Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Vezeték nélküli billentyűzet-egér párosok

 • Dátum | 2010.10.23 12:15
 • Szerző | Terrayon
 • Csoport | MULTIMÉDIA

2,4 GHz-es vezeték nélküli billentyűzet-egér szetteket teszteltünk a 6-7 ezer forintos árkategóriában. A mezőny az A4Tech, a Logitech, a Microsoft és a Trust szettjéből áll. Ezek a billentyűzet-egér párosok tulajdonságaik alapján nagyon hasonlóak és nagyjából ugyanannyiba kerülnek, éppen ezért szoros küzdelem elé nézünk. Bár mindegyik csomagban egy billentyűzetet, egeret és egy vevőegységet találunk, akadnak köztük minőség és szolgáltatásbeli különbségek is, ami miatt érdemes közelebbről is megnéznünk a különböző gyártók perifériáit. Haladjunk ABC sorrendben és kezdjük az A4Tech 6100 forintos megoldásával.

A4Tech GL-1630A teszt első szereplője az A4Tech GL-1630, nem túl fantáziadús nevet kapta, ami egy lapos tervezésű, asztali kiosztású billentyűzetet tartalmaz, plusz egy viszonylag kisméretű egeret, valamint egy vevőegységet.
A periféria csomag doboza nagyon informatív, a legfőbb tulajdonságokat rögtön elolvashatjuk rajta. Használati útmutató nincs hozzá, egy telepítő lemezt viszont találunk a dobozban, amin az A4tech 8-in-Right szoftvere található. Feltelepítése számos előnnyel jár, de ezzel még később részletesen foglalkozunk. A billentyűzet és egér egyébként enélkül is használható, de a szoftveres extrák miatt és ahhoz, hogy az egér képességeit teljes mértékben kihasználhassuk, ezt fel kell telepítenünk. A dobozban egy USB hosszabbító kábelt is találunk, ami nagyon hasznos lehet néhány felhasználónak, hogy javítsa a jel minőségét, így közelebb lehet a rádiós egység a szetthez. Egy igazán kisméretű vevőegységről van szó, amit az egér aljába is elrejthetünk, ha épp nincs rá szükség, a dobozban is így találtunk rá. Elemek nincsenek a dobozban, pedig elvileg azok is járnak hozzá. A billentyűzet egyébként két AAA méretű elemmel, az egér pedig egyetlen AA elemmel működik. Először vegyük elő a billentyűzetet.

Billentyűzet
A matt fekete színű billentyűzet lekerekített sarkaival, enyhén ovális alakjával próbál divatosan kinézni, és bár nem csúnya, láttunk már ennél formásabb billentyűzeteket is. Alul gumi tappancsok is találhatók, ennek hála, a billentyűzet még fa asztalon sem mozdul el, lehet rajta vadul gépelni. Kihajtható alátámasztásokkal is rendelkezik, így megdönthetjük néhány fokban, csak kár, hogy nem lehet meredekebbre állítani. A kényelmi funkciók ennyiben ki is merülnek, csuklótámasza nincs, de a billentyűzetet ezek ellenére sem kényelmetlen használni, mert a billentyűk rövid utat járnak be és viszonylag puhán nyomhatók. A lapos billentyűzetek egy sajátossága, hogy a billentyűk kicsit közel vannak egymáshoz, ami a notebook tulajoknak fel sem tűnik, de a többieknek szokni kell. Ettől függetlenül gyorsan is tudunk rajta gépelni, az ilyenkor keletkező zaj pedig nem vészes.
A könnyű használat annak is köszönhető, hogy a billentyűk kiosztása eléggé logikus, a különböző blokkok jól szét vannak egymástól választva. Ez sokat segít, ha félhomályban vagy sötétben kell tapogatózni, de egyébként is jó, ha nem kell mindig lenézni, hogy lássuk, mit nyomunk meg. Megvilágítás nincs a billentyűzetben (ez az extra a többi tesztalanyunkban sincs meg), ezért fontos, hogy mindent egyből megtaláljunk. A nyílgombok fölött van egy kis kavarodás, nem mindent találunk ott, ahol elsőre keresnénk. Például az Insert felkerült a Scroll Lock mellé, hogy nagyobb legyen a Delete, ami még nem egy rossz ötlet, viszont a Home-End és PageUp-PageDown párosokat jobb lett volna egymással felcserélni. A numpad 0 billentyűje is összement, de az apró változtatások hamar megszokhatók, ezért minket sem zavartak a gépelésben. Kár, hogy a jelentésmódosító gombok állapotáról nincs visszajelzés (legalábbis hardveresen nincs), sajnos egyre több billentyűzetről spórolják le a kis zöld lámpákat.
A billentyűzeten gyorsgombok is vannak, amik szoftvertelepítés nélkül is működnek. A baloldalon 5 dedikált gomb található: böngésző, levelezés, számológép, zenelejátszó, sajátgép. Tehát valóban a gyakran használt funkciók kerültek rá, csak kár hogy a kikapcsoló gomb lemaradt. Jobb oldalon szintén 5 gomb fogad minket, ezek a médialejátszásért felelősek: lejátszás, léptetés vissza és előre, hangerőszabályzás.A billentyűzetnek van egy különlegessége is: szoftvertelepítés nélkül képes helyettesíteni egy egeret, mégpedig a numerikus billentyűzet segítségével. Ha egymás után kétszer lenyomjuk a NumLock-ot, a nyilak egérkurzorként működnek és a körülöttük lévő billentyűk is új jelentést kapnak. Hála ennek, az egér bal, középső és jobb gombját, valamint a görgetést és az oldalsó scrollozást is kiválthatjuk vele. Hasznos extra, amit ágyban fekve távirányítóként tudunk igazán kihasználni, ilyen módon médialejátszás közben egy egér ügyességével navigálhatunk.

