Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Radeon HD3650: 55nm az alsóbb régiókban is

 • Dátum | 2008.02.08 09:01
 • Szerző | Svindler
 • Csoport | MEGJELENÍTÉS

Nagyon úgy néz ki, hogy a sorozatos csúszások után az ATI kezd végre feleszmélni, és most, hogy az alapok már le vannak fektetve képesek tartani minden határidőt. A tavalyi év egyértelműen az nVidia-nak kedvezett, hisz a 2006 végén bejelentett 8800-asokra sokáig nem érkeztek meg a válasz Radeonok. Tovább rontotta a helyzetet, hogy a 2900XT megjelenésekor a meghajtó szoftver még ezer sebből vérzett, és sokan támadták a kártyát hatalmas fogyasztása miatt. Majd jött a gyártástechnológia váltás és megjelentek a 2600-asok (65nm-en) és végül az év vége felé, még egy váltás után, immáron 55nm-en az első továbbfejlesztett HD-k, melyek már az impozáns 38x0 nevet viselték. Leszámítva azt az apróságot, hogy akárcsak a 8800GT-kre, a Radeonokra is úgy kellett vadászni a hiány miatt, már csak jót mondhatunk róluk. Árban jól eltalált, tökéletes ellenfél a konkurenciának, miközben már a driver problémák is szűnni látszanak. Akkor kaptunk egy ígéretet arra, hogy 2008 elejére az ATI a teljes kínálatát lecseréli az új generációs változatára (DX10.1, PCI-E 2.0, 55nm, stb.), és lám, nem egész három hónap alatt meg is tette, miközben az nVidia oldaláról sorozatos csúszásokról hallunk. Már nem is emlékszünk rá mikor volt utoljára ilyen helyzet.

Jelenleg az ATI kínálata négy szegmensre osztható. A legolcsóbb HD2400/HD34x0 réteg nem igazán a játékosokat célozza meg, bruttó 10 ezer körüli áraival inkább a HTPC építőknek kedvez. Vígan elmennek passzívan, miközben rendelkeznek minden szükséges video gyorsító funkcióval (ettől függetlenül jövő héten érdekességképpen kitekintünk rájuk, mivel még nem tettük meg). Kicsit feljebb lépve jelen cikk alanyai, a HD2600/HD36x0-k öltögetik a nyelvüket a 8600GT-kre. A közeljövőben itt várhatóak a legérdekesebb változások, mert jelenleg még csak a 2600Pro-t cserélő HD3650-es kapható. Később várhatóan csatlakozik hozzá az XT-t cserélő HD3670, ám az igazi csemegének a HD3690 tűnik, melynek magja a HD3850-esek erejét képviseli csak épp erősen csökkentett memória sávszélesség mellett (az adatsín szélessége lemegy 128 bitre 256-ról). Egyértelműen a hó végén megjelenő 9600GT riogatására van szánva, már nagyon várjuk mindkét kártyát, remélhetőleg jó áron hoznak majd magas teljesítményt. Továbbmenve a vonalon találhatóak a már jól ismert HD38x0-k míg a torony tetején a HD3870X2 köszörüli a drivereit, hogy kicsikarjon még néhány fps-t magából.

Sapphire HD3650
Sapphire HD3650

Kanyarodjunk azonban vissza a mai alanyhoz, a HD3650-hez. Nem olyan rég napvilágot láttak olyan rosszindulatú pletykák, miszerint ezek a kártyák a jobb gyártástechnológia ellenére is többet fogyasztanak elődeiknél. Azóta már tisztázódott, hogy ebből semmi sem igaz, így még alkalmasabbakká váltak a mobil felhasználásra és megfelelő hűtőbordával a passzív használatra. Szeretnénk, ha nemsokára notebook részlegünkben is tesztelhetnénk ilyenekkel szerelt gépeket, csak jönne már pár.

