

Robert Shepherd projektjét teljes egészében az Egyesült Államok hadseregének kutatási osztálya finanszírozza, nem nehéz kitalálni, hogy miért. A fegyveres erőnek sok előnyük származhat olyan álcaanyagokból, amelyek képesek elrejteni a velük betakart dolgok (járművek, emberek, fegyverek) körvonalait.Shepherd szerint azonban a technológiának másutt is lehetnek alkalmazási lehetőségei. Például bizonyos tárgyak esetében spórolni lehetne a költségeken, ha ezeket sima lapok formájában szállítanák, és csak alkalmazásuk helyén vennék fel végleges, háromdimenziós alakjukat – mint egy lapra szerelt búrtor, amit nem kell összeszerelni. És az álcázásnak is lehetnek nem katonai felhasználási lehetőségei, a módszerrel elrejtett kamerákkal vagy robotokkal például sokkal könnyebben megfigyelhető lehet az élővilág.

A tényleges alkalmazás azonban még nagyon messze van a megvalósulástól. Shepherd és társai jelenleg elsősorban azt igyekeznek megfejteni, hogyan működik a polipok texturális álcája, és hogy ezt hogyan lehetne minél hatékonyabban mesterséges anyagok révén lemásolni.

A polipok papilláknak nevezett régiók révén változtatják meg bőrük felületét. Ezek olyan foltok, ahol az izomrostok pókhálószerűen csoportosulnak, sugárirányú, illetve koncentrikus lefutással. Amikor a rostok összehúzódnak, a papillában található lágy szöveteket középre nyomják, és ezek hely hiányában kiemelkednek a bőr addigi síkjából. A rostok révén változatos mintázatok hozhatók létre a sík bőrfelületen kerek kiemelkedésektől kezdve hegyes „tüskéken” át egészen az elágazó struktúrákig.Shepherd és csapata ugyanezt egy rugalmas szilikonlap révén valósították meg, amelyre koncentrikus körökben szintetikus szálakat erősítettek. A lap a szálak nélkül gömbölyű formát venne fel, ha felfújnák, a szálak viszont korlátozzák ebben, így azok elrendezésétől függően változatos felületek hozhatók létre a síkból. A mellékelt videón látható lapon például úgy helyezték el a szálakat, hogy a háromdimenziós struktúra a helyi folyómeder egy darabkáját utánozza, de volt olyan verzió is, amely egy pozsgás növény alakját vette fel.

Jelen pillanatban az anyag még messze elmarad a polipbőrtől, hiszen csak egyetlen, előre meghatározott textúra felvételére képes. Ahhoz, hogy más alakot vegyen fel, át kell rendezni a szálakat rajta, szemben a polippal, amely gyakorlatilag bármit képes lemásolni bőre révén, amit csak megpillant.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 5.
  2017. 10. 16. 16:54
  Ha annyira nem nagy szám, akkor csináld meg és add el az amerikai hadseregnek milliárdokért.
 • 4.
  2017. 10. 14. 13:00
  Az ember sokkal tökéletesebben képes a "színét" változtatni, szóval itt kéne keresgélni.
 • 3.
  2017. 10. 13. 16:40
  Korszakalkotó, zseniális találmány! Sose hittem volna, hogy ilyesmi lehetséges!
 • 2.
  2017. 10. 13. 13:53
  Hát igen, annyira nincs mit feltalálni, hogy egyeseknek az is nagy szám, hogy felfújnak egy lufit, mely néhány helyen vastagabb, így másképp tágul, nem nagy cucc...
 • 1.
  2017. 10. 13. 13:06
  Ennyi? Egy szilikonlap ami nyomas hatasara deformalodik? Vagy fel percet gondolkoztam hogy hol lehet a poen de nem, ennyi lett prezentalva!