Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Vye S18 - PC miniben

 • Dátum | 2008.03.14 09:01
 • Szerző | Terrayon
 • Csoport | NOTEBOOKAz elmúlt év legjelentősebb újdonsága, melyet az ASUS neve fémjelzett nem más, mint az EEE PC volt. Némelyeket lázba hoz, mások inkább a hagyományos nagyméretű notebookokra esküsznek, de tény, hogy létjogosultságuk megkérdőjelezhetetlen. A nagy sikeren felbuzdulva egyre több gyártó jelenik meg egészen apró mobil PC megoldásokkal, nekünk egy UMPC-t, vagyis egy ultra mini személyi számítógépet sikerült elfogni, melyről most lerántjuk a leplet.

A Vye Computers név hallatán legtöbbünknek semmi nem jut az eszébe, ugyanis a nemrégiben megalapított cég csak most kezd berobbanni a köztudatba mini-v (eddig mindössze kettő modellből álló) sorozatával, mi most a gyengébbik, vagyis a
Mini-V S18A típust vesszük közelebbről szemügyre.

Csomagolás


Szerencsére egyre sűrűbben találkozni azzal a módszerrel, hogy a díszes dobozt egy durva karton dobozba teszik, ez most sem történt másként, ennek különösen örültünk, ugyanis egy kisebb eső sem tudott kárt tenni a pakkban.

Megkapjuk magát a gépezetet habszivacsba ágyazva, ahogy azt kell (mely nem egy óriási költség, ezért érthetetlen, hogy néha miért hagyják ki egyes gyártók) méghozzá kellő gondossággal csomagolva: a képernyő külön borítást és fóliát is kapott, ez dicséretes. Az érintő ceruza, akkumulátor, hálózati adapter és vezetéke szintén csomagolva érkezett, az elmaradhatatlan használati útmutatót és driver CD-t megtaláljuk benne, bár utóbbi elég puritánra sikerült, egy logót azért érdemes lett volna rányomtatni, már csak a minőség érzete miatt is. Ellensúlyozásképp egy puha szütyőt is mellékeltek, ez kimondottan tetszett, mert így nem kell külön táskát vásárolni hozzá.Kinézet és ergonómia


A nagyrészt fekete színű, fénylő, krómhatású készülék megdöbbentően kis méretével és kis tömegével (960gramm) nagy sikert aratott a család nő tagjai körében, ám ettől még nem volt kínos használni, inkább megbámulnak minket, ha nyilvános helyen használjuk, ugyanis ritkán látni még UMPC-t (rossz hír, hogy egy-két év múlva hétköznapi jelenséggé válhat a kedvező ára miatt).


A félkörívben forgatható 7”-os kijelző lehajtható, így Tablet PC-ként is funkcionál. Ezt a használati módot a képernyő mellett található pointer hivatott hatékonyabbá tenni, mondhatni teljes sikertelenséggel, ugyanis eszméletlen erőkifejtésre van szükség ahhoz, hogy mozgatni tudjuk. Szintén bal kéz felől állíthatjuk a fényerőt, jobb kezünkre pedig bal és jobb egér gombokat kapunk, valamint a scrollozni is tudunk, ezek a gombok kifogástalanul működnek. Érintőképernyőként is használható a 800*480 felbontású TFT, melynek érzékenysége megfelelő, képe tisztának és élesnek bizonyult, rendkívül jó látószögekkel rendelkezik, és csak alulról veszít jelentősen kontrasztjából. Bevilágítás minden oldalról tapasztalható, ez általános használat közben nem zavaró, viszont teljes képernyős DOS parancssorban és széles formátumú filmeknél, ahol fekete sávok találhatók, ott nagyon szembetűnő, ezt leszámítva egy kiváló megjelenítőről beszélhetünk.
A billentyűzet annak ellenére, hogy nagyon kis helyen kényszerül elférni, meglepően jól használható (még az Fn+ kombinációk is), igaz csak egykezes gépelés az ajánlatos, mivel a két kezünk összeakadna, ha egyszerre próbálnánk használni. Sajnos ez a mini PC-k kialakításából fakad, megszokást igényel, mint ahogy egynémely ékezetes betű elhelyezése is, ezt jobban át kellett volna gondolni. Az anyagminőség néhol hagy maga után kívánnivalót: billentyűzés közben apró nyekergések, kattanások nem a minőséget éreztetik velünk.


Az érintőképernyő és pointer együttes alkalmazásával kiváltható a touch pad: a nagyobb alakzatokra előbbi, a precíz mozgásokra utóbbi használható (sajnos csak nagyon nehézkesen). Érintő ceruzát is használhatunk, bár erősen korlátozott mértékben, ugyanis csak natív felbontásban működik tökéletesen, más felbontásban téved, pár milliméterrel a ceruza mellett jelenik meg a kurzor. Ha a hagyományos kurzormozgatást választjuk, a tapipad fog jó szolgálatot tenni. Kis mérete ellenére mindig kellő érzékenységgel reagál, ez dicséretes, a gombok viszont botrányosak: bal gombnyomásra van, hogy nem reagál, máskor pedig duplán is érzékeli a lenyomást. Jobb gombnál ilyet nem tapasztaltunk, viszont sokkal kisebb szomszédjánál.


