Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Tesztasztalon a PCI-os TV-tunerek

 • Dátum | 2008.02.18 10:37
 • Szerző | J.o.k.e.r
 • Csoport | MULTIMÉDIA

Legfrissebb cikkünkben PCI csatolófelülettel rendelkező TV-tunereket teszteltünk. A kártyák bőven a 20.000 forintos határ alatt vannak, sőt némelyikük ára még a 10.000 forintos határt sem éri el, utóbbiak kizárólag analóg adások vételére alkalmasak, de rádió tunert azért még ők is tartalmaznak. A kártyák esetében főleg arra voltunk kíváncsiak, hogy az egyes egységek mellé milyen szoftverkörítést, milyen kép- és hangminőséget, illetve mennyire jó kezelhetőséget kapunk a pénzünkért.

Korábban már USB-s tv-tunereket és külsö VGA portra illeszkedő egységeket egyaránt megtekintettünk, ám eddig a PCI-os vonal, amit minden bizonnyal a legtöbben használnak, kimaradt.

A tesztben szereplő kártyák közül kettő rendelkezik DVB-T, azaz digitális földi adás vételét támogató technológiával, ám az új szabványnak kikiáltott eljárás kishazánkban jelenleg még nagyon gyerekcipőben jár. A DVB-T szolgáltatást csak Budapesten és néhány kilométeres körzetében, valamint az ország egyes, kisebb régióiban lehet fogni, tehát csak a kiváltságosok számára van lehetőség az új technológia élvezetére.

A DVB-T technológia a teszt készítésének helyén sajnos nem volt elérhető, hosszas próbálkozás ellenére sem sikerült vételhez jutnunk, így a tesztelés folyamán a DVB-T minőséget nem vizsgáltuk. Igazság szerint viszont nem lehet túl sok különbség a DVB-T adások minőségében a különböző versenyzők között, legalábbis korábbi USB-s tesztünkben ezt tapasztaltuk. Érdekesség, hogy a DVB-T műsorszolgáltatás esetében lehetőség van az ún. EPG, azaz digitális műsorújság használatára, amely tulajdonképpen olyan, mint egy on-line tv-újság, ami az éppen aktuális csatorna műsorlistájának leírását tartalmazza, illetve az egyes műsorokkal kapcsolatban némi informcáióval is szolgál.

Tesztünk szereplői.
Tesztünk szereplői.

Tesztünk versenyzői között különböző árfekvésű modellek találhatóak, ezek mindegyike rendelkezik FM-rádióval és az MSI, valamint az ASUS kivételével mindegyik támogatja a DVB-T szabványt. A termékek szoftverkörítés tekintetében is erősen különböznek, a következő pár oldal segítségével részletesen szemügyre vesszük az egységek hardveres- és szoftveres képességeit egyaránt.

A megmérettetéshez a már megszokott konfigurációnkat használtuk: a rendszer Gigabyte P35-DS3L alaplapra, 2 GB 800 MHz-es CL4-es Geil memóriára és egy Core 2 Duo E6850-es processzorra épült, a videokártya szerepét ezúttal egy mezei Inno3D 7600 GT töltötte be. A teszt során kábel tv-vel illetve egyszerű földi antennával egyaránt teszteltük a mezőnyt, de az FM vevő minőségét, valamint a szoftverkörítést is vizsgáltuk. A rövid bevezető után következzenek a versenyzők egyenként, részletesen.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 6.
  2008. 12. 27. 20:00
  regisztráljunk vagy jelentkezzünk be és írjunk a belső fórum +felelő részébe
 • 5.
  2008. 06. 18. 14:59
  Ha tudok szerezni egy Q procit, amiben van 12 mega L2 és nem 6 mega, meg 8 mega akkor letesztelem neked, mert ilyen programom lesz és 64 biten és erősen kihasználva mind a Q mind a memó, mind a videókártya működését - értem ezalatt, hogy dX9 vagy 10 mellett még szépen menni fog legalább egy zenelejátszó vagy az avermedia.
  A gondom csak az, hogy nincs a piacon proci...

  Nah leteszteltem, mivel Ipontól sikerült procit szereznem ha már másutt nem kapható...
  A lényeg, hogy a 64 bites Vista-t senkinek se tanácsolom, hogy 8 giga rammal telepítse, mert kékhalál a büntetése - úgy néz ki a telepítő még mindig 32 bit-es. Ez szép nagy LoL...

  Az Avermedia simán fut a 64 bites Vista-n. Igaz a 32 bites-t tette fel a lemezéről, de az is működik tökéletesen. Hála most már nem kézzel kell megadni benne, hogy 32 bites a program, igen megadom az admin jogot, igen emulálom az XP-t, meg pár ilyen apró baki <img src=
 • 4.
  2008. 02. 26. 14:36
  Kedves MILANFM!


  Köszönjük szépen a dícséretet!

  A Gépösszerakó nemrégiben indult az oldalon, reméljük, hogy sokaknak segítségére lesz, amennyiben új gép összeállítására kerül a sor! <img src=

  Annak meg külön örülünk, hogy meg vagy elégedve a konfigoddal és nem utolsó sorban a tunerrel is! <img src=


  Üdv.: J.o.k.e.r
 • 3.
  2008. 02. 18. 19:27
  Jó az az MSI nincs vele semmi baj, a célnak megfelel! <img src= Minden cuccnál lehet jobbat venni, de akkor ez alapján sosem vennék semmit, mert várnánk az új példányokra.

  Egyébként köszi szépen a terheléssel kapcsolatos infót és a hozzászólást is! <img src=
 • 2.
  2008. 02. 18. 17:51
  Háát az én haveromnál 1 1magos őskövület van, kb.10 k-s tunerrel és
  a képminőség tök zsír DE TÉNYLEG!NEM TUdOM MIHEZ KÉPEST MÉRNI DE PÉLDAKÉNT AZ 1076X=768(REMÉLEM JÓL IRTAM) 4 ÉVES DAEWOO 52 centis tvmhez képest kb. ugyanaz<img src=A hang pedi gnem észreveheető,házomizi rendszernélkül nem tom mit venni észre ha nem konkétan arra hegyezzük a fülünk a tuner és a 112 centis Full hd tévéjük hangszija között<img src=


  Ui:Kicsit gyorsan írtam, meg nem nagyon értek a tunerekhez mivel nekem nincs, és ha informálódok akkor is inkább hardvert bámulok.
 • 1.
  2008. 02. 18. 13:33
  Sajnos (vagy inkább szerencsére) nemrégiben cseréltük le a tesztrendszerünket, így csak ez a gép állt rendelkezésre. Gyengébb procival szerelt gépeket általában 30-50%-ban szokták leterhelni a tunerek, persze gyártótól és típustól függően, a mostani szerkezetek esetében viszont nem tudom mi a helyzet.

  Véleményem szerint reális lehet a 30-50%-os terhelés felvétel közben. De ez csak az én _véleményem_, ugyanis nem volt lehetőségem gyengébb gépen tesztelni a cuccokat.

  A gyártók felvételi követelményként (MPEG2-höz) általában 2,4 GHz-es procit szoktak javasolni, de ez (majdnem mindig) P4-es CPU-ra vonatkozik, így sok támpontot nem ad.

  Szerintem az E2180-asoddal mennie kellene az MPEG 2 felvételnek, de biztos olvassa majd olyan is a kérdést, akinek hasonló proci mellett van TV tunerje és remélhetőleg segít is.