Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Xilence invázió

 • Dátum | 2009.12.02 10:01
 • Szerző | Alvin_ti4200
 • Csoport | EGYÉB

Legújabb cikkünkben egy olyan márkát mutatunk be olvasóinknak, amely több éve jelen van a hazai piacon, mégis kevesen ismerik (ráadásul egy bő fél éves kihagyás miatt most már annyian sem, mint azelőtt). A német-kínai tulajdonban lévő Xilence főleg hűtéstechnikával és tápegységekkel foglalkozik, főhadiszállásuk Tajvanban, kirendeltségeik pedig Észak-Amerikában, Németországban és Kínában van. A gyártósor szintén az ázsiai országban üzemel. Egy meglehetősen fiatal cégről van szó, 2003-ban alapították, ugyanabban az évben, mint a minőségi házairól ismert Silverstone-t. Mostani körképünkben igyekszünk a cég portfóliójának minden részét bemutatni, ehhez nem kevesebb, mint tizenhat terméket hívtunk segítségül. A nagy terepszemle után cikkünk végén ajánlásokat fogunk tenni, mely hardvereket érdemes és miért beszerezni. Kezdjük a sort két olyan kiegészítővel, amelyek elsősorban árukkal csábítják majd vásárlásra olvasóinkat.Bár a mai alaplapok döntő többsége képes ventilátor szabályzásra, mégis vannak, akik előlapi panelban gondolkodnak inkább, mondván az a biztos, ha saját maguk állítják a feszültségeket. Az Xilence is gondolt ezen felhasználókra, így egy letisztult és olcsó szerkezettel lepte meg a közönséget. Az alig 3 ezer forintos Fan Control Panel három ventilátor szabályozását tudja ellátni egyszerre (célszerűen mondjuk egy processzor-, egy első és egy hátsó rendszerhűtő), ráadásul, ha akarjuk, még világít is.Az apró dobozba minden szükséges dolgot belesuvasztott a gyártó. Kapunk három átalakítót, amik akkor jöhetnek jól, ha molex tápcsatlakozóval ellátott rendszerhűtőink vannak. Amennyiben nem érne el tápegységünk vezetéke a panelig, úgy használhatjuk a hosszabbítót is, amely a negyedik kábel a dobozban.
A felirat szerint, ha CPU hűtőt szeretnénk vezérelni, akkor azt mindenképpen a FAN1 csatlakozóba dugjuk. Ennek azért van kiemelt szerepe, ugyanis míg a FAN1 7 és 12V között állítja a feszültséget, addig a FAN2-3 0 és 12, magyarul, ha nem figyelünk oda, megállíthatjuk a ventilátort, amely a processzor túlmelegedéséhez vezethet. Ettől függetlenül ez egy fontos feature, hiszen nem minden panel képes a légkavarók kikapcsolására, márpedig télen nem sokan használnak rendszerhűtőket (vagy legalábbis nem az összeset), így megspórolhatunk egy ház oldallap levételt és némi kábeldugdosást.Működés közben pirosan világít az eszköz, feltéve, ha megengedjük neki. Sajnos a minimum és maximum között nagyjából az a különbség, hogy előbbinél nem világítanak a gombok, utóbbinál pedig igen, a kettő között gyakorlatilag nincs fényerőszabályzás, hiába a potméter. A Fan Control Panellel meg voltunk elégedve, egy letisztult eszköz, amely se többet, se kevesebbet nem tud annál, amit hirdet. Az árából éppen hogy kijön három Zalman Fanmate 2, viszont azok nem világítanak és nem is képesek a ventilátorok megállítására, plusz több kábel szükséges a működésükhöz, mint ennek a panelnek. Egyetlen problémánk volt az FCP-vel (bár ez lehet a tesztre kapott példány bűne), hogy a négyből három potméter nagyon nehezen volt tekerhető.A másik, sehova nem sorolható termék, amiről a bevezető után szólni akarunk a Hard Disk Cooler fantázianévre hallgató merevlemez hűtő. Az eszköz különlegessége, hogy zajcsökkentő funkciót is ellát a gumírozott felfüggesztés és két gumi lap segítségével.
