Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Hírek

4K támogatást nyújt az új generációs Apple TV

 • Dátum | 2017.09.13 13:01
 • Szerző | DemonDani
 • Csoport | MOBILTELEFON
Napjainkban már alig több mint százezer forintért vásárolhatnak a felhasználók olyan televíziót, ami 4K-s felbontású, szóval kijelenthető, hogy ez mostanra abszolút elérhető dologgá vált. Az Apple TV viszont egészen eddig csak Full HD-s anyagokat kezelt, ám a cupertinói alakulat most alaposan odatette magát, és végre bepótolta a hiányosságokat minden téren.


Az ötödik generációs Apple TV már nem szimplán Apple TV néven fut, hanem Apple TV 4K-ként mutatkozott be, és ezzel a termék azonnal elárulja magáról a legfontosabb újítását. A cupertinóiak minden hátrányukat egy lépésben dolgozták le, ugyanis az új géppel egy csapásra megérkezett a HDR formátumok lejátszásának lehetősége is: támogatott a HDR10 és a Dolby Vision is. A friss masina friss szoftverrel érkezett, az Apple TV 4K a tvOS 11-gyel karöltve állt reflektorfénybe. Ez a rendszer egyebek mellett egy átrajzolt grafikus felhasználói felületet fog biztosítani, melyet a vállalat szakemberei természetesen a nagyobb felbontáshoz igazítottak a lehető legjobb felhasználói élményért.Az újdonság kívülről nem sokat változott, a távirányítója is csak kisebb ráncfelvarráson esett át, de persze nem is ez a lényeg, hanem a belbecs, azt pedig teljesen kicserélte az Apple. Az elavult Apple A8 központi chip helyét az Apple A10X Fusion vette át, ami a vállalat tavasszal bemutatott táblagépeiben, az iPad Pro modellekben tűnt fel először. Az A10X Fusion kiemelkedő teljesítményre képes, három Hurricane és ugyanennyi Zephyr mag található benne, az órajele elérheti a 2,4 GHz-et, az integrált grafikus vezérlő szerepében pedig egy 12 feldolgozóból álló PowerVR Series7XT egység fedezhető fel. A CPU tekintetében kétszeres a gyorsulás, az IGP-t figyelembe véve pedig négyszeresére nőtt a teljesítmény a rendezvényen elhangzottak alapján. A rendszernek nem kevesebb, mint 3 GB-nyi memória jutott, ami egészen biztos, hogy minden esetben elegendőnek fog bizonyulni az Apple TV 4K használata közben. A háttértár tekintetében viszont érthetetlen módon továbbra is csak 32 vagy 64 GB-os opciók vannak. Ez bizony egy kicsit keserű szájízt okozhat az érdeklődőknek, hiszen így helyben nem sok dolgot lehet elmenteni – gyakorlatilag egyetlen 4K filmmel megtölthető az Apple TV 4K.


Mi a helyzet a tartalmakkal? A 4K esetében mindig fontos kérdés, hogy mennyire lesz hozzá illő tartalom, illetve mekkora felárral fog együtt járni a magasabb minőség. Nos, örömünkre szolgál elmondani, hogy az Apple rengeteg nagyfelbontású anyagot nyújt majd az áruházában, és ezek ugyanannyiba kerülnek majd, mint a Full HD-s társaik. Sőt mi több, az Apple tényleg abszolút a felhasználók kedvében akar ezúttal járni, a már korábban megvásárolt Full HD filmeket, teljesen ingyen, 4K-ban is elérhetővé teszi az tulajdonosok számára. A vállalat több nagy stúdióval is partneri megállapodásra lépet, aminek köszönhetően valószínűleg még exkluzív Ultra HD tartalmakkal is számolhatnak majd a vásárlók.

Az eszköz egy sor élő esemény megtekintését is lehetővé teszi majd. A cupertinói alakulat valós időben szeretne minél több sporteseményt közvetíteni, és a hírműsorokra is nagy figyelmet fordítana. És még azt is el kell itt mondani, hogy a vállalat minden régióban vizsgálni fogja a lehetőségeit a helyi tartalmak szolgáltatására.


A statikus tartalmakon túlmenően az Apple interaktív dolgokban is gondolkodik. A vállalat a rendezvényen kiemelte, hogy az új generációs termék támogatja a Metal 2 API-t, amire a komolyabb grafikát felvonultató mobilos játékok is épülnek. Ezt demonstrálta is az Apple a Sky-jal. Szóval az Apple TV 4K a tervek szerint változatos módokon lesz képes szórakoztatni a tulajdonosokat. A cupertinóiak ezúttal a játékos vonalat olyannyira komolyan gondolják, hogy nemcsak a készülékhez mellékelt távirányítóval vagy mobillal – esetleg tablettel – lesz lehetőség az Apple TV 4K vezérlésére, hanem teljes értékű kontrollerek, gamepadek sora nyerhet támogatást erre a célra. (Ilyen kiegészítő például a SteelSeries Nimbus.)

