Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Radeon HD3870X2 és GeForce 8800GS

 • Dátum | 2008.02.06 10:01
 • Szerző | Svindler
 • Csoport | MEGJELENÍTÉS

Mivel az elmúlt hetekben szinte minden piaci szegmensben jelent meg kártya, de mindenhol csak egy-egy, ezért úgy döntöttünk, hogy a mai cikkünkben kivételesen egyszerre két kategóriával is foglalkozunk. Rögtön a középkategória vége felé vár ránk az nVidia 8800GS-e, mely sokáig úgy volt, hogy kiskereskedelmi forgalomban nem lesz kapható, ám nem ez az első eset, hogy egy-két gyártónak erről más lett a véleménye. A nálunk járt példány az Asus gyártósorain látta meg a napvilágot, és a referenciahűtés helyett, a már HD3850 512MB-on is látott saját, Glaciator elnevezésű megoldás gondoskodik a meleg eltüntetéséről. Nem tudjuk az eredeti hűtés mennyire halk, ám ha a 8800GT-ből indulunk ki, akkor ez jó hír, ugyanis ez halkabb. A nyák felépítése megegyezik a GT-vel, csak két memória chip helye üresen árválkodik. A kártyán 384MB GDDR3-as RAM található, mely tekintve a kártya piaci helyét elégnek mondható, ám a tesztekből majd kiderül mennyire. A 256MB-os GT nagyon gyengélkedett néhány játék alatt, ám cserébe magasabb sávszélességgel rendelkezhet (a 900MHz-s példányok). A GS két fronton szenved hátrányt. Egyrészt mint már említettük, kisebb sávszélességgel áldották meg tervezői, másrészt pedig 112 SPU helyett 96-ot kapott, és azokat is alacsonyabb órajelen. Cserébe természetesen nem olyan nagy az árcédulája, bár így is egy szinten van a HD3850 512MB-os változataival, így a közvetlen konkurenciát ez a VGA jelenti neki.

Asus 8800GS Glaciator hűtővel
Asus 8800GS Glaciator hűtővel

A másik mai grafikus vezérlőnk az ATI csúcskategória visszahódítására tett kísérletének eredménye: a HD3870X2. A két chipes megoldások ritkák a VGA-k körében, mert sok problémát vetnek fel. Először is ott a kihasználtság: nagyon jó meghajtókkal kell rendelkeznie az alanynak, hogy ki tudja használni a teljes erejét, és hát az se egy hátrány ha a játék maga véletlenül támogatja a több GPU-t (ez a probléma természetesen jelen van SLI és CrossFire esetén is). Másodszor pedig ott vannak a fizikai jellemzők: nagy méret, magas fogyasztás és az ezzel járó hűtési problémák, melyet sokszor elég zajosan sikerül csak megoldani. Valószínűleg az ATI is csak azért mert belekezdeni ebbe a projektbe, mert az RV670-es GPU (melyből kettő található ezen a kártyán) elég jó paraméterekkel rendelkezik fogyasztás terén.

Asus HD3870X2
Asus HD3870X2


Ez a kártya is Asus kivitelben érkezett hozzánk, és a hírekben az szerepelt, hogy az Asus lecseréli a referenciahűtést egy saját, két ventilátoros gigászra, ám ami nálunk landolt az az ATI által megálmodott eredeti hűtést kapta. Féltünk, hogy hangos lesz, de szerencsére messze nem olyan borzasztó a helyzet, mint vártuk. A gép bekapcsolásakor megmutatja, milyen lenne ha 100%-on erőltetné magát a hűtő (borzasztó), de szerencsére valós felhasználás alatt ezzel nem találkoztunk.  Ettől függetlenül komolyabb terhelés alatt feljebb kapcsol és akkor bizony hangos. Sokan a 8800Ultra hangjához hasonlítják, és hát körülbelül tényleg olyan. 2D-ben viszont képes meglehetősen halkan viselkedni, csak néha-néha kapcsol egy kicsit feljebb pár másodperce (ami azért zavaró lehet). Méretét tekintve is a 8800Ultra mellé rakható, annál szerencsére nem nagyobb, pedig sokan féltek ettől. A 9800X2 érkezéséig valószínűleg ez lesz a csúcskártya a megfelelő játékok alatt, azt pedig, hogy akkor változik-e a helyzet, majd meglátjuk. Papíron erősebb a 9800, de itt már minden a meghajtókon múlik.

Szokás szerint táblázatban összefoglaltuk a mai tesztben szereplő kártyák tulajdonságait:A HD3870X2-ről mint látható, nem elég, hogy két chipes, még a GPU órajele is növekedett a sima HD3870-hez képest, ám a memóriáé csökkent. Ezt valamelyest ellensúlyozza, hogy a GDDR3-as RAM-ok jobb időzítéssel rendelkeznek, de az ATI azt mondta, hogy lesz GDDR4-es változat is magasabb órajelekkel. Ha így lesz, beszerzünk alkalomadtán egyet abból is, hogy lássuk, nyújt-e valós előnyt.

Az áttekinthetőség kedvéért a diagramokat két részben készítettük el, külön foglalkozunk a 8800GS és környezete mérésével, valamint a HD3870X2-vel.

A tesztgép:
Alaplap:
Gigabyte P35-DS3
Processzor: Intel Core2Duo E6850
Memória: Geil Ultra 2x1GB (4-4-4-12)
Operációs rendszer: Windows Vista minden szükséges hotfix-szel
Driverek: Catalyst 7.12 (HD38x0) és Catalyst 8.1 (HD3870X2) hotfix-szel, valamint ForceWare 169.25 (8800GTS és GTX) és ForceWare 169.32 (8800GS)

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 1.
  2009. 06. 05. 16:01
  VISSZA A HIRHEZ

  "A GDP visszaesésével együtt mozog a szoftverpiac a Gartner szerint" ...

  ... eggyel több ok arra, hogy a szoftver árakat ne egy nemzetközi dollár vagy euro árból származtassák le, hanem arányosítsák az adott ország GDP-jéhez.