Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Kosár

A kosár jelenleg üres

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

2017. Október 12 15:21
iPon Senior
Számtalanszor olvastam/hallottam hogy majd hogy eltűnik pár éven belül a HDD, hogy fognak becsődölni a gyártók (a WD is), erre... :-)
2017. Október 12 16:39
Kezdő Fórumozó
HDD mindig is lesz mert nincs olyan SSD ami hosszútávon képes olyan biztonságosan tárolni mint egy HDD.

Meg a kapacitás / ár arány

2017. Október 12 16:55
iPon Insane
WD is épp úgy csinál SSD-t is, nem csak HDD-t. Sokból nem lenne átállni teljesen arra, ahogy a piac igénye alakulna lépésről lépésre. De ár érték arányát tekintve valszeg mindig lesz HDD valóban.
2017. Október 12 17:19
PRO Fórumozó
Előbb-utóbb be is csődölnének, ha csak ezen a lábon állnának. Nem véletlenül vett meg az összes valamilyen SSD gyártót, vagy csinál magának SSD-t.

Ha megnézed, mára már három cég maradt, aki HDD-t is gyárt, és a Toshibánál tervezgették, hogy kiszállnak.

Mára gyakorlatilag az ipari szegmens megy csak. Ha azt is beéri az SSD (ez még nem látszik), akkor annyi volt. Mindenesetre jópár évük van még, amíg nem húznak fel pár flash gyárat.
2017. Október 12 20:28
iPon Insane
SSD egy nagy bullshit anno mindenki azt hitte majd jól beérik a HDD-ket sőt olcsóbb lesz a nagy szar.... ott is inkább behoznak mindenféle újdonságot ami kb felesleges csak hogy egyre drágább legyen mindig
2017. Október 12 20:38
PRO Fórumozó
Azért drága az SSD, mert maga a NAND chipek ára felment
2017. Október 13 09:38
Látogató

Alapvetően egy már meglévő technológia (pl.:NAND Chip gyártás) folyamatosan olcsóbbá kellene váljon, ezzel szemben a NAND chipek esetében olyan csodát látunk, hogy egyre drágább.
Ez két okból lehetséges:
1. ár kartel
2. a megnövekedett piaci igényeket, nem követte le a gyártási kapacitás, ergó betartanak a gyártók.
2017. Október 13 11:28
PRO Fórumozó
3. kriptopénz-bányászat, valahol a 2-eshez kapcsolódik, csak senki sem számított rá.
2017. Október 13 12:54
PRO Fórumozó
Szerintem véletlenül sem áldozik le a HDD egy hamar A lényeg, mint láthatjuk, a kapacitást folyton tudják növelni, ami hasznos. Ez a technológia fejlődéséből ered. Szerencsére nem ott tartanak, ahol a CPU és GPU k. Egyre csökkenő csíkszél, és lassan korlátokba ütköznek. HDD nél még tudnak újat kitalálni. De gondoljunk bele, ha 40 TB lesz egyetlen merevlemez a jövőben, és pl berakunk 3-4 et is akár egy PC be (vagy többet), mennyi idő mire megtelik... Régebben azt mondtuk a játékokra, fúú több GB ot foglalnak, az már komoly. Manapság 100 GB fölé is megy némelyik, de jelenleg átlagosan egy komolyabb játék 20 tól 60 GB ig terjed. A játékok szerelmesei elég hamar  beterítik majd a tárhely teljes kapacitását. De szerintem 2025 re még mindig nem lesznek többszáz GB méretű játékok, vagy bármi is. Még megemlíteném a jobb minőségű filmeket (amik kb 10-15 GB ot foglalnak fejenként), de gondolom még ez sem nyomná teli a lemezt. Mire 40TB kevés lenne, ott már gondolom nem HDD ket használnak, hanem eljutnak egy vazelin új adattárolási technológiáig (még gondolom az sem 2020-30 tájt lesz).
2017. Október 13 18:29
iPon Insane
A baj az, hogy a kapacitással arányosan az árak is nőnek. Ez normálisan úgy van, hogy a legnagyobb kapacitású cucc mindíg kb. ugyanannyiba kerül, és a többi arányosan olcsóbb.
Pár éve még simán meg tudtam venni a legnagyobb kapacitású HDD-t, most viszont irreálisan drágák. Legalább háromszor drágábbak, mint lenniük kéne.

A méretekről annyit, hogy régen az volt a nagy játék, ami nem fért rá 1db 120KB-os lemezre (a K nem elírás).
Most egy HD film 10-15 giga, de az már normális, nem extrém. Egy 4K film 50-100 giga is lehet. És már vannak 4K sorozatok is.

