Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Pineview Atomok: ez lenne az evolúció?

 • Dátum | 2010.02.12 14:01
 • Szerző | J.o.k.e.r
 • Csoport | FŐ EGYSÉG

Górcső alatt a régi és az új, nettopokba való Atom processzorok.

Az Intel Atom processzorai az elmúlt hónapok folyamán igen nagy népszerűségre tettek szert. Az egységek az Intel saját lapkakészleteivel karöltve ugyan nem tűnnek valami vonzónak, már ami a képességeiket illeti, de ha az Nvidia ION platformjával próbáljuk őket használni, akkor egész jó konfigurációk hozhatóak ki, legyen szó notebookról vagy akár asztali konfigurációról.

Egymagos Pineview CPU
Egymagos Pineview CPU
Kétmagos Pineview CPU
Kétmagos Pineview CPU


Az első generációs Atom platformban Diamondville és Silverthorne kódnevekre keresztelt központi egységek voltak jelen, előbbiek a nettopokban és a netbookokban, míg utóbbiak, azaz a „Z” sorozatú atom processzorok a MID (mobil internet-képes) eszközökben voltak jelen. Az első generációs Atom platform még egy három chipből álló megoldás volt: processzor, északi híd, déli híd. Az új megoldások esetében már az északi híd tartalma a Pineview kódnévre keresztelt Atom processzorba került, így a következő generációs Atom platform, amely PineTrail néven vált ismertté, már csak két chipből áll: magából az egy- vagy kétmagos processzorból, amely integrált videó vezérlőt és memória vezérlőt is tartalmaz, illetve az NM10-es déli hídból. A PineTrail platform asztali változata a PineTrail-D, míg a mobil változat a PineTrail-M nevet viseli, csak hogy pontosak legyünk. Ennek köszönhetően, akárcsak az LGA-1156-os processzoroknál, az FSB kapcsolat mint olyan eltűnik, helyét pedig a processzor és az NM10 között egy lassabb DMI kapcsolat veszi át, ami régen az északi és a déli híd között volt (elvégre effektíve most a chipset csak egy déli híd).

A memóriavezérlő jobb lett

Az első generációs Atom platformok DDR2-400 MHz-es, illetve DDR2-533 MHz-es memóriatámogatást nyújtottak, ami a rendszer összteljesítményét tekintve bizony gyenge keresztmetszetnek bizonyult. Az új, PineTrail platformban helyet kapó Pineview központi egységeknél már DDR2-667 MHz-es és DDR2-800 MHz-es memóriatámogatás igénybevételére is lehetőség van, igaz, a DDR2-800 MHz-es modulokat hivatalosan csak a netbookokba szánt D410-es egymagos és D510-es kétmagos Atom processzorok kezelik. A Pineview processzorokból összesen háromféle modell van: a fentebb említett két asztali processzor mellett egy N450-es példány is jelen van a kínálatban, ezt a terméket azonban csak a netbookokban használják a gyártók. Az asztali változatok - amelyekkel tesztünk keretein belül bővebben foglalkozunk majd - 4 GB-nyi rendszermemória kezelésére képesek, míg az N450-es modell csak 2 GB-nyi rendszermemóriát támogat. Ami továbbra sem változott, az az, hogy az Intel Pinetrail-D és Pinetrail-M platformjai is csak egycsatornás memória támogatást kínálnak csak úgy, mint elődeik.

A fogyasztás csökkent

Az új Atom processzoroknál a memóriavezérlő esetében történt változás mellett hasonló fontossággal bír az a tény, hogy a termékek az előző generációs Atom platformoknál kedvezőbb fogyasztás mellett üzemelnek. Az asztali D410-es Atomok 10W-os TDP-vel büszkélkednek, míg kétmagos társaik, azaz a D510-es modellek 13W-ot fogyasztanak úgy, hogy az északi híd tartalma is a processzoron belül foglal helyet.

A PineTrail-D platform
A PineTrail-D platform


A GMA950-et felváltja a GMA3150. Ha nem tenné, észre sem vennénk...

A Pineview processzorokba a gyártó már nem a jól ismert Intel GMA 950-es videó vezérlőt integrálja, hanem egy új megoldást alkalmaz. Most sokan joggal gondolhatják, hogy akkor végre lesz hardveres támogatás a H.264/VC-1/MPEG2-4-es videók zökkenőmentes lejátszásához, de őket sajnos el kell, hogy szomorítsuk, már most, az elején. Ez a termék még mindig nem teremt konkurenciát az Nvidia ION-jának, hogy az ION2-ről már ne is beszéljünk. No, de kanyarodjunk vissza a jelenbe és nézzük meg, hogy mit is tud a GMA 3150-es „csoda”.

