Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Radeon HD2900Pro: Átmeneti megoldás

  • Dátum | 2007.10.12 07:41
  • Szerző | Svindler
  • Csoport | MEGJELENÍTÉS

Nem is olyan rég érdekes lépésre szánta el magát az AMD-ATi, és szépen csendben, nehogy meghallja valaki, piacra dobta a 2900Pro-t, mely elég tiszavirág-életűnek ígérkezik a VGA piacon. Az ilyen indítások sokszor egy-két hír kivételével észrevétlenek is maradnak, de akkor általában belépőszintű megoldásokról van szó, melyek kevés embert hoznak lázba. Nem így most, amikor egy igen izmosnak ígérkező középkategóriás kártyát emlegettek a 2900XT árának a kétharmadáért. Amit nem tettek meg az AMD-nél, azt megtették az online és írott sajtóban: az utóbbi hetekben a megjelenés előtt mindenki a specifikációkon rágódott. Első pillanatra talán túl jónak tűntek, hisz azt engedték sejtetni, hogy ugyanarra az R600-ra épül, mint az XT, ráadásul rendelkezik a teljes 512 bit széles adatsínnel a memória felé. Aztán megérkeztek az első fotók, és már nem is volt senki meglepődve, amikor szinte egy az egyben a 2900XT köszönt rájuk.A hűtőbordában megjelent egy harmadik heat pipe, de még ez sem Pro védjegy, a nálunk járt frissebb gyártású Asus 2900XT is rendelkezett vele. Akkor mégis mi a különbség? Mindössze az órajelek. Memória fronton nem is sok, mert míg az XT 825MHz-s RAM-okkal van szerelve, addig a Pro csupán 25MHz-el kapott alacsonyabbat, így kerek 800 (effektíve 1600) MHz-en landolt. Természetesen a mag frontján már nagyobb a csökkenés, különben senki sem venne többé XT-t, így a 742MHz lecsökkent 600-ra. Mindez valamivel kevesebb feszültséggel, így nem is melegszik annyira. Persze a valószínűbb indok az, hogy nem szerették volna, ha a sok lelkes vevő visszarángatja XT órajelekre a Pro-ját, ám mint az utóbbi 1 hétben a boldog tulajoktól kiderült: ez pedig jó eséllyel sikerül. Sőt! Nem ritkák a 800MHz feletti túlhajtások sem.

Mi örülünk neki, de mint már feljebb említettük, jó eséllyel pályázhat majd a kártya a legrövidebb életúttal rendelkező VGA címre, hiszen már egy ideje tudjuk, hogy a januári megjelenés helyett nemsokára már 2950Pro-k és 8800GT-k árasztják el remélhetőleg a boltok polcait. Akkor miért volt szükség a 2900Pro-ra? Hiánypótló lett volna régebben (most is az, még ha csak ideiglenesen is), ám valószínűbb, hogy segít a váltás előtt kisöpörni az R600 készletek jó részét. Árát tekintve ugyanis a kisebb 320MB-al szerelt 8800GTS-el kel birokra, valamennyivel még olcsóbb is nála. Ez persze szépen hangzik, az egyetlen probléma a beszerezhetőség: a fenti okok miatt az a kevés készlet, ami az országba érkezett, szinte azonnal elfogyott, így nem is olyan könnyű szerezni egyet.

Az ellenfelek válogatása nem volt nehéz. A 320-as GTS kiválasztása nem volt kérdés. Úgy gondoltuk, akkor már megtiszteljük nagyobbik testvérével is mindkettőjüket, így kapott helyet tesztünkben a 2900XT és a 640MB memóriával szerelt 8800GTS. Alulról már igazán nehéz közelíteni őket, így egy MSI által gyárilag túlhajtott 8600GTS próbálta bebizonyítani, hogy ár/teljesítményben még mindig nincs a topon. De ha egyszer nincs más…Természetesen vannak várható eredmények. Az eddigi tesztjeinkből már tudjuk, hogy a 2900XT sebessége átlagban körülbelül egyenlő a GTS-ével, ami nem jó jel a Pro-ra nézve. A grafikus mag frontján a 320-as GTS-nek így előnye lehet vele szemben, ám a memória oldaláról megközelítve a dolgot, esélye sincs. Ráadásul azóta kijött pár driver, kíváncsian várjuk a hatásukat. Vessünk egy pillantást arra, ki mit csomagol a kártyája mellé és már izzíthatjuk is ezeket a mini erőműveket.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások: