Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

RAM: minél több annál jobb? II.rész

 • Dátum | 2007.08.23 09:06
 • Szerző | J.o.k.e.r
 • Csoport | FŐ EGYSÉG

A korábbi cikkünk folytatásának szánjuk a legfrissebb tesztet, amelyben 32bites és 64bites Windows Vista Ultimate operációs rendszer segítségével is megvizsgáljuk a memória kérdést. A tesztben 2 x 512 MB-os, 1 X 1 GB-os, 2 X 1 GB-os és 4 X 1 GB-os konfigurációkat vetünk be, az 1 x 512 MB-os kiszerelést most mellőzni fogjuk, mivel a Vista ennyi memória mellett majdhogynem használhatatlan, legalábbis sebesség tekintetében. Irodai munkára még határesetnek mondhatjuk, de játékok teszteléséhez már az 1 GB memória is igen karcsú, ennyi ram esetén a merevlemez rendesen izzad, mivel a rendszer folyamatosan a lapozófájllal bajlódik a kevés rendelkezésre álló memória miatt.

XP esetén 4 GB memória megcímzésére van lehetőség, így ezzel magyarázható, hogy a rendszer a tényleges 4096 MB-os ram méretből mindössze 3,25 GB-ot lát. A 4 GB megcímezhető memóriába beleesik a videokártyán található ram, illetve az egyes PCI eszközök fizikai memóriái. Magyarul a 32 bites XP rendszer összesen 4 GB fizikai memóriát képes megcímezni, az ezen felül lévő fizikai memóriát egyszerűen nem látja. Nagyon leegyszerűsítve ezzel magyarázhatjuk a tényt, hogy a 32bites Windows XP esetében a 4 GB fizikai memóriának nincs túl sok értelme, mivel ebből ténylegesen csak 3,25 vagy 3,5 GB-ot tudunk használni, rendszertől függően. Mélyebben nem kívánunk belemászni a kérdésbe, az ugyanis egy külön cikket is megér.A rendszernél (még mindig XP 32bit) a felhasználói szintű alkalmazásoknak 2 GB memória áll rendelkezésükre, ám egy kapcsoló segítségével ezt az értéket 3 GB-ra tolhatjuk ki. Ez a mód főleg memóriaigényes alkalmazások esetében számít, a teszt során szintetikus programoknál és az általunk használt játékoknál gyorsulást nem tapasztaltunk, ám a Photoshop CS2 esetében már más volt a helyzet. Egy 60x60-as képet méreteztünk át 25000x25000 pixelesre, pusztán a teszt kedvéért. Alapesetben a rendszer 4 GB memória "használatánál" 196,4 másodperc alatt végzett a méretezéssel, a /3GB kapcsoló alkalmazása után már 174,5 másodpercre rövidült a méretezés ideje.
A /3GB kapcsolót a boot.ini-ben lehet bekapcsolni, ám ezzel bánjunk óvatosan, hiszen a WIndowsunk indítóképességét kockáztatjuk, ha valamit rosszul csinálunk.

A boot.ini tartalma: (tesztünk esetében)

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional - magyar"  /fastdetect
  /3GB

Tehát mindössze annyit kell tennünk 32bites XP esetén, hogy a boot.ini [operating systems] sorának végére a /3GB-os kifejezést beírjuk. Ezután a memóriaigényesebb alkalmazások 2 GB helyett maximálisan 3 GB memóriát igényelhetnek, így némi sebességnövekesére tehetünk szert. Ez átlagos felhasználói programok és a játékok többségének futtatásakor nem eredményez külnbséget, legalábbis tesztünk során ez volt a helyzet.

Csak aját felelősségünkre szerkesszük a boot.ini tartalmát! Szerencsétlen esetben elérhetjük, hogy ne induljon el a rendszer, tehát csak óvatosan!

A 32bites Vista esetében is fennáll az a helyzet, ami az XP 32bites változatánál, azaz csak részben. A 32bites Vista is csak 3,25 GB-ot lát a 4 GB memóriából, ám erre elméletben van megoldás. A 32bites Vista esetében lehetőség van a PAE (fizikai címkiterjesztés) használatára, így a rendszerben a folyamatonkénti 2 GB-os memória korlát feloldhatóvá válik, azaz több memóriát igényelhetnek az egyes alkalmazások, illetve a 4 GB-os rendszermemória limit is feloldható és kiterjeszthető egészen 64 GB-ig, persze ez nem közvetlen címzést jelent, de ebbe szintén nem megyünk bele. Ezek az információk sajnos csak elméletben voltak igazak, legalábbis esetünkben, ugyanis nem sikerült a PAE mód bekapcsolása, ezért a későbbiekben egy átfogó cikket kívánunk szentelni a témának, most - az időhiány miatt - eltekintünk a további próbálkozástól, hisz jelenleg nem ez a cél, hanem a különbségek bemutatása az átlagfelhasználó szintjén. Egyébként a PAE mód használatához a leírások szerint szükség van a BIOS-ban egy ún. Memory Remapping funkció bekapcsolására is, nos az MSI P35 Platinum esetében ez a Feature nem állt rendelkezésre, így valószínűleg ezzel is magyarázható, hogy nem sikerült a PAE mód alkalmazása. Akármi is volt a hátráltató ok, egy külön cikk keretein belül tüzetesebben megvizsgáljuk a kérdést a jövőben. (A teljességhez hozzá tartozik, hogy XP-nél is alkalmazható a PAE mód, ám 32 bites XP esetén a maximálisan megcímezhető memória mérete 4 GB, ezen a PAE sem tud változtatni.)

Az érdeklődők addig is tekintsék meg a magyar leírást a 32bites Vista PAE módjával kapcsolatban: lacy.hu/index.php .

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 2.
  2007. 08. 27. 09:51
  robyeger: igen, hosszas keresgélés és információgyűjtés után én is erre jutottam, magyarul, hogy PAE módban ki kellene írnia a "fizikai cím kiterjesztése" szöveget a rendszerinformációnál, ám ez mégsem történt meg hosszas próbálkozás után sem.

  Köszi szépen az információt és a jól érthető előadásmódot! <img src=
 • 1.
  2007. 08. 23. 09:06
  A cikk folytatásában a 32 és 64 bites Windows Vista operációsrendszerek kerültek terítékre, valamint tisztába tesszük a cikk első része kapcsán felmerült hiányosságokat ...