Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Újabb nyolcas: tesztpadon az AMD 870-es lapkakészlete

 • Dátum | 2010.06.22 18:01
 • Szerző | J.o.k.e.r
 • Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD nyolcas sorozatú lapkakészletei közül már vendégül láthattuk a felsőkategóriás 890FX-et és az integrált grafikus maggal rendelkező 890GX-et és 880G-t, de az olcsó, egykártyás rendszerek alapjául szolgáló 870-es lapkakészlet eddig még nem vendégeskedett nálunk. Most megtört a jég, így végre összehasonlíthatjuk a komplett 8-as sorozatú lapkakészlet családot mind teljesítményben, mind pedig felszereltség és szolgáltatások tekintetében.

Tesztünk főszereplője: Gigabyte GA-870A-UD3
Tesztünk főszereplője: Gigabyte GA-870A-UD3


Processzortámogatás, magaktiválás és a legfőbb tulajdonságok

Az AMD 8-as lapkakészletei között nem kevesebb, mint négyféle modell foglal helyet. Két olyan ami integrált videó vezérlőt használ (880G és 890GX), és két olyan, ami diszkrét, PCI-E slotba illeszkedő VGA-ra támaszkodik (870 és 890FX). A felsorolt lapkakészletekkel felszerelt alaplapok Socket AM3-as processzorok fogadására vannak felkészítve és tökéletesen együttműködnek a hatmagos Thuban központi egységekkel is. A lapkakészletek Socket AM2+-os processzorfoglalattal is forgalomba kerülhetnek, de erre eddig nem igazán volt példa, szinte csak Socket AM3-as megoldások vannak jelen a piacon. Nem szabad elfelejteni, hogy a Socket AM2-es processzorfoglalattal ellátott alaplapokban egy BIOS frissítés után működnek a Socket AM3-as processzorok is (DDR2-es memóriatámogatás és alacsonyabb HT buszsebesség mellett), viszont Socket AM3-as processzorfoglalattal ellátott alaplapba nem helyezhetünk Socket AM2/AM2+-os processzort.

Az északi hidak tulajdonságai.
Az északi hidak tulajdonságai.

Az egyes gyártók saját külső chipes módszerrel kínálnak lehetőséget a letiltott processzormagok aktiválására és van akinél fizikailag az alaplapon is kapcsolgathatjuk a magukat, míg mások a BIOS-ban nyújtanak sok beállítási lehetőséget.  A friss lapkakészletekkel ellátott termékek az esetek többségében a 140W-os TDP-vel rendelkező processzorok használatát is támogatják, de vásárlás előtt ezt a tényt mindenképpen ellenőrizni kell, amennyiben 140W-os processzort kívánunk alkalmazni. Processzortámogatás és magaktiválás tekintetében tehát nincs különbség a négy chipset között, és a Turbo Core-t is támogatják, de van itt bőven más is.

Integrált videovezérlő

Integrált videó vezérlők összehasonlítása.
Integrált videó vezérlők összehasonlítása.

A 880G és 890GX modellek esetében Radeon HD 4250-es és Radeon HD 4290-es IGP áll rendelkezésre. A 890GX modell felsőkategóriás megoldás (IGP-k között), amelynél az esetek túlnyomó többségében 128 MB-nyi DDR3-1333 MHz-es SidePort memória is segíti az integrált videó vezérlő működését, a 880G-nél ez opcionális. A két megoldás között további különbség az is, hogy a 880G-ben helyet kapó Radeon HD 4250 „csak” 560 MHz-es magórajelen üzemel, ami 20%-kal alacsonyabb, mint a Radeon HD 4290 700 MHz-es magórajele. Az UVD motor mindkét terméknél jelen van, azaz az IGP a különböző videó fájlok lejátszásakor leveszi a terhet a processzor válláról.

CrossFireX: hol volt, hol nem volt…

A CrossFireX támogatás kérdése a felhasználók többségét nem foglalkoztatja, ugyanis a konfigurációk jelentős részében egy videókártya van. Ettől még szép számmal vannak többkártyás rendszerek is, illetve olyanok, akik jelenleg is CrossFireX rendszer építésében gondolkodnak, most nekik próbáljuk összefoglalni, hogy melyik lapkakészlettől mit várhatnak.

Crossfire támogatás - A hivatalos álláspont.
Crossfire támogatás - A hivatalos álláspont.