Az akkumulátor, Bluetooth és WiFi állapotáról a képernyő jobb alsó sarkában található LED-ek tájékoztatnak, szerencsére nem zavaró a halványzöld világítás.


Csatlakozók


A gép bal oldalán találjuk meg a tápcsatlakozót, egy fedőlappal takart UTP és USB aljzatot, a szellőző nyílást, hangerő szabályozót és egy ki-, bekapcsoló gombot. Utóbbi nagyon nehézkesen használható, mert túlságosan elbújtatták és erős rugó tartja a helyén, a hangerő szabályzását viszont egy nagyon ötletes potméternek látszó joggal oldották meg, amely fokozatosan emeli vagy csökkenti a hangerőt, benyomásra pedig elnémul.
A szemközti oldalon kombinált SD és MS kártyaolvasó, 3,5mm-es jack fejhallgató kimenet és mikrofon bemenet, valamint a négy visszajelző LED kapott helyet.Jobb oldalon találjuk az analóg monitor kimenetet (sajnos HDMI vagy DVI nincs), CF kártyaolvasót, Kensington zárat, egy újabb USB portot (sajnos így is csak összesen 2 áll rendelkezésre) és egy újabb szellőző nyílást.
Minden csatlakozó és kártyaolvasó kifogástalanul működött, a kártyák behelyezése is könnyedén sikerült.


Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 10.
  2009. 02. 10. 00:31
  Igen is kell az a PS/2... sok alaplap van ahol az USB-t nem érzékeli a bios, így még win-t se lehet telepíteni. Emlékszem amikor mentem át haverhoz Windows-t telepíteni, át kellett vigyem a PS/2 billentyűzetem, mert sem a bios, sem a Win telepítő nem érzékelte a vezeték nélküli billentyűzetét. Bill + Egér az amiből akárhol veszek, Ps/2-t kérek...
 • 9.
  2009. 02. 09. 23:40
  Tyrel

  Ha 2db VGA-t tolsz bele akkor kell a kakaó pluszba, így rémlik nekem ... SLI miatt....

  gebana

  Nekem Leaser egerem is van PS2-esbe .... jóó hogy ott van az....
  Akkor nem lesz rá szükség ha ujra BIOS-ban állitható lesz az IRQ kiosztás , mert bizony elég sok gáz van e téren .... van aki tudja miről beszélek.
 • 8.
  2009. 02. 09. 23:19
  hát azért megnézném ki az az állat aki fél millás géphez golyós egeret vesz <img src=

 • 7.
  2009. 02. 09. 20:04
  Mi a baj a PS2 portokkal. Nem tudom miért zavar, sokan használnak PS2-es billentyűzetet, és egeret(többek között én is), és semmi értelme nincs lecserélni egy USB-s re. Legalábbis nekem nincs értelme. Ha pedig kevés az USB, veszel 500 FT-ért USB kivezetést, de gondolom a házad elején is van USB kivezetés. Álltalában ilyen alaplapokhoz pedig mellékelnek is kivezetést.
 • 6.
  2009. 02. 09. 20:01
  oliba: Csak a nyák színe, meg a kondik meg kisebb cuccok tök ugyan azok amiket a Giga is használ, meg a Northbridge hűtő szerintem egy az egyben megegyezik némelyik Giga deszkáéval.

  Viszont AMD fronton nem vagyok otthon, az a 4 tűs normál tápcsatlakozó mit keres ott a PCI-E felett?
 • 5.
  2009. 02. 09. 19:36
  Ez mekkora már, ennek a lapnak AM2 -es verziója van meg, még a neve is ugyanaz, csak azt A5+ néven említik.
  Egyébként remek lap, csak némi hűtés mehetne a proci tápellátó részre annak is meg ennek is.
  A5+ verzióján még csak 64mb SP memória van, uma+sp módban agyontuningolva 1700pont a a 3dm06-ban <img src=

  Szorry, az előd az A2+, csak ott van egy ver 5, amivel kevertem. Egyébként szerintem jó, hogy van még 2 ps2...
 • 4.
  2009. 02. 09. 19:23
  Insignia - Miért ne lenne rajta 2db PS/2? A legtöbb lapon kettő van, nem mindenkinek van USBs cucca <img src=
 • 3.
  2009. 02. 09. 18:28
  őszintén minek rá 2db ps2??? 4db usb meg édes kevés...

  usb nel nem szoltam az alaplapon meg van 6...
 • 2.
  2009. 02. 09. 18:25
  Nem lenne ráírva hogy Biostar simán Gigabyte deszkának nézném...
 • 1.
  2009. 02. 09. 17:50