Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Palm Treo 750 - Windowsos alapokon

 • Dátum | 2007.09.26 07:51
 • Szerző | Arhel
 • Csoport | SZÓRAKOZTATÓ

A Palm elkerülve a folyamatos visszaszorulását a hagyományos PDA-k piacán, olyan lépésre szánta el magát, amely sokáig elképzelhetetlen volt tőle. A jó öreg Palm OS-t lecserélte Windows Mobile operációs rendszerre, melyet először a legújabb Treo okos telefonján, a 750-esen próbálhat ki a nagyérdemű. Lássuk, mire jutottak a Palm szakemberei a számukra új operációs rendszerrel!
 
Körbejárva
 
A telefon külsőleg nem sokban különbözik a Treo 680-as testvérétől. A legnagyobb külső eltérés a kék, gumihatású borítás, amit a telefon kapott. Fogása kellemes, még annak ellenére is, hogy egy picit dundira sikeredett. Ezen kívül egy-két plusz gomb is megjelent az előlapon, melyek a Windows Mobile 5.0 operációs rendszer "szoftgombjainak" kezelését teszik lehetővé. Ezek semmilyen feliratot nem kaptak, és közvetlenül a 240x240 pixeles felbontású érintőképernyő alatt foglalnak helyet. A két telefonkezelő gomb (a hívásfogadó és a hívásmegszakító) kisebb lett, mint az elődön, de még éppen kezelhető méretűek maradtak. A méretcsökkentést az tette szükségessé, hogy baloldalra egy Windows gombot, jobb oldalra pedig egy OK billentyűt is beépítettek.

A géphez adott érintőpálcika a kék borításban bújik meg, mely ideálisan használható a Treo 750-hez, hossza különösen előnyös a nagyobb kezűek számára. Az új Treo egyik nagy előnye, hogy úgy alakították ki, hogy minél kevesebb ceruza használatra legyen szükségünk. Az első konfigurálást követően a szoftver maga kéri, hogy tegyük el a ceruzát és élvezzük az egy kezes használatot. A billentyűzet is nagyon hasonló az elődhöz a különbség csak az, hogy ami itt világos,az a másikon sötét volt.. Az ékezetes betűk beviteli elég nehézkesnek tűnik a billentyűzeten. Túl sok gombot kell nyomkodni és görgetni. Magyar nyelven tehát csak lassan lehet vele írni. Ezt még el lehet viselni, azonban a gombok továbbra se nőttek meg, nagyon apróak, ezért könnyen fenn áll a lehetőség arra, hogy pár sor begépelése után, görcsbe állnak az ujjaink. Talán ekkora méretben nem kellene erőltetni ennyire a hardveres billentyűket, jobb megoldás lehetne egy kihúzható változat. Valószínűleg ezzel a képernyőfelbontással is csak azért gyártanak készüléket, hogy a billentyűzet elférjen alatta. Persze a 680-ban is ugyanez a méret, de az 320x320-as felbontású kijelzőt takar, itt pedig csak 240x240-es, mely a Windows Mobile egyik nagy hiányossága.Gyakorlati tapasztalatok
 
A billentyűzet és az érintés érzékeny képernyő megszokhatóak, bár a fentebb említett hibák zavaróak is lehetnek. A használhatóságot alapvetően nem csak ezek befolyásolják, hanem a gépre telepített szoftverek és azok minősége is. A Microsoft Windows Mobile operációs rendszer mellé ez esetben is mellékelik a Mobile Office programcsomagot, mely tartalmazza a Word Mobile, Excel Mobile, Outlook Mobile, PowerPoint Mobile irodai szoftvereket. Ez utóbbi különösen érdekes koncepció egyébként, hiszen csak Viewer verzió, azaz nem lehet vele PowerPoint bemutatókat készíteni, csak megtekinteni tudjuk azokat. De nem is ezért készítik valójában ezeket a telefonokat. Hanem azért, hogy felhasználója minél előbb, minél gyorsabban tudjon kapcsolatban maradni munkájával, munkatársaival.


Ebben nagyban segíti a tulajdonost, hogy a Palm - pontosan nem tudni milyen módszerrel - de elérte, hogy a telefon sokkal jobban kezelhető egyetlen kézzel, az érintőceruza használata nélkül, mint bármilyen más Windows Mobile okos telefon. A gép processzora első látásra gyengécskének tűnik, azonban így is elég izmos ahhoz, hogy bármilyen alkalmazást könnyedén futtasson, és még az sem zavarja az operációs rendszert, hogyha túl sok alkalmazás fut egyszerre. Legfeljebb egy "Out of memory" üzenetbe ütközünk egy idő után, amikor már a sokadik programot akarjuk elindítani a régiek lezárása nélkül.


A félkezes felhasználás hihetetlenül hatékony és a plusz Windows és OK gombok is nagyon megkönnyítik a kezelhetőséget. Valóban csak végszükséglet esetén kell elkezdenünk a hátlapon kotorászni a ceruza után, ugyanis hihetetlenül könnyen lehet fél kézzel vezérelni a Treo 750-est.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 3.
  2008. 07. 29. 21:53
  És mindenki boldogan élt, míg meg nem jelent a Microsoft és a cuil Windows Live néven folytatta tovább pályafutását.

  Megjegyzem, hogy a MS megőrült, ha nem próbálja meg felvásárolni őket...Már csak a Google esetének fényében is és ugy tűnik elég jó ötleteik vannak, amiket a Live-al keverve egy jó alternatívát nyújthatnának a Google-el szemben. :rolleyes:
 • 2.
  2008. 07. 29. 09:19
  Én csak CULI-nak hívom <img src=
  CULI meg GUGLI jól megvan egymás mellett.
 • 1.
  2008. 07. 28. 20:29
  Én beírtam hogy startlap, erre nem talál semmit.