Általában ha új ATI VGA jelenik meg mindig a Sapphire-től lehet beszerezni egy-egy példányt először és most sem volt ez máshogy. Túl sok minden nem változott a 2600Pro óta, lecserélték a dobozképet, de megtartották a régi nyákot és ventillátort, ami nem túl kedvező. A viszonylag kisméretű borda mellett ugyanis jól hallható a ventilátor erőlködése. Nem értjük a Sapphire miért tekerte fel ennyire, mert a kártya még komoly terhelés után is csak 50 fokos volt. Mindenesetre látatlanban már most megkockáztatjuk, hogy az Asus egyedi megoldása ennél csak halkabb lehet. Nem borzasztó, de ez a kártya megérdemel egy halk hűtőt. Mielőtt továbbmennénk szokás szerint lássuk, hogy papíron hogyan viszonyulnak egymáshoz a 20 ezer körüli kártyák.Mint látható az apróbb fejlesztésektől eltekintve a HD3650 nem tér el a 2600-as szériától, ám cserébe nem is drágább azoknál. Ugyanúgy 120 shader teszi a dolgát 4 ROP mellett, így komoly eltérést csak az órajelek okozhatnak. Kétféle változatban kapható, nálunk a DDR3-as memóriákkal szerelt járt. A GDDR2-esen mindössze 500MHz-s RAM-ok találhatóak, így úgy gondoljunk mindenképpen a GDDR3-as éri meg igazán az árát, 60% különbség a memória órajelben elég tekintélyes. Várhatóan a HD3670 is ekkora sávszélességgel fog rendelkezni, csak magasabb mag órajellel, mint ahogy a 2600Pro és XT esetében már láthattuk. A doboz büszkén hirdeti, hogy hála az új 55nm-es technológiának ez itt a tuning mániások álma, bírja a kiképzést. Ezt nagyon szívesen kipróbáltuk volna, ám frissessége miatt egyetlen program sem ismerte fel. Maradt a Catalyst saját megoldása, az Overdrive, ami viszont 725-ről mindössze 750-re engedte húzni a magot. Nem meglepő módon azon szépen ment, de azért ennél egy kicsit többre vágyunk… Sebaj, egy-két hét és valószínűleg jön a gyógyír erre. Addig is érdekesség, hogy az Asus 2600Pro Overdrive panelje viszont simán engedte felrángatni az órajelet 600-ról 800-ra, melyen tökéletesen ment a VGA (viszont a memórián szinte semmit sem lehetett húzni, így az lehúzta).

A kicsit hosszúra nyúlt bevezető után lássuk a tesztgép konfigurációját:
Alaplap: Gigabyte P35-DS3
Processzor: Intel Core2Duo E6850
Memória: Geil Ultra 2x1GB (4-4-4-12)
Operációs rendszer: Windows Vista minden szükséges hotfix-szel
Driverek: Catalyst 8.1 a Radeonokhoz, valamint ForceWare 169.25 a 8600GT-hez

A tesztjátékok alatt mindenhol próbáltunk olyan beállításokat alkalmazni, amelyeken játszható az adott program a résztvevő kártyákon, ha lehetséges volt, akkor a legelterjedtebb 1280x1024-es felbontáson.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 3.
  2008. 02. 09. 16:25
  Sajnos tényleg memsávszelet reggeliznek ezek a VGA-k, ezért tartok egy kicsit a 90-estől. Brutális mag gyenge memóriával.
  De erről, hogy még GHz-re húzott mem is lehúzza bizonyos szint felett nem tudtam, azért az komoly. Így viszont ha megtartják a 800-as órajelet a magnak akkor a 3670 nem lesz annyival gyorsabb. Bah, majd meglátjuk mit hoz a jövő. Sajnos a DX10.1-ről nekem is hasonló a véleményem, amíg a másik fél nem erőlteti addig nem nagyon találkozunk majd vele csak tech demokban
 • 2.
  2008. 02. 09. 10:39
  Ejjha, látom foglalkoztál szépen a témával <img src=
  A Sapphi OC-je tényleg egy jó vétel, csak egyelőre nekem is nagyon birizgálja a csőrömet, hogy mit lehetne kihozni a 3650-ből.
  Asusra meg az általad említett indok miatt nem csináltam tuningos eredményeket. Memó nagyon lehúzza, hiába voltam szerencsés a core-al. 3690 lesz még egy szép történet, csak kérdés mennyire öli majd meg a ram.
 • 1.
  2008. 02. 08. 21:44
  Sajnos az sem ismerte fel, Rivatuner sem tudott mit kezdeni vele. Egyébként igen <img src= Tényleg teljesen simán elketyegett 800-on ^_^