A szerelés pofon egyszerű, az egyik gumilap már alapból a ház részét képezi, a másikat kivesszük és helyére berakjuk a hűteni és csendesíteni kívánt HDD-t, a mellékelt ragasztóval rögzítjük a hőmérő szenzort, majd a kivett gumilapot a merevlemez aljára borítjuk, és végül rácsavarozzuk az egészre a fekete alumínium lemezt. A tápellátás molex csatlakozóval történik, ezt csak akkor kell használnunk, ha az LCD panelre és a hőmérsékletek kijelzésére szükségünk van, hiszen a szerkezet hátul ki van vágva, így a merevlemez adat- és tápkábelét a HDD-re közvetlenül dugjuk rá. A HDD Cooler hátsó részén találjuk a második hőszenzort (kábel formájában), amit a processzor és az őt hűtő ventilátor közé ildomos rakni, mivel az LCD-n „CPU” név alatt fogjuk a szenzor által mért hőmérsékletet viszont látni.Használat közben mindkét funkciót hasznosnak és hatásosnak találtuk. A 320 GB-os Hitachi 7200 rpm-es merevlemez négy fokkal hűvösebb volt, mint a házba szerelés előtt, ráadásul az alapból se túl hangos HDD tovább halkult. A valamivel több, mint hatezer forintos vételárat picit magasnak érezzük, ám kétségtelen, hogy a zajcsökkentést és a hűtést is ellátja az egység, ráadásul mindezt ventilátor és hőcsövek nélkül.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 7.
  2009. 12. 04. 10:40
  Ritka, de azért lehet kapni bőven: Arcitc-Cooling Freezer 7 Pro rev.2, Coolermaster HyperTX 3/Hyper 212+/Hyper N520/Hyper N620/Z600/V8/V10/Geminii S, Zalman CNPS 10X Quiet/Flat/Extreme/CNPS 9900NT, Thermaltake Contact 29, Xigmatek Balder, Prolimatech Megahalems (külön kit kapható az 1156-os felfogatáshoz),Noctua NH-C12PSE14 (külön kit kell hozzá)
 • 6.
  2009. 12. 03. 03:03
  core i5-ös procihoz milyen hűtőt javasoltok? ahogy elnézem, elég ritka még..
 • 5.
  2009. 12. 02. 23:12
  Ezt mi importáltuk 1 ideig amíg ment főnököm cége, sztem elég gyenge cuccviszont a tápok ventik nagyon jók. Tapasztalat
 • 4.
  2009. 12. 02. 19:35
  Nekem is ilyen fordulatszabályozóm van. Pár hónap után hiába volt letekerve nullára a világítása, elkezdett pirosan villogni. Nekem kifejezetten olyan kellett, aminél ki lehet kapcsolni a világítást, szóval ez tökre zavart. Szétszedtem, és elcsippentettem a LED-ek vezetékeit. Így már jó.
 • 3.
  2009. 12. 02. 12:30
  Lap: Asus k8n
  CPU:AMD Sempron 2800+ (35% OC)
 • 2.
  2009. 12. 02. 12:25
  Milyen procit hűtesz vele és milyen lapban? Sajnos a 785-ös Gigabyte tesztlap elég hamar fel akar tekerni minden ventit, nem a cooler hibája volt, hogy rögtön hangosabb lett.
 • 1.
  2009. 12. 02. 12:12
  Nekem is Xilence hűtőm van
  Pontosabban Xilence Frozen Fighter AM2.
  Egész jó hűtő. Az alaplap szabályozza a sebességét a processzor hőmérsékletéhez. 900-on forog és a CPU mag 47 fokos. 50 foknál pörgeti fel egy kicsit és visszahűti olyan 44 fokra és egy jó ideig nem is pörög fel újra. Alap sebességen is alig van hangja. 900-on, pedig semmi! Én 2200-ért vettem Nyh-n.