Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

X58-as alaplapokat teszteltünk

 • Dátum | 2009.07.23 10:01
 • Szerző | J.o.k.e.r
 • Csoport | FŐ EGYSÉG

Alaplap tesztekkel elég régen jelentkeztünk, leszámítva a Mini-ITX és Micro-ATX lapok tesztjét, amely néhány hete jelent meg. A legfrissebb megmérettetésben az Intel felsőkategóriás megoldásaival, azaz az X58-as lapkakészlettel ellátott alaplapokkal foglalkozunk, amelyekbe LGA-1366-os tokozású processzorok passzolnak. A termékek nem olcsóak, de azért vannak a piacon költséghatékony megoldások is, amelyek árkategóriájukat tekintve az alsóbb szegmensben helyezkednek el és megfelelő szolgáltatásokat és teljesítményt biztosítanak a felhasználók számára. Ezekhez az alaplapokhoz ideális választás lehet a legolcsóbb, Core i7 920-as processzor, amellyel a következő oldalakon látható tesztek is készültek.

Mielőtt azonban belevágnánk az alaplapok egyenkénti, részletes bemutatásába, és a tesztek eredményeinek elemzésébe, vessünk néhány pillantást az új, Nehalem architektúrára épülő processzorokra, valamint a szintén számos újítást tartalmazó X58-as lapkakészlet felépítésére.

Core i7: új architektúra, hatalmas teljesítmény, háromcsatornás memóriavezérlő, HT támogatás


A Core i7-es processzorok felépítésének blokkvázlata.
A Core i7-es processzorok felépítésének blokkvázlata.

Kezdjük a sort a Core i7-es processzorokkal. Ezek az egységek a Core 2-es processzorcsaládhoz képest jelentős változtatásokon estek át: a termékek a Nehalem mikro-architektúrát alkalmazzák, natív négymagos felépítéssel rendelkeznek és már nem FSB-vel csatlakoznak a chipsethez, hanem QPI technológiát használnak. A QPI (QuickPath Interconnect) tulajdonképpen egy alacsony elérési idők mellett üzemelő point-to-point kapcsolatot takar, amely az FSB-nél jóval hatékonyabb megoldás (egy gyors, soros kapcsolat, hasonlóan a HyperTransporthoz).  Többprocesszoros rendszerben a processzorok között is QPI-vel történik a kapcsolattartás, de a chipset szintjén, az X58-as lapkakészlet és az ICH10R déli híd között maradt a 2 GB/s-os DMI kapcsolat. A fenti ábrán látható QPI 0 és QPI 1 link csak a szerverekben és munkaállomásokba szánt processzorok esetében érhető el, az asztali, átlagfelhasználóknak szánt modellek esetében mindössze egy QPI link van jelen. 


A QPI sebessége a Core i7 920-as processzor esetében 4,8 GT/s, ami 19,2 GB/s-os teljes sávszélességet jelent, míg a felsőkategóriás, azaz a Core i7 965 Extreme Edition modell esetében a QPI sebessége már 6,4GT/s, ami 25,6 GB/s-os sávszélességet eredményez (ez a kapcsolat órajelétől függ: 2.4, illetve 3.2GHz, processzortól függően). A QPI sebesség az egyes alaplapok esetében az alacsonyabb kategóriában helyet foglaló Core i7-eseknél is állítható, azaz beállíthatjuk 6,4 GT/s-re, mint ahogy a teszt folyamán mi is tettük a Core i7 920-as processzor esetében. A Core i7-es processzoroknál már nem az északi hídban, hanem a processzorba integrálva találjuk meg a memória vezérlőt, amely DDR3-as modulok kezelésére képes és kettő helyett már háromcsatornás támogatást és így a korábbi megoldásoknál jóval nagyobb memória sávszélességet kínál. A hivatalosan támogatott 1066 MHz-es DDR3-as modulokkal háromcsatornás módban (192 bit) 25,6 GB/s-os memória sávszélesség érhető el, míg például extrémebb esetben, egy 2000 MHz-es „trikit” használatakor ez az érték már 48 GB/s-ot képvisel. A memória órajele az egyes alaplapoknál állítható, így 1333 MHz-nél magasabb órajelen is futhat a RAM, de persze sok esetben előtte az adott alaplapnál egy BIOS frissítésre is szükség van. Anno az X58-UD3R alaplapnál tapasztaltuk azt, hogy BIOS frissítés előtt csak a BCLK emelésével lehetett a memória órajelét 1333 MHz-re belőni, ám később a memória beállításoknál a BIOS frissítés után már magasabb órajeleket is választhattunk, BCLK állítgatás nélkül. A BCLK az új rendszer esetében az alap órajelet (BaseClock) jelenti, amelynek értéke 133 MHz. Ennek emelésével a QPI órajel és a memória órajel is emelkedik.