A három új processzorban helyet foglaló GMA 3150 nem tűnhet ismerősnek, de ha az Intel GMA 3100-ra hivatkozunk, már tisztulhat a kép azzal kapcsolatban, hogy miről is van szó. A GMA 3150 tulajdonképpen a GMA 3100 újabb, 45 nm-es gyártástechnológiával készülő változata, amely DirectX 9-es támogatást kínál. A 400 MHz-es magórajelen ketyegő IGP (N450 esetében 200MHz) összességében nem nevezhető előrelépésnek a GMA 950-hez képest, ugyanis ez a modell sem képes a H.264-es, illetve VC-1-es videók hardveres gyorsítására, de legalább az MPEG2-es videókat képes rendesen kezelni. Kár, hogy ez manapság rémesen kevés. A gyártó partnerei a HD lejátszással kapcsolatos problémát opcionális HD gyorsító chippel orvosolhatják (HD videó dekóder), amely az NM10 Express déli hídhoz kapcsolódhat.

Ha már a videó vezérlőnél tartunk, vizsgálódjunk még egy kicsit. A PineTrail-D platform esetében a maximális analóg video felbontás 2048 x 1536 pixeles, míg ugyanez az érték a notebookokba szánt PineTrail-M platform esetében 1400 x 1050 pixeles. A digitális videó kimenetek, azaz a HDMI és a DVI portok szintén „le vannak korlátozva”: az általuk kínált maximális felbontás 1366 x 768 pixeles.

NM10 Express: az egy chipből álló lapkakészlet.

Az NM10 Express, vagy más néven TigerPoint-M lapka összesen két SATA 3 Gbps-os portot, nyolc USB 2.0-s portot, és két 32-bites PCI slotot kínál a rendszer számára, valamint még HD Audió vezérlőt és négy PCI Express sávot is tartalmaz. Opcióként csatlakozhat hozzá HD videó dekóder chip is, ahogy azt fentebb már említettük. A gyártók ezzel a módszerrel alkalmazhatnak Broadcom H.264-es dekóder chipet, amennyiben olyan alaplapot szeretnének biztosítani a felhasználók számára, ami az Nvidia ION-jához hasonlóan hardveresen képes gyorsítani a HD videók lejátszását. Sajnos ezt a funkciót egyelőre túl sok terméknél nem alkalmazzák. Talán jobb lett volna, ha az Intel natív hardveres HD videó gyorsítási képességekkel dobta volna piacra az újdonságot, no de majd a harmadik generációs Atomok piacra dobásával talán erre is sor kerülhet. Jobb későn, mint soha? Nem, jobb lenne időben…

A nagyfokú integráció miatt az Atom alaplapok mindegyike költséghatékony négy rétegből álló nyomtatott áramköri lapra épülhet, még a netbookokban helyet kapó deszkák is. Ezzel tovább csökkenthetőek az előállítási költségek, ami a készülékek árában is jelentkezik.

Az NM10 Express chip egyébként a már említett 5 Gb/s-os DMI link segítségével kapcsolódik az Atom processzorhoz.

CPU-Z és GPU-Z képek

D945GCFL
D945GCFL
D945GCFL2D
D945GCFL2D
D410PT
D410PT
D510MO
D510MO
ASRock ION330
ASRock ION330

D945GCFL
D945GCFL
D945GCFL2D
D945GCFL2D
D410PT
D410PT
D510MO
D510MO
ASRock ION330
ASRock ION330
A fenti képeken az egyes rendszerekről készített CPU-Z és GPU-Z képeket tekinthetjük meg. Mindkét esetben az elérhető legfrissebb szoftvert használtuk, ám a Pineview Atom processzorok beépített videó vezérlőjéről még így sem láthattunk bővebb információkat (GPU-Z képek).

A versenyzők specifikációi és a tesztrendszer

 A versenyzők. A kép nagyítható!
A versenyzők. A kép nagyítható!

