Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Ultra flat billentyűzet-egér megoldások

 • Dátum | 2008.05.15 09:49
 • Szerző | J.o.k.e.r
 • Csoport | MULTIMÉDIA

Legfrissebb cikkünkben ultra flat billentyűzeteket és billentyűzet-egér párosokat teszteltünk: a szereplők között ár és felszereltség tekintetében eléggé színes a mezőny. A tesztben egy Logitech ultra flat billentyűzet, egy billentyűzet-egér páros és egy Labtec billentyűzet egér páros kapott helyet. Arra keressük a választ, hogy az egyes egységek esetében milyen szolgáltatás, milyen minőséget és milyen használhatóságot kapunk pénzünkért. Melyik éri meg jobban? A drága mindig jobb? Erre keressük a választ.

A tesztben szereplő egységek közül a Labtec Ultra Flat Wireless USB ára 6000 forint körül mozog, míg a LOGITECH diNovo Cordless Desktop for Notebooks-ért 26-27.000 forint körüli összeget, a Logitech Ultra Flat billentyűzetért pedig 4500-5000 forintot kérnek el az üzletekben. Az árkülönbségek tekintetében joggal várhatjuk el, hogy a termékek minőségében is legalább ekkora differencia legyen, hogy ez így van-e, az hamarosan kiderül.

A megmérettetés első szereplője a Logitech Ultra Flat billentyűzete, amely a maga 4500 forint körüli árával igazán jó alternatíva lehet mind asztali billentyűzetnek, mind notebook billentyűzetnek. Az egység tetszetős, rendkívül kis dobozban érkezik (a többi versenyzőhöz képest). A csomagoláson a legfontosabb tulajdonságokat feltünteti a gyártó: az egység magyar kiosztással, valamint USB és PS2-es csatlakozóval egyaránt rendelkezik. A termék első pillantásra jónak tűnik, nézzük is meg, hogy mit rejt a doboz.

A csomagban példás rend uralkodik: azt a kevés kiegészítőt és leírást, ami a billentyűzethez jár, profin becsomagolta a gyártó. Az egységhez semmi extrát nem kapunk: a csomag egy gyors üzembehelyezési útmutatót tartalmaz, amely rajzok segítségével próbálja elmagyarázni, hogy miként üzemeljük be a billentyűzetet, ezen kívül a garanciális tudnivalókkal kapcsolatban is kapunk egy rövid leírást, mindezt a többi mellett magyar nyelven is olvashatjuk. A doboz ezen kívül tartalmaz egy átalakítót, aminek segítségével az egységet PS/2-es aljzatba is csatlakoztathatjuk. Ez régebbi gépek esetén jól jöhet, a noteszgépeknél viszont nagy hasznát vehetjük majd az USB kábelnek. Az alaplapgyártók közül már most is sokan hajlamosak lespórolni a PS/2-es csatlakozót a deszkákról, de ez egyelőre általában csak az egér csatlakozóját érinti, PS/2-es billentyűzetet a legújabb lapokkal is használhatunk (még).A Logitech Ultra Flat terméke nevéhez hűen lapos dizájnnal rendelkezik, így a billentyűk egy síkban helyezkednek el és teljesen lapos a felületük, nincs kialakítva az ujj számára semmiféle mélyedés. Ez a dizájn a noteszgépek billentyűzetére jellemző és sokan szeretik. Maga a billentyűzet kisebb, mint a hagyományos asztali billentyűzetek: a különböző billentyűcsoportok nincsenek elkülönítve, a csoportok között egyáltalán nincs hely hagyva, így azok egybefolynak. A billentyűk elhelyezkedését egy ideig szoknunk kell, ugyanis a tömörített kivitel miatt eddig szokatlan helyre kerültek az egyes gombok. Érdekesség, hogy a nyilak és a többi billentyű között sincs hely, valamint a PageUP és Page Down billentyűk elhelyezése is szokatlan: ezek a gombok a "tömör" dizájn miatt jobb oldali ALT és CTRL billentyűk között kaptak helyet. A PrintScreen, Insert és Delete billentyűk például a Backspace fölött helyezkednek el.

A különböző gombok (capslock, scrollock és numlock) egy-egy zöld színű visszajelző ledet kaptak, ezek a ledek a billentyűzet jobb felső sarkában találhatóak csak úgy, mint az összes többi átlagos billentyűzet esetében.
A billentyűk gépelés közben átlagosan viselkednek: kényelmesebbek, mint a Labtec egységéjé, a billentyűk lenyomáskor finomabban rugóznak, így kényelmesebb a használatuk. A billentyűzet egy teljesen átlagos termék, ugyanis semmiféle extra funkciógombot nem tartalmaz, tehát minden multimédiás funkciótól és gyorsgombtól mentes. notebookhoz ideális lehet, ugyanis még hordozás közben sem foglal akkora helyet, mint a hagyományos asztali billentyűzetek.

A Logitech Ultra Flat összességében egy jó termék, ám a tömörített, szokatlan billentyű elhelyezés miatt kell egy kis idő, mire megszokjuk az egyes billenytűk helyét. Asztali- és notebook konfigurációkhoz egyaránt jól használható, de ha nem akarjuk a billentyűk helyét tanulgatni, akkor válasszunk egy hagyományos elrendezéssel bíró terméket.


Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 3.
  2009. 10. 16. 16:19
  A labtec utra egér menet közben kikapcsol, csak az elem ki-be után éled újra, a problémáról több fórumon is írnak.
 • 2.
  2008. 05. 16. 14:59
  Barátnőmnek volt évekig, tényleg jó darab, mondjuk nálam minden plusz pontokkal indul amin nem tömörítve van az iránygombok feletti rész
 • 1.
  2008. 05. 15. 17:07
  Még nem teszteltünk, de ez nem jelenti azt, hogy nem akarunk. <img src=
  Most ezek "voltak kéznél". <img src= Egyébként nekem voltak A4Tech cuccaim, tudom, hogy jók. <img src=

  A felvetést betesszük a többi közé, és hamarosan sorra kerülhet. <img src=