A Core i7-es processzoroknál az Intel a Hyper-Threading technológiát is alkalmazza, amely annyit tesz, hogy a processzor egyetlen fizikai magja egy időben két különböző szálon képes dolgozni, így a négymagos processzoroknál gyakorlatilag nyolc szál áll rendelkezésre. A HT támogatás sok esetben áldás lehet, ám például játékok futtatásakor akár teljesítménycsökkentő hatása is lehet. A TurboBoost technológia annyit tesz, hogy egy mag használatakor a processzor névleges órajelét 266 MHz-cel emeli meg, míg kettőnél több mag működésekor 133 MHz-es órajelemelést hajt végre, amennyiben ezt a pillanatnyi terhelés indokolja. A technológiáról rövid demót itt lehet megtekinteni. A Turbo mód a BIOS-ban ennél magasabb órajelekre is beállítható, de teljes mértékben ki is kapcsolható.

A Core i7-es processzorok esetében a memória alrendszer és a gyorsítótárak újratervezésével, valamint az új mikro-architektúrával a gyártó egy olyan processzort alkotott, amely minden eddiginél nagyobb számítási teljesítményt nyújt az asztali gépek tulajdonosainak. Az SSE 4.2-es utasításkészlet.
Az SSE 4.2-es utasításkészlet.
A Core i7-es processzorok nagyobb mérettel rendelkeznek, mint Core 2-es társaik, az egységekben 731 millió darab tranzisztor foglal helyet. A 45 nm-es high-k gyártástechnológiával készülő processzorok 263 négyzetmilliméteres felülettel bírnak. A processzor belsejében minden magra 32 KB-nyi adat és 32 KB-nyi utasítás gyorsítótár jut. Az egyes magok 256 KB-nyi másodszintű gyorsítótárral gazdálkodhatnak, a harmadszintű, megosztott gyorsítótár mérete 8 MB. Az új processzorok mindegyike 130W-os TDP mellett üzemel. További érdekesség, hogy az új processzorok esetében elérhetővé vált az SSE 4.2-es utasításkészlet is, amely többek között a hardveres virtualizáción alapuló alkalmazások számára jelent előnyt.

 A PCu rendszer felépítése. Forrás: AnandTech
A PCu rendszer felépítése. Forrás: AnandTech
Az új processzorok esetében új energiagazdálkodás van jelen, amely lehetővé teszi, hogy a legmélyebb üresjárati szinten lévő processzormago(ka)t a rendszer kikapcsolja. Az egyes magok a tápellátásról teljesen leválaszthatóak egy kapcsoló segítségével, így még a szivárgási áram is megszűntethető, azaz a mag fogyasztása mondhatni nullára csökken. A magok energiagazdálkodását egy külön dedikált egység, a PCU (Power Control Unit) vezérli. Az egyes magok esetében a beépített PLL-eknek köszönhetően a feszültség értékének módosítása sokkal gyorsabb, mint a többi, úgynevezett off-die megoldás esetében. A PCU rendkívül gyorsan és intelligensen vezérli a különböző energiagazdálkodással kapcsolatos feladatokat, így igen hatékony megoldásnak bizonyul. Az egység "megépítéséhez" nagyjából 1 millió tranzisztort használtak fel, ami egy 486-os processzorban felhasznált tranzisztor mennyiségnek felel meg. A PCU firmware segítségével programozható, ami nagy szabadságot ad, például akár a majdani mobil processzorok elkészítésénél. Amennyiben mind a négy mag a legmélyebb "alvó" státuszba lép, a rendszer az uncore (L3 cache, QPI, beépített memória vezérlő) egységeket is energiatakarékos módba kapcsolja.

X58 + ICH10R: az új processzorok ágya

Az X58-as lapkakészlet kifejezetten a Core i7-es processzorok számára készült. Az új lapkakészlettel felszerelt alaplapok esetében lényeges különbség a korábbi megoldásokhoz képest, hogy új, az eddigieknél nagyobb processzorfoglalat kap helyet rajtuk, amely 775 láb helyett már 1366 lábat tartalmaz. Az X58-as megoldásoknál az északi hídból kikerült a memóriavezérlő, és mint azt már fentebb is említettük, ez az egység a processzorba integráltva van jelen a rendszerben. A friss lapkakészlet tehát LGA-1366-os foglalat segítségével képes az új processzorok fogadására, a CPU rögzítéséhez használt megoldás azonban ugyanolyan maradt, mint amit már a Core 2-es egységeknél megszokhattunk.

Az X58-as lapkakészlet felépítése.
Az X58-as lapkakészlet felépítése.

