Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Telefonos PDA készülékek tesztje

 • Dátum | 2008.05.06 01:07
 • Szerző | Terrayon
 • Csoport | SZÓRAKOZTATÓ

Mai tesztünkben olyan PDA-kat vizsgáltunk meg, melyek közül valamennyi alkalmas telefonálásra, sőt egyikük beépített GPS vevővel is rendelkezik, így egy mindenes kézi számítógépet is nagyító alá vettünk. Az ehhez hasonló készülékekhez 100 ezer forint körüli összegért juthatunk hozzá, ezért jogosan merül fel a kérdés, szükségünk van-e egyáltalán ilyesmire, vagy gyakorlatilag csak egy telefonra költünk ennyi pénzt. Ehhez először tisztáznunk kell néhány fogalmat, hogy tudjuk, mit vásárolunk. A PDA egy kézi számítógép, mely kisméretű képernyője és billentyűzete miatt (ha van egyáltalán neki) ugyan nem helyettesít egy notebookot, de a legszükségesebb feladatokat el tudja látni. A levelezés és névjegykártya kezelésnek, a táblázatok és szöveges dokumentumok egyszerű megjelenítésének problémáját vállalja magára kiegészítve egyéb multimédiás felhasználási területekkel, mint kép, hang és video lejátszás, az opcionálisan telepíthető alkalmazásokról és internetezés lehetőségéről már nem is beszélve. Így tehát elmondhatjuk, hogy egy PDA valóban széles felhasználási területen tud érvényesülni, kis mérete miatt pedig különösen azoknak ajánlott, akik nap közben sokat utaznak, és nem szeretnének egy notebook nagyságú számítógépet magukkal hordozni.

Az eszköz hatékonysága tovább fokozható, ha telefont is beépítenek, így újabb tér szabadul fel zsebünkben vagy táskánkban. Az integráció csimborasszója, mikor GPS vevővel is ellátják a zsebgépet, ennek használata nem minden esetben bizonyul kényelmesnek, de megfelelő állvánnyal és elhelyezéssel kiváló navigációs készüléket lehet varázsolni egy PDA-ból. Ezzel elérkeztünk a teszt csúcskategóriás szereplőjéhez, mely mindhárom funkciónak eleget tesz (PDA, GSM, GPS), de önmagában ez még nem garancia a sikerre, mivel számos kritériumnak kell megfelelnie, mint a jól látható kijelző, könnyű kezelés, valamint ergonómiai szempontból is jól kell teljesítenie. Szintén fontos tényező az akkumulátoros üzemidő mértéke, a mellékelt alkalmazások minősége és mennyisége. Nem utolsó sorban gondolni kell a gép továbbfejlesztésére, a PDA operációs rendszere mekkora támogatást élvez, a később megjelenő alkalmazások támogatni fogják-e ezt vagy emiatt leszünk kénytelenek egy másik gépet vásárolni, holott fizikailag továbbra is tökéletes lenne. Ezen szempontok figyelembevételével álltunk neki a tesztnek, az eredménnyel pedig a legtöbb esetben elégedettek is voltunk, de ne szaladjunk előre.

A szereplők:
Mio A702 ~104 ezer forintért
Mio A702 ~104 ezer forintért

HTC P4350 ~93 ezer forintért
HTC P4350 ~93 ezer forintért

ASUS M530W ~51 ezer forintért
ASUS M530W ~51 ezer forintért

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 3.
  2011. 06. 30. 20:29
  Mokás,ilyen baja nincs a 2ezer forintért vett Motorolanak.
 • 2.
  2010. 04. 25. 14:12
  A Mio A702 csak anyit en hasznaltam majd 1 evet de a vilag legragyibb PDA-lya amivel talakosztam.
 • 1.
  2008. 05. 06. 18:09
  Nekem is A701-esem van már lassan másfél éve. Jó kis cucc, eddig semmi bajom nem volt vele.

  A telefonos része gyárilag anno 2 másodperces bugtól szenvedett, azaz ha felvetted a telefont, akkor nagyjából 2 másodperc múlva jött meg a hívó fél hangja... Ezt szerencsére firmware frissítéssel orvosolni lehet, egyéb baja nincs. <img src=