Most pedig lássuk, mit kapunk egér gyanánt.

EgérAz egér szintén fekete borítást kapott, a tetejére még a csillogós lakkozásból is jutott, nem egy csúnya darab. Minősége is jó, a műanyagok nem nyekeregnek rajta. Ergonómiája alapjában véve nem lenne rossz, a hüvelykujjnak határozott helye van, de méretei nem túl nagyok, főleg a rövidségével van baj. Egy notebook egérhez képest a legnagyobbak közt van, de az asztali egerek körében kicsinek számít. A fura formája miatt balkezes egérnek gondolhatnánk, holott az egér jobbkezes. A plasztik tappancsok közepesen csúszósak, az egér fa asztalon és szövet alátéten is még könnyen mozgatható.Az egér gombjai nem kifejezetten hangosak, de magas hangon kattognak, ezért zavaróak. Ha rajtunk kívül más is van a szobában, akkor biztosan nehezményezni fogja, ha épp egy stratégiai játékkal vagyunk elfoglalva. Gombokból hármat kapunk, a harmadik szokás szerint a görgő. Egyéb programozható gombok nincsenek rajta, még az oldalra scrollozásról is le kell mondanunk, az egér tehát kicsit fapados. A görgő viszont legalább jól működik, nagyjából hangtalanul gördül, fokozatait szépen betartja, és nem hibázik (pl. nem gördít kettőt egy helyett).Az egérben található 1600 DPI érzékenységű vörös optika meglepően jól veszi az akadályokat. Szinte mindegy milyen felületen használjuk az egeret, a kurzor szövet alátéten, fa asztalon, takarón és még szőnyegen is egyenletes marad. Ami még meglepőbb, hogy precíz képszerkesztési munkánál és játéknál is elégedettek voltunk az egérrel. Az optika valóban precíznek mondható, a finomabb mozdulatokra is jól reagál. A driverben az érzékenységen kívül (800, 1000, 1200, 1600 DPI) a frissítés értékét is beállíthatjuk (125, 250, 500Hz), főleg utóbbi lehet hasznos, amikor nagy pontosságra van szükség. Ha nincsenek nagy elvásásaink, akkor érdemes ezt energiatakarékosságból lecsökkenteni, egyébként 1600DPI és 500Hz az ajánlott értékek. Arról, hogy az elemek elméletben meddig tartanak ki nem kapunk információt, a tesztidőszak pedig túl rövid volt ahhoz, hogy lemerítsük őket. Az egérnek energiamenedzsmentje is van, nagyjából 5 perc tétlenség után magától kikapcsol. Fura módon újraéleszteni egyszerű mozgatással nem lehet, valamelyik gombját meg kell nyomni, és egy másodpercet várni, hogy feléledjen, ami kicsit körülményes. Az egér töltöttségi állapotáról csak a feltelepített szoftverben tájékozódhatunk, a feszültségek alapján a 25, 50, 75 és 100%-os állapotokat képes kijelezni, és szükség esetén figyelmeztetni miket az elemcserére. Az egér alján találunk még egy kikapcsoló gombot és egy tároló rekeszt a vevőegységnek, utazáskor még mindkettő jól jöhet.