A következő furcsaság, amit egy X58-as alaplapon láthatunk, az nem más, mint a hat darab DDR3-as memória foglalat. Ezekre a háromcsatornás memóriavezérlő miatt van szükség: egy ilyen alaplapban ahhoz, hogy a háromcsatornás mód nyújtotta előnyöket kiaknázhassuk, bizony három darab DDR3-as modulra van szükség. Vannak olyan megoldások is, amelyeken 4 darab DDR3-as memóriafoglalat van jelen, ezek inkább a költséghatékony termékekre jellemzőek, mint amilyen a Gigabyte EX58-UD3R. A hat darab memóriafoglalattal ellátott alaplapoknál maximum 24 GB-nyi, míg a négy darab memória slotot tartalmazó egységeknél maximum 16 GB-nyi rendszermemória használatára nyílik lehetőség.

Miután az alapokat nagyjából helyretettük, most ismerkedjünk meg tesztünk szereplőivel, pontosabban először azok specifikációival. Az alábbi táblázatban minden szükséges információt megtalálunk az alaplapokkal kapcsolatban.

Az alaplapok specifikációi. A kép nagyítható!
Az alaplapok specifikációi. A kép nagyítható!

A bevezető és a táblázat után most már jöhetnek maguk a versenyzők egyenként, képekkel, részletesen. Lapozzunk is!

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 20.
  2009. 07. 26. 11:42
  egy 920-asat használtan, de garival már megkapni 50-60k-ért, olyanokat, amik teszteve voltak, és simán viszik a 3.8-4ghz-et.

  off:

  de van egy mellékszál: ezeknek a megjelenése jótékony hatással volt pl. a használt qx9650 árára. 85k-ért vesztegetnek, nem 1 db-ot. sőt ennyiért van olyan jól polírozott ES-es példány, ami ha lehet hinni a teszteknek, léggel 4.5ghz-et visz, 1.25v-on...

  de ahhoz, hogy ilyen egyáltalán eladó legyen, kellett az i7 megjelenése is...
 • 19.
  2009. 07. 25. 20:28
  Hali

  Bizony ezeknek a lapoknak és prociknak is lejebb fog esni az ára, így volt, pl. amikor kijött az első 4 magos (Q6600) proci, 2007.januárjában cirka 230000Ft-ba !!!!!!! került, most meg bolhán meglehet venni 30-40 ezerér.

  (vagy vegyük a jó régi X1950pro -atit, amikor sláger kártya volt (most sem rossz) az ára 50-60e Ft körül mozgott, most meg megveszed 10 rugóért...)

  ehez képest az i7 920 a kb. 80-90e Ft-os árával nem sokba kerül
  <img src= <img src=
 • 18.
  2009. 07. 24. 19:19
  A QPI sebessége a Core i7 920-as processzor esetében 4,8 GT/s, ami 19,2 GB/s-os teljes sávszélességet jelent, míg a felsőkategóriás, azaz a Core i7 965 Extreme Edition modell esetében a QPI sebessége már 6,4GT/s, ami 25,6 GB/s-os sávszélességet eredményez
  Ez nem igy van, az összes Bloomfield procinál 6,4GT/s re unlockolták a sebességet.
  http://www.techpowerup.com/71752/Intel_Dec...7-940_CPUs.html
 • 17.
  2009. 07. 24. 00:52
  Persze, mivel egy nagyonjó lap. Én is összetettem egyet, tényleg nagyon jó, engem csak az zavart hogy nem azt tudtam beállítani hogy 2,2 V-t kapjon a RAM, hanem azt hogy +0,4. Apróság, de nekem zavaró. Meg maga a BIOS elrendezése sem tetszik, persze ez sztem az én hibám, túl rég óta ASUS-t használok.
 • 16.
  2009. 07. 24. 00:26
  Igaz-igaz. Csak azért hagytam ki, mert azt már nem nagyon lehet kapni ahogy láttam. Na meg nagy sláger lett most az X48-DS5.
 • 15.
  2009. 07. 23. 22:38
  Az a "tuningbajnok" szó egy kicsit sok, de jó teszt. <img src=
 • 14.
  2009. 07. 23. 21:47
  Ha megtaláltam volna a szerkeszt gombot, akkor ezt most oda írtam volna az előző hozzászólásomhoz, hogy külön jók voltak a videók! Lehetne az összeszerelésről is, meg a kicsomagolásról!