A megmérettetés során Windows 7 Home Premium operációsrendszert használtunk, a memória szerepét pedig egy 2 GB-os DDR2-es Geil modul, valamint két darab 2 GB-os DDR3-as Geil modul töltötte be. Az Intel Atom platformjainál azért használtunk 1 x 2 GB-nyi memóriát, mert egycsatornás memóriatámogatás állt rendelkezésre, az ASRock alaplapján viszont már kétcsatornás memória támogatás van jelen, így ezt kihasználandó két darab DDR3-as memória modult helyeztünk el a foglaltokban. A rendszerben egy 160 GB-os asztali WD merevlemez is jelen volt. Az operációs rendszer tartalmazta az összes elérhető frissítést.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 33.
  2010. 08. 08. 23:48
  GCLF2-t használok a meteo állomásomhoz feltöltőgépként.
  Március óta megy hibátlanul, napi 24 órában.
  Eleinte eléggé zörgött a ventije, de úgy túnik bekopott, mert most már egész finom hangja van.
  Meg vagyok vele elégedve, ha csak netezni akarok, a nagy gépet be sem kapcsolom.
 • 32.
  2010. 05. 28. 20:10
  "X3 720 rendszerem 50W fogyaszt és agyba főbe veri az Iont"

  teljesítményben biztos, de egy atomos gép teljes fogyasztása 20-30 Watt (picoPSU és noti vinyó) ehhez képest a te rendszeredben csak az ATX tápon vesztel kb. ennyit akármilyen jófajta az a táp ráadásul ott zajol benne a ventillátor
 • 31.
  2010. 02. 19. 21:46
  van egy kis bajom az ajanlott lankartyaval, a mini itx hazba valami m ini formatumu pci megy , csak fele olyan hosszu lehet a hatso lap amin a 4 csatlakozo van, nekem eleg lenne 2 is
 • 30.
  2010. 02. 19. 15:38
  Nem akartam megsérteni senkit, főleg J.O.K.E:R-t, aki nyilván nem kis munkát ölt bele a cikk megírásába. Csak pár hiányosságra szerettem volna felhívni a figyelmet, amely esetleg befolyásolhatja az objektív meglátást.

  Ami még kicsit érdekes lehet az a : \"Amennyiben az Atom alapú platformokat mondjuk egy éjjel-nappal üzemelő hálózati adattároló szerver alapjaként szeretnénk használni\"
  Véleményem szerint valaki vagy alacsonyfogyasztású file-, web-, stb.szerver +letöltőgépet szeretne üzemeltetni, vagy media pc-t.. Mert a kettő együtt nem igazán megy egyelőre..(vagy sportkocsi, vagy olcsó kisköbcentis.)


  \"Egymagos Atom-ot venni felelőtlenség, akármennyit fogyaszt.\"
  Hát ezt szintén vitásnak érzem...
  Egy normál háztartásban vagy akár egy kisebb vállalkozás irodájában szerintem tökéletesen elég fájlszervernek.
  Ha egy USB pendrive-ról, vagy CF kártyáról futtatod az OS-t, akkor 2db 1TB-os hdd-t ráakasztva azt sem mondhatnám, hogy kevés a tárhely.
  Ellenben rengetegen vannak (vagyunk) aki előtte egy Asus WL500gP Routert használtunk erre a célra, és csak a tároló USB-s csatlakozása az ami miatt kénytelenek vagyunk hardvert váltani.. Habár a router esetében célhardverről van szó, de egy jó esetben 300MHz-es processzorral és 128MB RAM-mal üzemelő router/homeserver helyét talán át tudja venni egy 1,6GHz-es proci 1-2GB RAM-mal. Nem?

  Fogyasztásban pedig csak 1-2W különbség van!!! (mobil 945-ös chipset esetében) és ventillátor sincs..

  Ami viszont ténylegesen nem csak az én véleményemet támasztja alá, (hisz nem gyártanák) hogy az Asus által gyártott D200 nevű homeserver/router..stb. is az Atom N270-re épül!!!! 2GB RAM-mal és egy 500GB-os hdd-vel!!
  Akkor talán mégis alkalmas homeservernek.. 3-4gépet vidáman kiszolgál...