A 880G és a 870-es lapkakészletek hivatalosan nem rendelkeznek CrossFireX támogatással, de más kérdés, hogy az alaplapgyártók kisebb-nagyobb trükkökkel azért mégis lehetővé teszik, hogy termékük segítségével többkártyás rendszert építsünk: például találkozhattunk már három PCI Express x16-os porttal rendelkező 880G-s alaplappal, amelynél a slotok kétkártyás módban x8-os sávszélességgel üzemelnek, a harmadik slot háromkártyás mód esetén pedig x4-es sávszélességet kínál. Az x4-es slotok azonban borzasztó sebességet kínálnak, mert sokszor a déli híddal trükköznek hozzá, úgyhogy kerüljük. A 880G esetében Hibrid Crossfire rendszer építésére van lehetőség, amivel az északi hídban lévő IGP-t köthetjük össze egy gyengébb VGA-val, valószínűleg nem sokan élnek ezzel a lehetőséggel.

A 890GX már egy fokkal jobb választásnak minősül CrossfireX szempontból, de hivatalosan ez a lapkakészlet is „csak” kétkártyás rendszerek építéséhez használható, és ahhoz is csak úgy, hogy a rendszer kétfelé osztja a videokártya számára fenntartott 16 darab PCIe 2.0-s sávot, azaz x8-x8 konfigurációban üzemelhet a két slot. Természetesen három PCI Express x16-os slottal ellátott 890GX alaplap is létezik, amelynél az első két foglalat x8-os, míg a harmadik 4x-es sávszélességgel üzemel háromkártyás módban.

Aki komolyan gondolja a többkártyás rendszer építését, annak csak a 890FX lapkakészletet ajánlhatjuk, legalábbis az AMD 8-as sorozatú megoldásai közül. Ez a lapkakészlet már nem kevesebb, mint 32 darab PCIe 2.0-s sávot kínál a videokártyák számára, azaz kétkártyás módban x16-x16-os, míg négykártyás konfiguráció esetén x8-x8-x8-x8 módban üzemelhetnek a videokártyák.

A déli híd kérdése

A déli hidak
A déli hidak

Azt már az elején leszögezhetjük, hogy az északi- és déli híd között mind a négy lapkakészlet esetében irányonkénti 2 GB/s-os sávszélességet biztosító, PCI Express alapú A-Link III Express kapcsolat húzódik. A 890FX és 890GX alaplapok esetében SB850-es déli hidat alkalmaz a gyártó, így ezek a rendszerek natív SATA 6 Gbps-os támogatást is kínálnak. A 880G-nél költséghatékonysággal kapcsolatos szempontok miatt egyes termékeken SB710-es déli hidat láthatunk, míg másokon a 890GX esetében is használt SB850-es megoldást veti be az adott partner. Az AMD az SB710-es déli hidat ajánlja, de a végső döntés a partnerek kezében van. A 870 esetében is fennáll ez a helyzet, azaz nem minden alaplaphoz alkalmaznak majd SB850-es déli hidat, az olcsóbb termékek jellemzően előző generációs chippel és így SATA 6 Gbps-os támogatás nélkül érkeznek. Ennek SATA 6 Gbps-os adattárolók híján egyelőre nincs nagy jelentősége, de a későbbiekben mindenképpen előnyös lesz a SATA 6bps-os támogatás megléte, ahogy végre elkezdenek elterjedni az új szabványra épülő SSD-k és HDD-k (de főleg előbbiek).

USB 3.0-s támogatás

Több cég kínál majd USB 3.0-s vezérlőt.
Több cég kínál majd USB 3.0-s vezérlőt.
Az USB 3.0-s vezérlő integrációjára egyelőre sem az Intel, sem pedig az AMD nem képes, így USB 3.0-s támogatást csak harmadik fél által gyártott külső megoldás segítségével tudnak biztosítani. A 890FX és 890GX termékeken az esetek túlnyomó többségében jelen vannak az USB 3.0-s portok, szám szerint kettő, de a 880G és 870-es alaplapok esetében mindenképpen alaposan meg kell nézni az adott modell specifikációit, ezek ugyanis olcsóbb alaplapok, amelyekről szeretnek ezt-azt lespórolni, hogy minél kedvezőbb áron értékesíthessék őket.

