Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Vista Ready Asus alaplapok

  • Dátum | 2007.05.08 09:30
  • Szerző | J.o.k.e.r
  • Csoport | FŐ EGYSÉG

Manapság számos terméket láthatunk kereskedelmi forgalomban, amelyeken ott díszeleg a Vista Ready / Vista Suppert logo. Sokan nem tudják, hogy ez valójában mit is jelent, éppen ezért ebben a cikkben amellett, hogy erre fényt derítünk, megmutatjuk az XP és a Vista operációsrendszerek közötti teljesítménykülönbséget is.

A Vista Ready / Vista Support logo ezt jelenti, hogy az adott terméket gond nélkül használhatjuk Windows Vista operációs rendszer alatt is, ugyanis a gyártó mellékeli a szükséges drivereket, amelyek megfelelnek a Vista elvárásainak. Nagyvonalakban ennyiben ki is merül a Vista Ready logo jelentése.

Korábban számos panasz volt a Vista-val kapcsolatban, amelyek egytől-egyig a driverek hiányosságaira utaltak. Sok esetben nem egyszerűen az volt a baj, hogy a driver nem működött megfelelően, hanem az, hogy egyáltalán nem is volt driver az adott termékhez. Napjainkban a helyzet már sokat javult, a gyártók sorra adják ki a legfrissebb illesztőprogramjaikat, amelyek már többé-kevésbé jól is működnek. A nagy videokártya gyártó vállalatok közül az ATI már egy ideje jelen van a piacon a WHQL minősítésű Vista drivereivel, amelyek az esetek többségében jól használhatóak. Az NVIDIA esetében már nem ennyire rózsás a helyzet, hiszen a legfrissebb 158.24-es driver is BETA minősítéssel rendelkezik. A cég illesztőprogramjaira korábban rengeteg panasz volt, most kiderítjük, hogy azóta mennyiben változott a helyzet.

A tesztben a két alaplapot állítjuk egymással szembe, de eggyúttal mindkét versenyző teljesítményét megvizsgáljuk mind XP mind pedig Windows Vista alatt. Reményeink szerint a driver helyzet sokat javult, így nagyobb gondok nélkül sikerül teljesítenünk a tesztelést. A cikk végén kiderül.

A cikkben szereplő mindkét alaplap ASUS márkájú, valamint mindketten P965-ös chipszetre épülnek és LGA775-ös proceszorfoglalattal rendelkeznek, tehát Intel processzorokat fogadnak. Az alábbi táblázatban a két alaplap pontos technikai paramétereit tekinthetjük meg:

A paraméterek
A paraméterek

A két alaplap a chipszetet tekintve azonos, de a körítésben már különböznek. A P5B Deluxe egy darab PCIe X16-os csatolóval és egy darab x4-es vagy x2-es módban működő csatolóval van felvértezve, míg a P5B Plus csak egy darab x16-os slottal rendelkezik. A Deluxe egy darab PCIe x1-es slottal, míg a Plus 3db PCIe x1-es foglalattal van felvérteve, napjainkban ezel a csatolók kihasználatlanok, ugyanis nincsenek PCIe x1-es kártyák forgalomban (egyelőre). A következő különbség az USB portok számában található, a PLUS 10 darab USB-t míg a Deluxe csak 8 DB USB portot tartalmaz. Ezen kívül a Deluxe 2 darab Gigabites hálózati vezérlőt hordoz magán, míg a Plus esetében csak egy ilyen vezérlőt találunk. A Plus-dobozán a gyártó kihangsúlyozza, hogy az alaplap VISTA Edition. A Plus már tartalmazza a TPM (Trusted Platform Module) eljárás használatának lehetőségét is, amely nem más, mint egy az adatok biztonságáról gondoskodó eljárás.

A rövid bevezető után következzenek a termékek bemutatói.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Még nem érkezett hozzászólás.