 • 29.
  2010. 02. 17. 16:52
  legyes: koszonom szepen a segitseget
 • 28.
  2010. 02. 17. 16:34
  viktorxxx: RouterBOARD 44GV négy portos Gigabit ethernet kártya:
  - 4 db független Gigabit ethernet port
  - Chipset: VIA VT6122
  - MDI/X auto-cross/straight
  - Méret: 107 x 124 x 19 mm
  - Támogatott szoftverek: MikroTik RouterOS, Windows, Linux, BSD
  Akciós ár: 15.200 Ft + Áfa (Br. 19.000 Ft)

  wireless-bolt
 • 27.
  2010. 02. 17. 13:37
  viktorxxx: Tudsz venni 4 portos PCI hálókártyát, de általában horror árakon (végső esetben), vagy PCI riser-t használsz, de ahhoz meg olyan ház/riser kell. Vigyázz, mert a legtöbb riser-t VIA EPIA lapokhoz csinálják! Én a wireless-boltban találtam jót anno.

  budavaril: Igen, bocsánat, sűrű elnézéskérésem fogadd el, de a teljesítmény/ár arányt nézve a komplett rendszer költségnél már nem venném egy kategóriába az említett rendszerekkel. Igen Atom, igen alacsony fogyasztás. De akkor már elmehetünk a Core2-es, AthlonII/TurionII x64 rendszerekig is ITX méretben. (Ahogy nem sorolnám ebbe a kategóriába a VIA rendszereit sem)

  Egymagos Atom-ot venni felelőtlenség, akármennyit fogyaszt. Nagy boldogságomra végre találtam bérlőt a D945GCLF-re, ami régóta porosodik a szekrényben (Gigabyte monitortappancsos házikóban), mert épp nem elég a kakaó semmire.

  Próbálkoztam "ultra-low-cost NAS" építéssel, de kevés a SATA csatlakozó (1-2 itthon nem kapható példányon van csak 4 - eBay point-of-view), vagy marhadrága ION kell (nem, nem a Zotac). PCI-os SATA kártyák teljesítménye nagyon erősen kiábrándító volt (pl. Silicon Image), nem is beszélve arról, hogy minden Linux kernellel/patch-el más sebességet hozott... Valamint nem említve, hogy a D945GCLF hálókártya sok-sok hajhullást okozott már
 • 26.
  2010. 02. 17. 13:19
  "A termékek esetében az Atom N230-as és Atom N330-as processzorok aktív hűtést kaptak..."
  Nem a procin van az aktív hűtés, hanem a chipseten.
 • 25.
  2010. 02. 17. 13:19
  nekem egy olyan kerdesem lenne, hogy van egy D510MO lapom de 3 halokartyaval kellene hazsnalnom, a PCI halokartya ok, de mi van a PCI Express x1 Mini Card slottal?
 • 24.
  2010. 02. 16. 12:08
  Mivel te is elismered, hogy így sántított az összehasonlítás (mobil vs. desktop chipset), így nem értem hol a probléma. A 60k-s DFI tényleg nem alternatíva, de talán majd egyszer lesz olcsó alaplap is, ez még nem tudható.

  "Ezért már nem lett volna olyan jó beleírni a cikkbe, mert a D410 innentől kezdve (bizonyos szempontok alapján) VISSZALÉPÉSNEK is tekinthető!!
  De ha az előző platformot éltetnénk egy cikkben, akkor ki venne új D410 -el szerelt lapot nemde?
  Marketing... "

  A cikk teljesen korrekt, egyáltalán nem állítja be a D410-et, hihetetlen előrelépésnek, objektív képet mutat róla, hogy mire lehet számítani, hiszen a sok nettopot is erre fogják váltani, nem N450-re. Legtöbb szempont alapján mint ahogy benne van inkább egyhelyben toporgás, és mivel a szép hosszas beszélgetésből is lejött, hogy asztali platformot nem illik mobillal összemérni ezért a sértésért akár elnézést is lehet kérni...

  Notebookos összehasonlításunk is lesz a mobil platformokra, asztali gépeknél nem valószínű, hogy egyhamar visszatérünk a témára.