KapcsolatAhogy említettük, a billentyűzet és az egér 2,4 GHz-es rádiófrekvenciás kapcsolattal kommunikál a vevőegységgel. Ez egy annyira apró USB adapter, hogy a csatlakoztatás után már csak körömmel lehet kiszedni, így akár notebookhoz is tökéletes, benne hagyható az USB csatlakozóban. Az ilyen vevőkkel már egész jó tapasztalataink vannak egyébként, és jelen esetben is nagy közvetlenségről tudunk beszámolni. Legalábbis, akkor, amikor van kapcsolat. A billentyűzet ugyanis nem mindig volt képes a folyamatos adatküldésre, a kihagyások miatt néha újra kellett írni a szöveget. Ez csak olyankor fordult elő, amikor a vevőegységet a gépház hátuljába dugtuk és a monitor is árnyékolt (a tesztkonfiguráció gépe az asztalon volt, a monitor mellett). Elméletben 15 méterről is használhatjuk a periféria szettet, de ha akadályokkal is számolni kell, akkor már fél méterről is szakaszosan működik a kapcsolat. Oda kell tehát figyelni, hogy ne legyen akadály a perifériák és a vevőegység között, de erre a célra kiválóan megfelel a mellékelt 1,5 méteres USB hosszabbító kábel, ha nincs előlapi USB csatlakozónk. Ezzel a segítséggel 6-7 méterről nem volt problémánk a billentyűzettel és az egérrel sem.

Szoftver

Ahogy ígértük, a mellékelt szoftverkörítéséről is ejtünk néhány szót. Amellett, hogy az érzékenységet és a mintavételi frekvenciát beállíthatjuk vele, az RF csatornák közt is váltogathatunk, ezzel elkerülhető az ütközés (interferencia) a többi 2,4GHz-es eszközzel.Mégis a szoftver (A4tech 8-in-Right) leghasznosabb képessége, hogy az egér jobb gombjához 8 különböző parancsot rendelhetünk, gesztikulációs mozdulatok segítségével. Nekünk nagyon tetszett, és az egészben a legjobb, hogy ehhez a világ legegyszerűbb egerét is használhatjuk, mert a jelfelismerést szoftveresen oldották meg. Ezek Excel, Word és Windowsos képnézegetővel használhatók együtt és kiválóan alkalmazhatók pl. zoomolásra, kiemelésre, betűnagyításra vagy akár törlésre is. A lehetőségek közt átlós és L alakú mozdulatok szerepelnek, egyéb jelekre nem reagál a program. A funkció természetesen letiltható, erre egy gyorsgomb is tetszőlegesen hozzárendelhető a billentyűzetről.
Az A4Tech egér tulajok körében már ismerős lehet a 4D Wheel funkció, amivel a vízszintes görgetést is megkapjuk, virtuálisan. A szoftver a képernyőt két részre osztja, ha a halvány elválasztó vonaltól (amit tetszőlegesen eltolhatunk) balra görgetünk, akkor függőlegesen, ha tőle jobbra, akkor vízszintesen tudunk scrollozni. Ez a funkció IrfanView, Acrobat Reader és számos egyéb alkalmazás esetében működik, de ott, ahol igazán szükség lenne rá, pl. böngészésnél már nem tudjuk elővarázsolni.

Értékelés

Az A4Tech billentyűzet-egér párosával elégedettek voltunk, csak apró hiányosságokat tudunk felróni neki. A billentyűzet jó, a gombok puhán nyomhatók, a blokkokat jól elkülönítették egymástól és használat közben a magas zajszinttel sem kell számolnunk. Nagyon tetszett nekünk a numerikus billentyűzet extrája, amivel helyettesíteni lehet az egeret. Az egér kimagasló optikájával elégedettek voltunk, annyira, hogy még játszani is tudnánk vele, ha kényelmesebb lenne az egér, de csak egészen kis tenyérbe illeszkedik jól. Szoftveres támogatottsága is dicséretes, a gombjai átprogramozhatók, a gesztikulációs mozdulatok pedig pótolják az extra gombok hiányát. Összefoglalva az A4Tech billentyűzet-egér párosa egy vállalható szett, egyedül azok kerüljék, akik kifejezetten csak a nagyméretű egereket szeretik, és/vagy nem tudják megfelelően elhelyezni a vevő egységet, ugyanis az elég gyengére sikerült.
 

