Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Radeon HD2400 és HD2600...

  • Dátum | 2007.07.16 08:30
  • Szerző | Svindler
  • Csoport | MEGJELENÍTÉS

Két-három hónappal ezelőtt szokás szerint az nVidia tette meg az első lépést a DirectX10-es területek továbbhódításáért, és kihozta a szerinte középkategóriás grafikus vezérlőit. A kínált áron a teljesítményük felért egy kisebb katasztrófával, mindenki erősebb chipekre számított. A 8600GTS-ek ára, bár mérséklődött, még mindig túl magas a teljesítményükhöz képest, ellenben a sima GT-k egész jól túlhajthatóak, és bruttó 30 ezer körüli árukkal már kezdenek jó alternatívát nyújtani.

Hetekkel ezelőtt az előrendelési listákon lévő árak miatt mindenkit egy elég erős meglepetés ért: az Ati új HD szériái viszonylag olcsóak lesznek. Természetesen azonnal elindultak a találgatások az indokokra, melyek közül a legvalószínűbb az volt, hogy nem olyan teljesítménnyel rendelkeznek amit a felhasználók elvártak. A 8600-ak által okozott csalódás után mindenki egy igazi középkategóriás megoldásra várt, hogy betöltse a tátongó űrt. Úgy látszik erre azonban várnunk kell, az Ati még nagyobb rést hagyott a VGA-i között, mint az nVidia. A HD2600XT-k DDR3-as változatait már haza lehet vinni 25-30 között, míg a következő lépcső már a 2900XT egy fél százassal magasabban. A középkategória tehát megmarad az X1950-ek játszótere, mert még mindig nincs semmi, ami képes lenne ár/teljesítményben elkapni őket.

No de elkalandoztunk egy kicsit, térjünk vissza mai tesztünk sztárjaira. Mostani tesztünkbe rengeteg új VGA-t vontunk be az új HD-k tiszteletére, hogy pontosan láthassuk, merre is helyezkednek el a mezőnyben, mit kapunk a pénzünkért. Szokásunkhoz híven, az egész eddigi mezőnnyel együtt egy táblázatba foglaltuk a kártyák legfontosabb tulajdonságait.

klikk a nagyobb változatért
klikk a nagyobb változatért

Mint arra már a HD2900XT-s tesztünkben is hivatkoztunk, a HD széria shaderei némi magyarázatra szorulnak, ne vonjunk le messzemenő következtetéseket a 120 egységből. No de haladjunk az új versenyzőkben a legolcsóbbtól a legdrágábbig. Nálunk járt a legkisebb HD, a 2400Pro. Az egész eddigi mezőny legolcsóbb tagja, mégis a magja felvehetné a versenyt a 7300GT-kkel. Sajnos a 64 bites memóriasín nagyon nagy érvágás, így nem várunk tőle csodákat. A következő lépcső a HD2600Pro, amely igencsak 8500GT árban van, ám annál sokkal jobb paraméterekkel rendelkezik! Nagy reményeink és elvárásaink voltak tehát vele szemben, látatlanban „Legjobb vétel” gyanús, ám az utóbbi időkben már semmi sem biztos, így nem szeretnénk mi sem elkiabálni semmit. A „majdnem” legerősebb HD, a 2600XT pár ezer forinttal felette helyezkedik el, és mint látható, a különbségeik kimerülnek az órajelekben. Azért „majdnem”, mert létezik egy DDR4-es memóriákkal szerelt változat is. Az XT-k ellenfele árban az nVidia 8600GT-je. Mint látható, szinte mindenben rádupláz a 8500GT, így tesztjeinkben is ilyen eredményeket várunk el tőle. Hogy mindez érdekesebb legyen, beletettünk a kalapba három régi kedvencet is: az nVidia 7900GS-ének alap, valamint a Galaxy által készített Super jelzésű túlhajtott változatát, továbbá egy referencia X1950Pro-t (természetesen jövő héten még többen csatlakoznak a mezőnyből és kilépünk a középkategóriából). Vegyük is gyorsan szemügyre őket közelebbről.


Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Még nem érkezett hozzászólás.