  kiegészítés: ezt a vitát lezártnak tekintem az utolsó hozzászólás a felesleges igazság bizonyítgatásra már a mindenbe bele lehet kötni ha nagyon akarok kategória volt (ezért szedtem ki), és nem hagyom, hogy a fórumtéma ebbe az irányba menjen el, elpusztítva az értelmes hozzászólások és kérdések lehetőségét, privátban folytatható, bár nem hiszem, hogy van miért.
 • 23.
  2010. 02. 16. 11:02
  Pl. A DFI LR100-N16M lap, igen az már összemérhető lenne ha ezen a vonalon indulnánk el.. Egy probléma van ezekkel, hogy ezek ipari lapok és a pórnépnek megfizethetetlen...
  Szóval sajnos egy 20eFt-os lapot nem tudunk összehasonlítani 60eFt-os és még nem is kapható lapokkal.. Bár kétség kívül mindegyikünk egy olyan robbanásra vár amikor a gyártók nem azt a szempontot nézik majd, hogy milyen konfigokat ne állítsanak össze ahhoz, hogy más alaplapok piacát ne veszélyeztessék..
  Egyszer talán az Intel is gyárt majd olyan friss technológiát felvonultató lapokat mint a Zotac-Foxconn-DFI...
 • 22.
  2010. 02. 16. 07:49
  budavaril: nézd már meg mennyit eszik az N450-es procival a PineTrail-M mobil platform. Akkor már úgy lenne igazságos, hogy ha a tulajdonképpen mobil lapkakészletre épülő D945GSEJT-et a PineTrail-M + Atom N450 párossal engednénk össze, nem? DE. Az Atom N450 fogyasztása 5.5W úgy, hogy már benne van az IGP plusz a memória vezérlő.

  Itt asztali lapkakészletek csatájáról volt szó, a tesztben kizárólag _azok_ szerepelnek, asztali rammal és asztali összetevőkkel.

  TÉMA LEZÁRVA.
 • 21.
  2010. 02. 15. 21:35
  doktorovics: "Van aki fejlődik a korral."

  Hát igen. Az egymagos D945GCLF utódja a D945GSEJT és annak az utódja a D410 ugyebár.

  Hát ha nálad a fejlődés a kiadás dátumától és nem a minőség javulásától függ akkor gratulálok!

  Gondolok azokra a dolgokra, hogy lespórolták a miniPCIe aljzatot, az IDE vezérlőt(CFkártyához ideális) illetve pl a DVI csatlakozót is.. HDvideót sajnos a 410/510 sem játszik, ellenben a fogyasztásuk lényegesen magasabb..

  A fogyasztási tesz jelen cikkben egyébként szinte semmit nem ér, mert ugyebár azt nem fejti ki a cikkíró, hogy pontosan miket akasztott rá hogy a "teljes rendszer fogyasztása"-t mérje.
  Így a gyári specifikációban leírtakat tudom alapul venni ami a következő:

  D945GSEJT: 12,28W
  D410PT: 19.092W


  Ez az alap fogyasztás és erre jönnek még rá a kártyák, HDD és egyéb perifériák fogyasztása, ami nyílván attól függ mit akasztasz rá..

  Érdekes dolog egyébként, hogy a gyár által megadott maximum fogyasztásnál ELVILEG a D945GSEJT fogyaszt többet (kemény 2W-tal), de csak azért, mert egyrészt a D945GSEJT több bővítéssel rendelkezhet (SSD, MiniPCIe kártya) és ezek fogyasztását is beleszámolja, másrészt számomra érthetetlen módon a D945GSEJT-nél ugyanazon perifériák fogyasztását magasabbra "becsülte" a gyártó:

  PCI kártya riser-ben : 2,28W/ 1.416W
  USB eszközök: 8,64W/ 1,176W

  Szóval ez egy más kérdés ami szintén a gyártót minősíti!!!


  "felejtsük már el azt ami 4 éves széria"

  Prohardveres forrás szerint 2009 áprilisában jelentették be a D945GSEJT lapot.
  Ezt akárhogy számolom 1éves sincs.. Ha az újabb szériák nem tartalmaznak 2pozitívum mellé több negatívumot, akkor majd én is a fejlődést fogom választani.
  Ha arra gondoltál, hogy GSEJT és GCLF mint egy széria, akkor is tévedsz és nyugodtan olvass tovább!!!

  legyes: Igen Te is egy kicsit figyelmetlen emberke vagy, mint még egy páran akik azt hiszik, hogy a GSEJT-en ugyanaz a chipset van.
  Akkor neked is kifejteném, ahogyan több fórumban már megtettem, hogy a D945GSEJT lapon a GCLF és a GCLF2 lappal ellentétben 945EXPRESS azaz mobil chipset van!!! Pl. ezért tartozik hozzá notiram!!!

  Ezért nem is került rá ventillátor és ezért nem fűt el 20-25W-ot!!! Hanem legrosszabb esetben is max 6W-ot!!!!! Gyári adat itt.