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 23.
  2011. 06. 24. 22:01
  Sziasztok!

  Én azt szeretném megkérdezni, hogy szerintetek az A4Tech GL-1630 vagy másik fajta billentyűzet és egér, képes lenne e esetleg egyik szobából a másikba szobába venni na jeleket, a panel falon keresztül (15cm vastag a fal) és a vevő és az adó között olyan 6-7 m van?

  Válaszotokat előre is köszönöm!

  Üdv:Roobi
 • 22.
  jap
  2010. 11. 01. 15:00
  Nekem a sokkal drágább (és újabb) Logitech MK520 szett egerénél is előjött a probléma, h nem szereti a razer szövetpadomat, így nézhetek új után!

  Kérdés: csak a fekete szövetet nem szereti, tehát fekete steelpad már jó vagy fehér szövetpaddal is működik?
 • 21.
  2010. 10. 30. 11:55
  A felsorolt termékek nem rosszak. De ebben az árkategóriában van egy olyan szett ami minden igényt kielégíthet mégpedig a A4tech GK-770D (http://www.idcomputer.hu/termek_kep/128.jpg)

  használója vagyok immár két éve. A billben két 900 mah-es AAA teszi a dolgát és még cserélve nem volt. Az egér szintén nem egy elemzabáló dolog igaz abban 3havonta cserélni szükséges. de két kínai elemmel is tudja ezt az időt tartani. az egéren multifunkciós 2gomb minden szükségletet kielégít a billentyűzet plusz gombjai pedig testre szabhatóak. kapni ugyan már fénykorában is csak elvétve lehetett de jöttek ki újabb ilyen tipusú szettek már az új technikára építve. Nem voltam híve az A4tech kütyüknek mert olcsó és silány minőségnek tartottam de egy véletlen folytán komoly meglepetést okozott.
 • 20.
  2010. 10. 27. 14:43
  "A numerikus blokkra semmi szükség nincs"

  Láttál már embert dolgozni? Gondolom nem.

  Ami az egyetlen FAIL itt, az a bazinagy enter mellett a bazinagy csík delete. Ismerek egy-két embert, akinek ilyen elrendezésű billentyűzete van, és állandóan tele van a Recycle Bin-jük olyan file-okkal, amikre nem emlékeznek, hogy törölték volna... Az igazi bónusz, ha hely sincs közöttük. Az insert meg kicsi lett, egybe az iránygombokkal, tudnám minek, azzal szoktam kijelölni, gondolom nem csak én. Mirefel spórolnak így a hellyel?

  Na mindegy, fogalmam sincs mi jár a designerek fejében, de ez így használhatatlan szvsz. Ritkán látok olyat, hogy egy tesztben mind a négy szereplőre azt mondom, hogy ingyen sem kéne.
 • 19.
  2010. 10. 26. 14:07
  eXploRe4ctor: Nem veszek, csak példának írtam, de ezek szerint akkor az sem lenne jó. Csak remélem, hogy ha szükség lesz rá, majd találok jót viszonylag olcsón. Sajnos egy ilyen logitech-en könnyű hozzászokni a jóhoz, ami megnehezíti a vásárlást. Épp azt néztem, hogy kormányok terén is milyen sz*r a helyzet. Nincs olyan, ami már nem belépő szint, de azért jó minőség, hanem van a sok mantahanta, aztán rögtön a DF_GT meg a G27, pont mint a billentyűknél. Lehet, hogy direkt van, hogy ha jobbat akarsz ne 20-25K-ért vegyél, hanem 80K-ért G27-et?
 • 18.
  2010. 10. 26. 07:26
  jaja pl könyvelés. lényegesen egysezerübb azon a blokkon gépelni a számokat befelé oda nézés nélkül mint egy csíkon eltalálni hogy most ez a 3-as volt e vagy az 5-ös.
 • 17.
  2010. 10. 25. 17:25
  Hát igen. Az emberek nagy része nem csak játékra meg filmnézésre használja a gépét, hanem dolgozni is. Ezért van a numpad!
 • 16.
  2010. 10. 25. 12:47
  imhotep

  Abba nem gondoltál bele, hogy régen nem volt, aztán mégis odarakták valami miatt? Mondjuk azért mert kell? Tuti nem azért találták ki, mert nem tudtak mit kezdeni a sok műanyaggal a gyárban. Én úgy kezdtem a laptopvásárlást, hogy amelyiken nincs numpad azt azonnal ki is húztam. Rengeteget használom, és a billentyűzet szélén jobboldalt van jó helyen, nem pedig mellette ilyen külső kényelmetlen szaron.
 • 15.
  2010. 10. 25. 11:54
  prohlep: "Nyomi, elkorcsosult elrendezese van a kurzor es numerikus blokkoknak."

