Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Terítéken a ViewSonic HD projektorok

  • Dátum | 2007.10.01 09:59
  • Szerző | J.o.k.e.r
  • Csoport | MEGJELENÍTÉS

A cikk mindkét szereplője DLP projektor, manapság ezen technológia „fénykorát” éljük. Ahhoz, hogy megértsük a DLP technológia lényegét, pár szóban összefoglaljuk az eljárás főbb alkatrészeit, illetve tulajdonságait.

A DMD chip
A DMD chip

A DLP (Digital Light Processing) technológia lelke a DMD chip (Digital Micromirror Device), amelyet a Texas Instruments fejlesztett ki 1987-ben. A DMD chip tulajdonképpen egy fénykapcsoló, amely a kép feldolgozásáért felelős. A projektoroknál létezik egy DMD chipes és 3 DMD chipes rendszer: az egy chipből álló rendszernél egy forgó színtárcsát hívnak segítségül, amelyen a rávilágító fehér szín alapszínekre bontva jut tovább a DMD chip felületére. A három chipből álló megoldásnál már prizmákat használnak az alapszínek előállításához, a három chipből egyszerre jut a kép a vászonra, így színes képet kapunk végeredményül.

1 chipes rendszer
1 chipes rendszer

3 chipes rendszer
3 chipes rendszer

A feldolgozott képet egy speciális vetítő izzó juttatja a vászonra vagy a falra, ez lehet fém halogén vagy xenon lámpa, ennek a lámpának a képét a kondenzorlencse gyűjti össze,a  lencse és a DMD chip között a háromchipes rendszer esetén egy úgynevezett TIR prizma foglal helyet (Total Internal Reflection). Az izzóknak az ára magas, így jelentős kiadásra számíthatunk, ha esetleg kiég a lámpa. Az izzóval való spórolást segíti az ún. kímélő vagy más néven ECO mód, ilyenkor az izzó alacsonyabb fényerőn dolgozik, de a kép még élvezhető. Általában a gyártók megadják a lámpa élettartamát normál és ECO módban egyaránt, így némileg tudhatjuk, hogy mikor jön el az izzócsere ideje.

A DLP projektorok között találunk SVGA (800x600 vagy 848x600), XGA (1024x768) és SXGA (1280x1024) felbontással rendelkező modelleket egyaránt. A DLP projektorok ideálisak lehetnek otthoni mozizáshoz, illetve prezentációs célokra oktatási intézményekben.  Egyre szélesebb körben kezdenek elterjedni, az elmúlt évek során némileg csökkent a készülékek ára, ám átlagemberek számára még mindig túlságosan drágának bizonyulhatnak a termékek. Bár egy LCD vagy Plazma TV-vel összevetve az árakat nem jelenleg egyre versenyképesebbek a projektorok.

Jelen cikkünkben két darab ViewSonic projektor szerepel, az egyik készülék 1024x768 pixeles, a másik 800x600 pixeles felbontásra képes. Mindkét termék rendelkezik HD támogatással, ami manapság egyre fontosabb lehetőségnek számít. Az egyszerűbb összehasonlítás végett nézzük a két versenyző pontos technikai paramétereit:A DLP technológia iránt érdeklődőknek következzen pár cikk, amelyek részletesebben foglalkoznak az eljárás ismertetésével:

About.com: http://tv.about.com/od/dlp/tp/DLParticles.htm
WikiPedia: http://en.wikipedia.org/wiki/DLP


Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

  • 1.
    2007. 09. 27. 16:24
    Ma jelentette be legújabb, Blu-ray alapú HD DVD felvevőjének érkezését a Sharp Corp., amely akár 1 terabájtnyi adatot is képes eltárolni a merevlemezén. Ezzel a tárkapacitással jelenleg ...