  Kicsit több figyelmet Uraim és több tájékozottságot mielőtt írogatunk!!! Köszönöm!
 • 20.
  2010. 02. 15. 08:36
  Játékteszt: Szerintem egy Flatout 1-2 elmehet már a dual-core ION-al, az meg elég kell legyen

  D945GSEJT: Kevés kakaó van benne, notiram, low-profile miniPCI-Ex, és hiába eszik keveset a CPU, ha a chipset elfűt 20-25W-ot (mert ügye a GCLF-eken sem a CPU-n van a venti)

  Szerintem az ION 5eFt-al túl van árazva, az Inteles lapok jó áron vannak. Viszont mindenkit óva intek a D945GCLF laptól a hálókártya (és a videókártya driverek) miatt. A D945GCLF2-vel nincs gond, egész használható. Persze mindkét lapon azonnali hűtés cserére kell számítani, nem azért mert nem elég hatékony, hanem azért, mert csörög-zörög és akár 2 hónap alatt is feladja.

  NAS-nak csakis 2 magos lapot szabad venni (D945GCLF2), mert az I/O megeszi a chipsetet reggelire és semmiképpen nem szabad a D945GCLF-et használni, mert a Windows XP-n kívül furcsaságok történhetnek a hálókártyával (Ubuntu: nem megy a DHCP kliens, Debian: random furcsaságok, OS X: ugyancsak DHCP gondok, FreeNAS/Openfiler vagy felismeri, vagy nem. Persze lehet saját drivert szerezni a Realtek weblapról...)
 • 19.
  2010. 02. 15. 07:29
  "És hol foglal helyet az N270" - felejtsük már el azt ami 4 éves széria, ne legyünk ilyenek.
  Van aki fejlődik a korral.

  Játéktesztet még mindig nem értem, teljesen értelmetlen volt futtatni.
 • 18.
  2010. 02. 14. 21:36
  "A fogyasztás csökkent

  Az új Atom processzoroknál a memóriavezérlő esetében történt változás mellett hasonló fontossággal bír az a tény, hogy a termékek az előző generációs Atom platformoknál kedvezőbb fogyasztás mellett üzemelnek"


  És hol foglal helyet az N270-et tartalmazó D945GSEJT??
  Sehol!
  Mert kevesebbet eszik, bármelyik régi és új atomos lapnál..

  Ezért már nem lett volna olyan jó beleírni a cikkbe, mert a D410 innentől kezdve (bizonyos szempontok alapján) VISSZALÉPÉSNEK is tekinthető!!
  De ha az előző platformot éltetnénk egy cikkben, akkor ki venne új D410 -el szerelt lapot nemde?
  Marketing...
 • 17.
  2010. 02. 13. 19:33
  Az Intel nagyon jol kitalalta az Atomot.
  Ha mar gyorsabb lenne akkor a CULV processzorok elol venne el a levegot.
  Nesze semmi fogd meg jol.

 • 16.
  2010. 02. 13. 17:23
  Kérdés, hogy ki akar 2011-ig várni? Én most nagyon nézegetem ezeket az Atom-os dolgokat, mert ismerősömnek márciusban lesz a születésnapja és meg szeretném lepni egy új géppel. Mondjuk a két magos, ION-os Atom pont jó lenne neki, kicsi, halk, gyors és keveset eszik, azonban szeretnék gondolni a jövőre is, hogy 2 év múlva ne tartsunk ott, ahol most az 1.7-es cerkával hogy 1GB ram és 7300GT mellett a processzor sebessége miatt időnként még a Youtube is akadozik..
 • 15.
  2010. 02. 13. 14:35
  Aki ismeri a GF9400-as memóriakezelését, tudja hogy szintetikus tesztekben nem ugrál túlságosan alapból. Nvidia a saját prefetch funkcióját nem kapcsolta be. Általában alaplapgyártók beleteszik a biosba advance path vagy memory boost..stb néven, tessék bekapcsolni. Valamint az alap 133-as FSB is húzza vissza a memóriakezelést, hiába van rajta dual DDR3, ha lassan éri el.

  Egy ilyen kis asrock ION-t már nekem is sikerült tesztelni, 175-ös FSB-re belőve ( 2100 Mhz ) egész tűrhetően mozogtak rajta a cuccok, CPU limit is csökkent, memóriakezelés pedig nőtt némileg.