A Sky néven futó játék a Metal 2 API-t alkalmazza, és csak Apple termékeken érhető el egyelőre.
A Sky néven futó játék a Metal 2 API-t alkalmazza, és csak Apple termékeken érhető el egyelőre.

Az új Apple TV kapcsolódhat majd az okostelefonokhoz, táblagépekhez és persze a HomePod otthoni kiegészítőhöz is, ami az év végén fog bevetésre indulni. A HomePod és az Apple TV oda-vissza képes lesz vezérelni a másikat.

Az újítások velejárója, hogy megjelent a készüléken a HDMI 2.0-s csatlakozó. Akad benne Bluetooth 5.0 modul és kétsávos, 802.11 a/b/g/n/ac szabványoknak megfelelő Wi-Fi, ami a megbízhatóbb üzemelés érdekében MIMO támogatással lett megtoldva. Persze vezetéken keresztül is kapcsolódhat az internetre a 4K-s Apple TV, mert Ethernet aljzat is van a kelléktárában, ami ráadásul immáron Gigabites. A készülék és a hozzá tartozó távirányító fizikai mérete egyáltalán nem változott, még a tömeg is megegyezik az kétéves elődével.


Az Apple TV 4K 63 ezer forinttól indul idehaza, ezért az összegért 32 gigás tárhelyet kapnak a felhasználók, a 64 gigás gépet pedig 70 ezerért lehet majd megvenni. Ezúttal mindenkinek érdemes lesz elgondolkodni a kövérebb tárhellyel szolgáló modellen, mert minden bizonnyal jól jön majd a nagyobb hely, és tényleg minimális a felára. A multimédiás lejátszó a többi újdonsághoz hasonlóan szeptember 15-étől rendelhető meg, a forgalmazása és a szállítása pedig szeptember 22-én indul.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 12.
  2017. 09. 14. 18:33
  Sky-on nem is tudom mióta van UHD TV előfizetés,kb 30€ /hó áron.
 • 11.
  2017. 09. 14. 14:47
  A FullHD már ezer éve alap, és a 4K tartalom is van már. Az újabb sorozatok is már elérhetők 4K-ban. TV-t pedig lassan nem is kapsz mást.
  És nem csak film nézésre jó a 4K, hanem játékra is. Már konzolra is jön a 4K, de még egy közepesen jó PC-n is lehet a kisebb hardver igényű játékokat 4K-ban tolni.
 • 10.
  2017. 09. 14. 13:12
  Nem az AppleTV az az eszközük, amivel ipari forradalmat akarnak kirobbantani, az biztos. Itt inkább a kivárás és a kialakult piaci igények kiszolgálása a fő szempont.
 • 9.
  2017. 09. 14. 11:59
  Ha lenne egy nyomoronc magyar felirat s hozzajuk, akkor mindenkeppen...

  A 4K meg annyira luxus, hogy 130k-ert veszel egy 43-as tevet hozza.
  Masreszrol Apple eppen azt reklamozta, hogy ugyanannyi a FHD, mint az UHD az itunes-on, es automatice megkapod az UHD-s verziot is, ha mar megvan a FHD.
 • 8.
  2017. 09. 14. 09:08
  Hát nem tudom, én nemrég vettem idei LG tv-t, Netflix tele van 4k HDR filmmel (utólag feljavitottal is), sorozattal. €12 havonta, tv egyelőre be sincs kötve. Amazon Prime mellett adott az amazon video is, ott már kevesebb van, de így adott két forrás.
 • 7.
  2017. 09. 14. 08:37
  Kutyát nem érdekli a 4K. A FULLHD legyen első körben mindenkinek könnyedén elérhető kedvező áron. A 4K egyenlőre felesleges luxus kevés tartalommal.
 • 6.
  2017. 09. 14. 08:06
  Én manapság csak a 3K-t támogatom.
 • 5.
  2017. 09. 14. 07:55
  Tavaly már több 4K HDR támogatást nyújtó lejátszó volt, és talán akadt már 2015-ben is. A HDR10 és a Dolby Vision 2015-ös, és vannak Samsung, Sony, LG meg talán más TV-k is, amik bizony 4K-sak és HDR-esek voltak már 2015-ben. Szóval rezeg a léc, de ha tényleg nagy újításként akarta volna eladni az Apple, akkor tényleg 2015 szeptemberében kellett volna ezt bemutatnia.
 • 4.
  2017. 09. 14. 05:24
  4k60fps streaming-re képes az Nvidia Shield TV, ami 2015-ben jött. Na jó, a HDR támogatást csak 2017 elején kapta meg szoftverfrissítés formájában, de attól még ugyanaz az eszköz.
 • 3.
  2017. 09. 13. 23:39
  4K HDR 2015-ben? Nem vagy a téma túl nagy szakértője.
 • 2.
  2017. 09. 13. 20:37
  Lehet igy is hozzaallni, de ha megnezed, akkor erdemes volt varni meg ket evet. Egyreszt joval tobb a tartalom most, mint korabban, masreszt a HDR szabvanyok is most normalizalodtak.
 • 1.
  2017. 09. 13. 18:40
  Apple, köszöntelek 2015-ben.