  Multitask:
  X38nál is 2x16 van, csak hogy teljes legyen a lista!
 • 13.
  2009. 07. 23. 21:35
  Tirexi: köszi, javítottam is! <img src=

  Multitask: örülök, ha megfelel a színvonal. <img src=
 • 12.
  2009. 07. 23. 21:11
  Jó teszt, grat J.o.k.e.r. Szerintem elég alapos kis bevezetőt sikerült írni hozzá.
  Nekem a Giga lap jön be legjobban. Asus lapon meg sem találtam a proci venti csatiját. <img src=

  Szerintem is elég drága az i7 (nekem), de aki megtudja venni, az megveszi és kész. <img src= Annyit még a hozzászólásokhoz, hogy X48ban is lehet frankó 16-16os CFet rakni. <img src=
 • 11.
  2009. 07. 23. 18:47
  Merevlemez-kezelés-nél van egy elírás: Hihabyte X58-UD4P

  Én pl tökéletesen meg vok elégedve az UD4P-vel ennél nem is kell drágább X58-as lap. A lényeg hogy támogatja alapból SLI-t, könyen kezelhető BIOS-a van, jól lehet benne tuningolni, és ez nekem bőven elég.
 • 10.
  2009. 07. 23. 13:28
  Nekem ASUS lapom van[X38as], és nagyon idegen volt a Giga, meg az MSI BIOS-a.
 • 9.
  2009. 07. 23. 12:52
  Nagyon jó a giga lapja én is ilyet vettem nem rég<img src=
  Azért van ám különbség az i7 javára a Quad-okhoz képest pláne azokban a programokban amik ki használják a HT nyújtotta 8 szálat. Sőt még HT nélkül is gyorsabbak az azonos órajelen járó Quad-oknál.
  Az X58-as rendszerek ára meg nem nagyon lesz olcsóbb pláne ha eltűnik a piacról az i7 920-as proci, lesz hejette 950-es 140k-ért. Ami szintén kifut az év végén és a 960-as váltja fel, de az legalább marad a az elöde ár szintjén.
  A tömegnek szánt olcsóbb (butított) rendszerek lesznek a P55/56-osok.
  de ha valaki több VGA-s rendszerben gondolkodik akkor az X58-al jár jobban mert az első két PCIE csati megy 16xosan még a harmadik "csak" 8xosan.
  De a P55-ös lapkoknál csak 2x8 vagy 2x8 és +1 4x-es PCIE híd lesz.
  Persze ha egy kártyát használ az ember akkor az megy 16xosan.
  most mondhatjátok hogy felesleges de nem ha csúcs VGA-id vannak akkor elég rondán vissza tudja fogni az a 8x-os PCIE sávszélesség.
 • 8.
  2009. 07. 23. 12:34
  Hát ha buták ruházzanak.. egy q-s procival ugyan olyan sebességgel kijössz fele annyiból komplett gépre értve.. max abba nincs ddr3 és?!.. sokra megyek vele gyorsabb lesz egy játék 1 fps-el vagy 2ms-el hamarabb nyillik meg a TC vagy 5 sec-el hamarabb bootol be a gép.. már a gépek réges régen a háttértárolókkal vannak fogva a legjobban.. ha volna minden gépbe a legjobb ssd-ből egy darab lenne vagy 2x-er olyan gyors ha 2x-er nem is bőven érzehető volna minden területen..
 • 7.
  2009. 07. 23. 12:08
  Az sem marad mindig 80k. Különben meg ha valaki nagyon akar, akkor talál olcsóbban is procit, persze nem zsír újat, de ez már más kérdés. <img src=
  Ezeket az árakat szabták, de ennek ellenére még így is sokan ruháznak be Core i7-es rendszerbe.
 • 6.
  2009. 07. 23. 12:01
  Joker, sokra mész azzal, ha leesik az áruk 30-ra, ha a proci ugyanúgy 80k marad bele...
 • 5.
  2009. 07. 23. 11:42
  Hát mondjuk tényleg nagyon drága én is sokallom
 • 4.
  2009. 07. 23. 11:38
  szerintem meg vicc ez az árszint egy lapért!
  aranyból van vagy mitől ennyi az ára?
  ott van a GA-MA770T-UD3P lap, ami kb 20k (igaz amd-s lap, de az inteleseket nem ismerem) és egy nagyon jó tuning lap!
 • 3.
  2009. 07. 23. 11:20
  Sajnos reálisak az árak, ugyanis high-end termékekről van szó, bár a prociból és az alaplapból vannak ennél jóval drágábbak is... Tipikusan ezek azok, amelyeknek nagyot szokott esni az áruk. <img src=
 • 2.
  2009. 07. 23. 11:14
  én nagyon meg vagyok elégedve az x58 as alaplapommal még bánom is hogy nem vettem drágábbat de így is nagyon jó
 • 1.
  2009. 07. 23. 11:03
  VISSZA A CIKKHEZ

  Kicsit ezek nincsenek túlárazva mert nekem kissé magasak ezek az árak 60e FT egy alaplapért plusz a RAM és a CPÚ és a VGA és HDD már bőven 300e FT körül járunk. És még nem is számoltam oda az optikai meghajtót és a házat táppal.