  Másrészt ha Asrocknak lenne esze, kihozná ezt a kis lapot MPGA479 (SocketP1) foglalattal, belerakna az ember valami kis aranyos mobil Core2-t, és sem ION nem fulladna a CPU limittől. Anno Gigabyte LGA775-ös GF9400-es lapja nagyon jól ment, ha nem korlátozgatták fölöslegesen. Ott 1333-as FSB mellett már a Dual DDR2-800 volt a limitje. • 14.
  2010. 02. 13. 13:59
  2011 tavaszán jön a Liano prociba integrált DX 11 VGA, négymagos CPU állítólag nagyon kis fogyasztással 2,5-25W, kivégzi ezeket a sz@rságokat.
 • 13.
  2010. 02. 13. 13:47
  mmint ennek sincs. Mert ugye ez volt az elsődleges szempontom.
  Viszont kénytelen voltam belerakni az ősrégi Creative SB Live 5.1 kártyámat, mert ezek az integrált hangkártyák valami borzalmasak
 • 12.
  2010. 02. 13. 13:43
  @atti2010: Na ja. Ez az atom/ion rohadtul lehúzós kategória. Én 60 ezerből raktam most össze egy linuxos HTPC-t. Olyan 70 W körül fogyaszt (sima AM3 proci, nem E széria, nem underclockolt), ami még mindig elég jó. Integrált GF8200-as IGP van rajta, Linux alatt lazán megy a Full HD (vdpauval)
  Lehet, hogy ez többet fogyaszt, de hogy sokkal erősebb, és olcsóbb, az is biztos. A lényeg hogy hangja ennek nincs.
 • 11.
  2010. 02. 13. 13:07
  Az X3 720 rendszerem 50W fogyaszt és agyba főbe veri az Iont, az X2 Athlon 240e simán 40w alá menne, jóval jobb teljesítménnyel.
 • 10.
  2010. 02. 13. 12:06
  Far Cry 2-ben meg Crysis Warhead-ben olyan proci limit van mint szemét... Szal az Ion IGP-jében van még tartalék, más kérdés hogy játékokban nem tudjuk előcsalogatni, amx némi proci tuningal, de ezek meg ugye főleg nem arra vannak
 • 9.
  2010. 02. 13. 11:55
  itx szamitogephazat hol tudok venni?

  Itt balra rámész az "Ipon Hardver Bolt" listában a "HÁZ" menüpontra, és hagyod, hogy valami házakat listázzon. Ekkor átmész a jobb oldalra, és a Keresés, Belépés és Akciós termékek után negyedikként megtalálod a "Termék szűrő"-t, amelyben beállítod, hogy "MÉRET SZABVÁNY" legördülő menüben "miniITX", ... és jelenleg megjelenik 15 termék bruttó 7400 és 18600 közti áron.

  Én persze ha nincs hely szűke, akkor normál házat vennék, hadd legyen jó szellős mindennemű plussz ventillátor alkalmazása nélkül, és hadd férjen bele winics és DVD normálisan, szorongás nélkül.

  Nekem ilyen NAS célra épp a totál passzivitás miatt az INTEL D510MO alaplap tetszik a legjobban.

  ION megoldásokat izzadásnak érzem. Ma kapni olyan jó hőcsöves és lassú 12 vagy 14 centis ventillátorokkal ellátott hűtőket, hogy gyakorlatilag nem látom igazi értelmét miniITX-el szenvedni, ha valakinek film nézegetési teljesítményre van szüksége, vagy szaggatás nélkül akar YouTube-ot nézni.

  Érdemes az árakat összeadni. Egy alaplapi integrált ATI 785 élből tudja a H.264 és hasonlókat, míg ION esetén csak jó sokat fizetsz az ütősnek számító extraságért. Aztán egy ATI 785 mellé az AM3 foglalatba megveszed a legolcsóbb kétmagos AMD procit, az meg élből többet muzsikál, mint bármely Intel Atom, és mellesleg még az egyre fontosabbá váló hardveres virtualizációt is tudja, mert az AMD-nél már egy ideje ez alapnak számít, míg az Intel környékén még oda kell figyelni, hogy mit vesz az ember.