Az USB 3.0-s támogatás kérdése egyre fontosabb a piacon. Az Intel 2012 előtt nem valószínű, hogy jelentkezik natív USB 3.0-s támogatással ellátott alaplappal, de addig is kínál majd USB 3.0-s portokkal felszerelt alaplapokat, amelyeken saját vezérlője lesz jelen. A VIA időközben elkészítette négyportos USB 3.0-s vezérlőjét, ami szintén nagy jelentőséggel bírhat a jövőben, ha a piac is úgy akarja, de természetesen az AMD sem marad ki a sorból: a vállalat a jövőben minden alaplapján alkalmazni kívánja az új szabványt, azaz az USB 3.0-s vezérlő a referencia dizájn részévé válik.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 11.
  2010. 06. 24. 02:18
  Hi!

  Én egy ilyet vettem [Asrock 870 Extreme3]jó kis lap meg vagyok vele elégedve. Úgy nézem most itt az Iponnál nem kapható.
 • 10.
  2010. 06. 23. 13:32
  Rendben, köszi!
 • 9.
  2010. 06. 23. 13:27
  Nem, sajnos még nincs 870-es lapkakészletel szerelt mATX lap. Hogy lesz-e, az jó kérdés. A hivatalos ajánlás és a referencia dizájn ATX formátumra vontatkozik, de ez nem jelent semmit, mint tudjuk.
 • 8.
  2010. 06. 23. 12:17
  870-es chipsetel hozott már ki valamelyik gyártó mATX-e deszkát? (Kisebb egykártyás játékgépben gondolkodom, így felesleges lenne az IGP vagy a több PCI bővítőhely)
 • 7.
  2010. 06. 23. 11:58
  Azért a Gigatól is elvárhatunk egy olyasféle aktiv fethütést amit az ASROCK 890FX DL-
  verzióján alkalmazott.Lehet nem káros az 50-60°C körüli hőmérséklet de csak megnyugtatóbb és, a hosszu élet szempomtjából korrektebb megoldás.
 • 6.
  2010. 06. 23. 10:08
  Az integrált videó vezérlős alaplapok is hasonló mértékben melegedtek, viszont nekik annyi előnyük volt, hogy a teszt alkalmával 4 fokkal hidegebb szobában üzemeltek. A 890 GX egyébként amúgy is komolyabb hűtést tartalmaz, mint a tesztben szereplő 870-es Gigabyte alaplap, plusz az IGP-s lapkakészletek fejlettebb gyártástechnológiával készülnek, ami szintén jelent pár fokos előnyt, persze pozitív értelemben.

  Összességében ilyen hőmérsékletekre lehet számítani, amennyiben nem használunk rendszerhűtő ventilátort. Tehát ez az érték - ahogy a cikkben is ki lett emelve - a lehető legrosszabb képet festi a melegedésről.
 • 5.
  2010. 06. 23. 09:45
  Teljesen normális a hőmérséklet, felesleges vele igazából foglalkozni.
  Eddig vettem két 780G + egy 770-es gigabyte alaplapot, mind hasonló hőmérsékletet produkál, és másfél éve hiba nélkül megy.
 • 4.
  2010. 06. 23. 09:16
  A déli híd üresjáratban 42 Celsius fokon, terhelés alkalmával pedig 50 Celsius fokon üzemel. Az északi híd esetében üresjáratban 48 Celsius fokos, míg terhelés során 58 Celsius fokos hőmérsékletet mértünk.

  Vajon az integrált videóval ellátott verzió mennyivel melegebb?
  Ezt egy picit sokallom.

  Üdv
  szabi
 • 3.
  2010. 06. 23. 01:47
  Az a baj ezekkel az alaplapokkal, hogy abszolúte semmi újat nem képesek nyújtani az előző generációs 770-790 lapokhoz képest, viszont sokkal drágábbak. USB 3.0, SATA 6Gbps is van néhány márkásabb, pl. Giga lapokon. Na nem mintha sok embert érintene az utóbbi hiánya, mivel gondolom aki SSD tükrözésre használja, az nem az alaplapon fog spórolni.
 • 2.
  2010. 06. 23. 00:55
  Most raktam P31 koaxára külső DAC-ot (TDA1543), el se tudnék képzelni nélküle alaplapot...
 • 1.
  2010. 06. 23. 00:02
  Gigabyte 4 Ever! Imádom! Nagyszerűk a lapjai! Természetesen ennél is fel lehet majd fedezni Nagyon szép Bugokat! De egy BIOS-sal elintézik! Igy tovább GIGA! ÉS nagyon szép teszt!