2017. Október 13 20:14
PRO Fórumozó
Ez igaz, de gondoljunk bele. Mennyivel jobb élményt nyújt egy HD film vs egy régebbi, kb 700MB os 300p s film. Ennek a javulásnak, ugyanúgy mint sok más dolognak, ára van. Igaz hogy a kapacitással az ár is növekszik, de pár éve mekkora volt a legnagyobb HDD méret, 3-4 TB (bocs ha rosszul tippelek, pár éve nekem még csupán 1TB os volt a HDD m, és nem is nézegettem, melyikre mennyi fér). Jelenleg viszont mennyi is a kapacitása a legnagyobb tárhelyű HDD nek a piacon, 10-12 TB? Van különbség, és ha ugye elméletben ugyanazon típusú fájlokat tárolunk rajta, sokkal több fér rá, kb arányosan az árához (mondjuk lehet rosszul látom, de minél nagyobb kapacitású merevlemezt veszünk, annál ekonomikusabban jövünk ki, plusz ugyanaz a kapacitás egyetlen meghajtón van, nem pedig sok kicsiből összerakva). Utóbbi állításomra egy éppen Iponos példa: Toshiba merevlemezeknél az 1TB os példány 12400 Ft, ugyanezen széria 2TB 18100 Ft, ugyanezen széria 3TB 23200 Ft. Ha vásárolunk 1TB kapacitást, 12k ba kerül, de 6k felárért kapunk +1TB ot, erre még 5k ért kapunk még 1TB ot. Szerintem jelenleg kapacitás vásárlás terén a legoptimálisabb 3TB os meghajtókat venni, feltéve ha kb 10-12 TB is kell, esetleg több, illetve van neki hely a gépben. Meglehet hogy az a 40TB os majd egy misibe jön, de az még odébb van, az árak és a követelmények még változhatnak. Lehet pár éven belül 1TB lesz a minimum a HDD knél, amit meg lehet vásárolni, de lehet lesz az 2 is.
Szerkesztve: 2017-10-13 20:14:59
2017. Október 14 10:36
PRO Fórumozó
Látom van már aki írta, hogy ha nagyobbat veszünk jobb a tár/ár arány. Én nem így látom.
Az iponon most a legolcsóbb 10 terás darab 110k huf. 5 éve 22k-ért vettem a 2 terásomat, azaz 1 tera ~ 11k volt 5 éve! Pontosan ugyanez jön ki most a 10-es esetén. Egy fillérrel nem lett olcsóbb. Eközben drasztikusan nőttek az igények. Eléggé általánossá váltak a Full HD filmek, megjelent a 4K, ami gyakorlatilag 4x annyi helyet igényel. A játékok mérete ugyanúgy nőtt, talán nem 4x olyan méretre, de érezhetően. Ebből következtetve a filmek esetében például 4x annyiba kerül egynek a tárolása. Hely az van már dögivel, de ha így haladunk mire elérjük a 8k-t addigra annyiba fog kerülni tárolni egy filmet mint megnézni moziban Miközben már pár éve a 16k-ról is beszélnek.

Aztán ott vannak az SSD-k amik arra lettek volna hivatottak, hogy gyorsak legyünk. Ezt kifejezetten csak játékokra értem. Mikor megvettem a 120-as SSD-met még egész jónak számított, mára 1, maximum 2 játékot tudok egyszerre telepíteni, a többi mehet HDD-re. Az SSD-k mérete ugyanígy méret/ár arányt tekintve nem sokat javult. Ma körülbelül a dupláját lehet venni ugyanazért a pénzért.
Ma, 13:39
iPon Insane
Ne az alsó kategóriát nézd., hanem a közép-felsőt. Ott közel azonos az ár/kapacitás arány. Ami már egy jelentős javulás, nemrég még a 10TB-os sokkal drágább volt.
De a lényeg pont az, hogy az áraknak csökkenni kellene, de nem nagyon teszik.
Ha egy GB ára nem csökkenne, igen nagy bajban lennénk. Sok-sok évvel ezelőtt vettem egy 2GB-os vinyót 60 ezer forintért. Az mai áron lehet 200 ezer is.

Az lehet, hogy a 3TB-os jó árban, de az borzasztó picike. Nekem most 5x6TB van RAID5-ben. Pár évvel ezelőtt vettem, akkor 80e volt egy 6TB-os WD Red, és a legnagyobb 8TB-os vagy 120. Ma 60e a 6-os, és 110 a 10-es. Szóval mentek le az árak, de messze nem olyan tmepóban, mint régen. Volt amikor évente duplázódott a kapacitás, az árak meg ugyanolyan ütemben csökkentek.