  Én a miniITX szabvany megjelenése óta kokettálok velük a kis fogyasztásuk miatt. Első adandó alkalommal minden laborunkat miniITX-re cseréltük, és remekül lehet rajtuk tanítani bármit, mert valójában egy erős Linux szerver és egy Windows szerver termináljaként üzemelnek a kis 600 MHz ősi VIA miniITX gépeink. Az évek során rengeteg energiát takarítottunk meg. Mellesleg télen most már inkább hüvös van a laborban, nem úgy mint régen, amikor a fázósabb emberek a laborba mentek átmelegedni. Ez a fogyasztás egy labor esetén már ennyit számít.

  De saját célra még nincs miniITX, mert ha nem családi hálózati szervernek akarom, akkor egyszerűen nem éri meg. Normál asztali komponensekből olcsóbban kijövök és meggyőzőbb erőt kapok, nem kell a határon táncolni.

  Ja, és a családi szerver meg azért nem képes miniITX alapra kerülni, mert oda inkább az erkölcsileg kiöregedett alaplap szeret kerülni.

  Szóval, esetemben a miniITX itthon, családi környezetben inkább álom, mint realitás. Pedig jó lenne, és a környezet tudatosság is azt diktálná.
 • 8.
  2010. 02. 12. 21:42
  Google első találat arra, hogy mini-itx ház

  A VGA-s dologhoz: a vga pontszám akkor is függ a procitól.
 • 7.
  2010. 02. 12. 21:38
  itx szamitogephazat hol tudok venni?

  MEGVAN :
 • 6.
  2010. 02. 12. 19:19
  Nem az össz pontszámot néztem hanem csak azokat amik a videokártyára vonatkoznak /sm2-3 pontokat néztem.../
 • 5.
  2010. 02. 12. 19:14
  silentfrog: na de nem egy atommal hajtva kapott annyit , ha azzal hajtanád nem kapna ennyit. Párom gépében a hd3200 (ami szinte tökugyanaz, mint a hd4200 attól eltekintve hogy ez utóbbi dx10.1 amaz meg csak dx10, ami jelen esetben irreleváns) 750mhz-en hajtott gpuval 3.0 ghz athlon x2-vel kapott 1700 körül... ha egy atomot tennénk alá, esne az a pontszám...
 • 4.
  2010. 02. 12. 17:54
  Az Intelnél biztos kiszámolták, hogy a durván lekorlátozott chipekkel a végén mégis többet fognak keresni (nem állít konkurenciát az egyéb saját termékeknek), de ezt valahogy nehezen tudom elképzelni. Főképp az ION miatt. Miért éri meg mégis az Intelnek, hogy a jobb gépeket az ION-nal építség - mások?
 • 3.
  2010. 02. 12. 17:37
  Az új még kevesebbet fogyaszt, emiatt már gyárilag teljesen passzív hűtésű rendszer építhető vele (az előzőnél a chipset aktív hűtése miatt csak a SEJT verzió volt ilyen) + itt már van PCIe Mini Card aljzat is (ez is csak a SEJT-nél volt úgy emlékszem), ami bele lehet tenni pl. Broadcom Crystal HD dekóderchipet, ami már az Ion szintjén be tud segíteni a videó és flash lejátszásba (viszont ettől még a lap digitális kimenete továbbra is limitált 720p-re, így ha raknak is rá digitális kimenetet (mint például a Zotac új deszkája), akkor sem tud nagyobbat, de a legtöbbön valószínűleg egyáltalán nem is lesz: az Intel inkább a drágább modelljeit szánja HTPC célra).

  Emiatt döntöttem én is inkább az Ion mellett
 • 2.
  2010. 02. 12. 17:25
  Elolvasva a cikket még mindig nem tudom ez most miben is jobb,erősebb mit a régi? Játszani,hdt nézni nem lehet vele,egyebekre meg a régi is tökéletes volt
  Egyébbként érdekességként irom hogy az ASRock lapja pont ugyanannyi pontot kapott a 3d markba mint az én hd 4200 integrált videokártyám,ami szerintem nem rossz!
 • 1.
  2010. 02. 12. 15:34
  Az új Atomok pici csalódást okoztak, de az ION az továbbra is ott van a szeren.

  Memóriakezelésben kissé furcsa volt az ASRock lapja, valahogy túlságosan is alacsonynak tűnnek az írási/olvasási értékek, pedig többszöri futtatás után is ezek jöttek ki... Nvstor32.sys hiba sem egy jó ómen, de a HDTune kivételével semmi sem panaszkodott emiatt.