Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

X1950GT és Pro

 • Dátum | 2007.03.16 10:51
 • Szerző | Svindler
 • Csoport | MEGJELENÍTÉS

"Tavaly, az utolsó negyedévben jelent meg az AMD-Ati X1950Pro-ja, mely most a középkategóriában küzd a kiélezett harcban vetélytársai ellen. Akkor úgy tűnt, hogy ő lesz az utolsó hírmondója a DirectX9-es Radeon hadseregnek, azonban már színrelépésekor sötét fellegek gyülekeztek az ellenfél vára felett, és az nVidia útjára bocsátotta legújabb zászlóshajóját, a 8800GTX-et, ami iszonyatos pusztítást végzett a hadszíntéren. Új király született a felsőkategóriában. Eközben az Ati futárai egyre csak rossz híreket hoztak nyugat felől: a megváltó még csak ébredezik, nem áll készen a bevetésre, érkezésének időpontja egyre csak csúszik… A vezetők úgy döntöttek, keményen megvetik lábukat a középkategória mezején, a 8800-as csatlósairól ugyanis reményteli hír érkezett: sokszor bukik még le a nap a szilikon völgy felett, mire hallunk felőlük.

Teltek a hónapok, a katonák napról napra egyre elgyötörtebbé és fáradtabbá váltak, és a horizonton megjelent az, amitől a legjobban tartottak: az nVidia új hadserege úton van. Már-már feladták volna a reménytelennek tűnő harcot, amikor megremegett lábuk alatt a föld, iszonyatos kiáltást hozott hátán a szél. Az R600 felébredt! Ráadásul magával hozza minden alattvalóját! A régi harcosok újult erővel vetették magukat a csatába, hogy még egyszer megmutassák mire is képesek igazán. Legtöbbjüknek fel sem tűnt, hogy a forgatagban egy új, ám nem teljesen ismeretlen társ rohan mellettük. X1950GT-k harcolnak vállvetve testvéreikkel a DirectX9-es háború utolsó felvonásában, ám a távolból, mint az apokalipszis angyalai közelednek mindkét fél seregei, bizonyítván, hogy ez csak előjátéka egy sokkal hatalmasabb csatának. Az évtizedes háború folytatódik…”Bár jelen cikkünk a Radeon X1950GT bemutatása végett készült, szeretnénk egy régi adósságunkat törleszteni, és megragadni az alkalmat, hogy bemutassuk az X1950Pro-t is. A GT nem más, mint a Pro csökkentett órajelekkel rendelkező változata, költséghatékonyabb kártyák létrehozása céljából. Talán egy kicsit megkérdőjelezhető a létjogosultsága, mert ára nagyon közel található a Pro árához és órajelei sem sokkal alacsonyabbak. Árkategóriájukat nézve nV oldalról a 7900GS az ellenfelük, így egy erre épülő kártyát választottunk melléjük a tesztek során, továbbá az egy kategóriával lejjebb elhelyezkedő 7600GT-t viszonyítási alapnak. A négy kártya tulajdonságait egy táblázatban foglaltuk össze:A legszembetűnőbb különbség –ahogy az a táblázatból látszik- az, hogy a Radeonok sokkal több Pixel Shader egységgel rendelkeznek, míg a 7900-ban több textúrázó egység kapott helyet. Nem szeretnénk már a cikk elején messzemenő következtetéseket levonni ebből, de papírforma szerint a shader-intenzív játékokban, melyekből egyre több van napjainkban, a Radeonoknak kéne vezetniük. Mielőtt azonban belevetnénk magunkat a tesztekbe, vessünk pár pillantást magukra a kártyákra.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 4.
  2007. 04. 01. 14:22
  Hm? Miért törölték volna?
  Csúsztatják 65nm-re ami megint csúszás... Valószínűleg a 8800 Ultra miatt.
  8300/600 sajnos már így is csúszik. 2 hét múlva csak paper launch lesz :S
  Rég láttam ennyi csúszkálást VGA piacon.
 • 3.
  2007. 03. 29. 23:00
  Sanyi: Sajnos nekem nem állt rendelkezésemre semmi, amivel lemérhettem volna, de más forrásokból tekintve az X1950Pro-k úgy átlagosan 10W-el kevesebbet mint a 7900GS. Pontos mérést nem lehet adni a kártyákról, maximum a teljes rendszerről, így csak ennyit tudok mondani.

  DaNeE: mivel csak a Radeonok voltak a tesztek végén tuningolva, ezért nem is hasonlítgattam a tuningos teljesítményeket a GF-ek teljesítményével, így korrekt, a legtöbb ember nem tuningol. A következő tesztben ha az idő és egyebek engedi akkor lehet becsempészek minden tesztbe tuning eredményeket mindkét oldalról.

  Egyébként mióta elkészült a cikk árcsökennés is kezdődött az Atinál, ami mint az árlistán látható kezd ide is bejönni. A GT pl 5 ezret esett a cikk óta.
 • 2.
  2007. 03. 20. 23:56
  Köszönöm, örülök, hogy tetszett. ^^

  Szerintem akkor térünk vissza a témára, amikor kijönnek a 8600-asok. Azokat érdemes lesz összehasonlítani a 7600GT, 7900GS és GT teljesítményével. Ha lesz rá lehetőség a tuning szekcióba beleveszünk egy Galaxy-t. Ár/teljesítményben nagyon jó helyen vannak.
 • 1.
  2007. 03. 16. 10:51