  A numerikus blokkra semmi szükség nincs, régen sem volt az írógépeken és nem panaszkodott egy gépíró sem. Akinek szüksége van num blokkra az vegye meg külön.
  Multimédiás, wireless stb. extra billentyűt úgysem az irodába veszik hanem otthonra, ideje lenne hogy eltűnjön már a numerikus blokk a billentyűzetekről.
 • 14.
  2010. 10. 25. 07:43
  Szia

  foszforeszkáló vagy fluoreszkáló
 • 13.
  2010. 10. 25. 07:29
  Insignia: Lehet egy aksi hammarabb lemerül de ha feltételezem 1 hetet kibír már bőven jó, ha meg megvancsinálva úgy mint egy telefon aksi akkor meg meddig tart rádugni egy kábelt amíg melóba vagy vagy iskolába vagy éppen alszol.. Jól mondja waverider én is sokszor mellébökök mondjuk egy jelszó beírásnál a billentyűzeten sötét alapú oldalakon, holott nem 2x-er írtam már be. Ezt a világítást ne úgy képzeld el mint valami reflektort pl én úgy csinálnám meg hogy a magát a szöveget ami a billen van valami nappal felhérnek látszó éjjszaka meg valami átlászóbb anyag volna csak maga a szöveg ami rajta van. Vagy a másik alternatíva a szöveget amit rámonynak legyen ilyen fényre feltöltődő nem jut eszembe az a szó. Polókon is van olyan anyag sötétbe világít.
 • 12.
  2010. 10. 24. 16:29
  En is MK300 tulaj vagyok de nekem 3-4 meterrol is gond nelkul munkodik.
 • 11.
  2010. 10. 24. 11:52
  Nekem is LOGITECH Wireless Desktop MK300-am van, az a bajom vele, hogy max 2 méterig "lát" el, utána már szakadozik a kapcsolat.
 • 10.
  2010. 10. 24. 03:34
  waverider meglátásai frankón igazak! Insignia te meg hülyeségeket beszélsz! Pl. Iphone USB-ről minden továbi nélkül tölthető és nem tart tovább mintha 230-ba dugom! De Pl Logitech MXAir egér töltöje is usb és 2 óra alatt fullra tölti az akksit! Akksiból is lehet ám olyan kapacításut beépíteni mintha elem lenne sőt! Szóval ne írj meggondolatlan dolgokat! Logitech Illuminated keyboard tetszene wireless ha lenne!
 • 9.
  2010. 10. 24. 01:19
  Nekem egy LOGITECH Wireless Desktop MK300-as kombom van es meg vagyok elegedve vele.
  Agybol tv elott netezesre tokeletes.
 • 8.
  2010. 10. 24. 00:08
  prohelp: mindenben egyet értek. 4 közül egy darab nem tudott normális billentyűzetet csinálni. pedig kb 2 centivel lenne szélesebb bármelyiknél. mindenesetre én vettem 5öt a trust KB-1450-ből, ami félig lapos, fém, normál kiosztású van rajta 6 médiagomb, meg nagyon strapabíró, igaz mondjuk hogy vezetékes, de az nem számít, és remélem hogy mostmár életem végéig elég lesz ennyi, vagy fognak még ilyen konzervatív normális kiosztást is csinálni.ilyen, ajánlom mindenkinek: ( [LINK] )
 • 7.
  2010. 10. 23. 21:03
  csicsoblade
  Ne vegyél Wave-et! Borzalmas! Drágának nem mondanám, minden jobb terméknek meg kell fizetni az árát, ez sajnos egy minőségibb termék, de paradoxonként említendő, hogy egyáltalán nem sikerült jól. Minőségi anyagok, jó ötletek, Logitech márka, tehát a recept adott: de ez most nem jött össze, az ergonomikus kialakítás ellenére megszokhatatlan, hangos és kényelmetlen... Kb. 2 éve mondhatom magaménak, ennél sokkal extrémebbül rendezett billentyűzeteket is meg tudtam szokni!
 • 6.
  2010. 10. 23. 19:40
  Le kéne váltanom az LX700, gondban lennék... A mk250 alapján 11K-ig bezárólag szerintem egyik sem felelne meg, a következő pedig a wave pro, ami .... drága.
 • 5.
  2010. 10. 23. 18:34
  Insignia: ne akard már megmondani, hogy kinek mire van szüksége, és mi hogyan működik, miért kell tolni a flame-et? nekem sem a gyártókkal van bajom nem személyi kérdés ez, hanem a produktumaikkal van a gond és nem tudok velük harcolni, csak így, hogy elmarasztaló véleményt formálok, nyugodj bele, külföldi fórumokon is megteszem ezt, hátha egyszer lesz foganatja. nekem igenis szükségem van rá! sokat kell éjjel melóznom és sokkal kényelmesebb lenne. rendben, legyen elemes, ne aksis, mit bánom én, nem megoldásokat írtam, hanem alternatívákat, nekik vannak mérnökeik, gondolják ki ők, hogy hogyan lehet ezeket a fogyasztói igényeket kielégíteni, azt is megfizettetik veled úgyis, amikor megveszel vmit, nem? amúgy egy usb-s lámpa nem világít el jópár méterre, max. a szemedbe, márpedig egy vezetéknélküli bill.-nek pont az a szerepe, hogy távolról is használhasd nem? gondolom a cikkben sem véletlenül ismétlődik el többször, hogy sötétben nem jó, vagy világítás nélkül nehézkes...és a telefonban is tévedsz, egy androidos X10 minipro-t usb kábelről fullra lehet tölteni a nulláról 4 óra alatt, itt van nálam, használom, nem cáfolható. respekt
 • 4.
  2010. 10. 23. 18:00
  Oda kell tehát figyelni, hogy ne legyen akadály a perifériák és a vevőegység között, de erre a célra kiválóan megfelel a mellélt 1,5 méteres USB hosszabbító kábel, ha nincs előlapi USB csatlakozónk.

