Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Scannerek húszezer forint alatt

 • Dátum | 2008.01.25 09:49
 • Szerző | J.o.k.e.r
 • Csoport | MULTIMÉDIA

Legfrissebb tesztünkben arra keressük a választ, hogy mennyire érik meg árukat a 20E forint alatti kategóriában helyet foglaló síkágyas scannerek. Manapság már rendkívül nagy a kínálat az újabbnál-újabb technológiákkal felvértezett scannerekből, amelyek különböző képjavítási funkciók, illetve egyéb különlegességek segítségével próbálják meghódítani a felhasználók kegyeit.

Cikksorozatunk első felében kizárólag a 20.000 forint alatti árcédulával rendelkező modelleket vizsgáltuk meg, a kínálatban egy Epson, egy Canon és egy HP scanner van jelen. A szereplők árukat tekintve hasonló kategóriában helyezkednek el, igaz, a Canon terméke jelentősebb, mintegy 4E forinttal olcsóbb, mint a másik két gyártó versenyzője. A versenyzők bemutatása előtt tisztázzunk néhány fontosabb fogalmat a szkennerekkel kapcsolatban, hogy képben legyünk a különböző alapfogalmakkal kapcsolatban.

OCR: Optical Character Recognition azaz optikai karakterfelismerés. A szkennerek által beolvasott szöveges dokumentumot egy OCR szoftver segítségével dolgozhatjuk fel úgy, hogy végeredményként szerkeszthető szöveges dokumentumot kapjunk. Ezek a fájlok legtöbbször rtf kiterjesztéssel rendelkeznek, de az OCR alkalmazások különböző egyéb formátumba is képesek kimenteni a szöveget, akár word dokumentumba is. Az OCR alkalmazások sikeressége nagyban függ a beolvasott dokumentum fényerejének, kontrasztjának és felbontásának összességétől, hiszen ezen paraméterek helyes beállításával érhetjük el a legjobb eredményt. Az OCR alkalmazásban minden esetben be kell állítani, hogy milyen nyelvű szöveget kívánunk szerkeszthetővé tenni, mivel ez alapján választja ki a program az adott nyelvhez tartozó karakterkészletet. Rosszabb minőságű dokumentum esetén az OCR programok hatásfoka csapnivaló, mert nem képesek egyértelműen felismerni az adott karaktereket. Természetesen az OCR programok nagyrésze tartalmaz magyar nyelvet is, vagyis a magyar nyelvű szövegeket képesek szerkeszthetővé alakítani, ám hatásfokuk nem 100%-os, azaz egy egyoldalas szövegbe becsúszhat pár ékezethiba, amelyet majd nekünk kell javítni.

A síkágyas lapolvasó felépítése.
A síkágyas lapolvasó felépítése.

DPI: Dot per inch, azaz képpont hüvelykenként. A DPI adja meg az oldal felbontását, azaz minél magasabb az értéke, annál nagyobb felbontású, tehát annál nagyobb részletgazdagsággal rendelkező képről vagy dokumentumról beszélünk. Nyomtatásnál általában alapértelmezettként 300 DPI-s felbontást szoktak használni tintasugaras nyomtatók esetében, azaz egy hüvelyken belül 300 különböző képpont helyezkedik el, persze fotónyomtatás esetén ez az érték jóval magasabbis lehet (1200 DPI körül, illetve fölötte). Lézernyomtatók esetében a DPI értéke általában 600 és 1800 DPI között szokott lenni. Scannelésnél érdemes a DPI értékére odafigyelni: ha egy fényképet kívánunk digitalizálni, akkor a DPI értékét nyugodtan vehetjük magasabbra (pl. 1200DPI), ám ekkor a folyamat hosszabb ideig tart majd és a végeredményként kapott fájl nagy lesz, de cserébe részletgazdag is. Nagyon leegyszerűsítve ennyit érdemes tudni a DPI-ről.

A rövid bevezető végén vessünk pár pillantást az alábbi táblázatra, amelyben a cikkben szereplő versenyzők legfontosabb paramétereit próbáltuk meg összegezni.A következő oldalakon bemutatjuk a szkennereket, illetve képet adunk a hozzájuk tartozó szoftverkörítésről, illetve a programok legfontosabb tulajdonságairól.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 2.
  2008. 01. 30. 11:32
  Szia Tibaimp!

  Lassan lelövöm az összes poént a készülő cikkel kapcsolatban <img src=... Igen, lesz benne Canon Lide 600F is <img src= <img src=

  Üdv.: J.o.k.e.r
 • 1.
  2008. 01. 25. 16:35
  Szia Robi!

  Tervezünk további cikkeket is természetesen, ezekben viszont már a 20E fölötti kategóriát fogjuk megvizsgálni. Hatalmas szerencséd van, mert G4050-es is lesz a tesztben, éppen itt van előttem a doboza. <img src=)

  Üdv.: J.o.k.e.r