  Gondolom mellékelt akart lenni
 • 3.
  2010. 10. 23. 17:54

  Nyomi, elkorcsosult elrendezese van a kurzor es numerikus blokkoknak.

  Latszik, hogy olyanok tervezik olyan felhasznaloknak, akiknek nem kenyeruk a billentyuzet.

  Sem a tervezok, sem az altaluk elkepzelt felhasznalok nem ertik, hogy a szabvanyossag arra valo, hogy az ember NEM a sajat gepen SEM nyuljon melle.

  Kepzeljuk el, hogy minden zongora gyarto minden zongora modellje picit mashogy rendezi el a zongora billentyuket.

  Aztan jon a hires xyz zongorista a Zeneakademia nagytermebe, es csufosan mellenyulkal egy klassz eloadas helyett. Mert neki otthon masmilyen a zongora billentyuzete.

  Laptopok tomegesse valasa, es az egerre hadonaszas/bogdoses hozta el a billentyuzettel kapcsolatos eligenytelenedest.

  1986-ban volt modomban 4 honapig olyan HORDOZHATO szamitogepen dolgozni, amelynek TOKELETESEN szabvanyos volt a billentyuzete, es a gep pedig az akkori kor fogalmai szerint hordozhato volt.
 • 2.
  2010. 10. 23. 17:35
  waverider akarj vmit tölteni 5v és 300mA-val... egy komolyabb telefont nem képes tölteni... szerintem nem létszükséglet a világítós bill... egy hogy ha akku-s akkor gyorsabban merül... az elemes verziók meg 2db elemmel el vannak fél évig... ha nagyon világítás kell vegyél egy egyszerű usb-s lámpát már olcsón vannak ilyen hajlíthatósak és fogd és irányítsd rá a billentyűzetre a fényét...
 • 1.
  2010. 10. 23. 16:12
  köszönjük a cikket, sajnálatos, hogy a gyártók még mindig nem a felhasználó igényeit, hanem a tervezők 5leteit részesítik előnyben. az is nagyon konok hozzáállás, hogy még mindig nem képesek/nem akarják a vezetéknélküli billentyűzetek háttérvilágítását megoldani, pl. vehetnének példát a mobilokról, vagy pl. alacsony fogyasztású ledekből 2 elég lenne egy egész pc-s klaviatúrára és ha meg a billentyűzet teljes aljhosszát aksival burkolnák és mondjuk egy lecsatolható USB kábellel lehetne tölteni, akkor a tápellátással sem lenne gond jó hosszú ideig és nem kellene keresgélnünk a sötétben. miért olyan nehéz ezt a dolgot megvalósítani a 21. században?