Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

P35-ös deszkák a szorítóban!

 • Dátum | 2007.06.21 07:18
 • Szerző | J.o.k.e.r
 • Csoport | FŐ EGYSÉG

Legfrissebb tesztünkben az Intel új, Bearlake P35-ös chipszetére épülő alaplapokat helyeztük górcső alá. Az új chipszetben 1333 MHz-es FSB támogatás rejlik, ennek köszönhetően a jövőben megjelenő 45 nm-es processzorok sem okoznak majd gondot a P35-ös lapkakészlettel ellátott lapoknak. A tesztlapok egytől egyig DDR2-es memóriatámogatással bírnak, ebből a ram típusból most már hivatalosan is támogatottá váltak a DDR2-1066 MHz-es modulok. A DDR2-es rendszermemória maximális mennyisége 8 GB lehet, tehát akár 4 db 2 GB-os modult is belepréselhetünk az alaplapba. A P35-ös lapkakészlet már 65 nm-es gyártási technológiával készül, az újdonság támogatja a legfrissebb PCIE 2.0-ás szabványt is (ICH9). A régebbi, PCIE 1.1-es szabvány sávszélességének a dupláját nyújtja az új PCIE 2.0-ás technológia, tehát a korábbi 250 MB/s-os sávszélesség immáron 500 MB/s-ra növekszik. Nem elhanyagolható tény, hogy a P35-ös lapkakészlet képes ugyan két darab PCIE x16-os slot kezelésére, ám az első slot tényleges x16-os sebességgel üzemel, míg a második csak x2-es vagy x4-es teljesítmény biztosítására képes.



A P35-ös lapkakészlet már DDR3-as támogatással is rendelkezik, ennek köszönhetően a piacon jelen vannak/lesznek olyan alaplapok, amelyek ún. hibrid megoldások, tehát DDR2-es modulokat és DDR3-as memóriákat egyaránt képesek kezelni. Ezek a termékek rendkívül hasznosak lehetnek abból a szempontból, hogy ha manapság megveszünk egy ilyen alaplapot, akkor a későbbiekben egy esetleges DDR3-ra történő átálláskor csak memóriacserére lesz szükségünk, a rendszer többi alkotóelemét nem kell kicserélni, tehát kisebb költségvetésből juthatunk DDR3-as konfigurációhoz. Attól, hogy mindkét szabványt támogatja a chipszet, attól még ne gondoljuk azt, hogy egy időben lehet DDR2-es és DDR3-as memóriákat alkalmazni, ugyanis erre sajnos nincs lehetőség. Vagy CSAK DDR2-es ramokat, vagy CSAK DDR3-as modulokat használhatunk. Az ilyen hibrid alaplapokon 2 darab DDR2-es és 2 darab DDR3-as memóriafoglalat lesz jelen, persze az egyes gyártók ettől eltérő kiépítéssel is jelentkezhetnek majd a piacon. A P35-ös lapoknál már jelen lehet az Intel® Turbo Memory technológia, illetve az Intel® Fast Memory Access, előbbi opcionális.

Nem nagyon esik róla szó sehol, ezért itt megemlítjük: ezek az új lapkakészletek már nem képesek együttműködni a "régi" Win98/ME operációsrendszerekkel, igaz, hogy ezeket a rendszereket már egyre kisebb körben alkalmazzák.

A P35-ös északi hídhoz ICH9R típusú déli híd társul. Mint már korábban említettük, az ICH9-es déli hídnak köszönhetően, élvezhetjük a PCIE 2.0-ás szabvány támogatásának előnyét is. Ezen kívül változás az ICH8-hoz képest az is, hogy az ICH9-es lapka már 12 darab USB portot képes biztosítani, ekkora mennyiség már elegendő lehet akkor is, ha sok USB-s eszközzel rendelkezünk (mobiltelefon, digitális fényképezőgép, pendrive, mp3 lejátszó, stb...).

Tesztünkben eredetileg 5 alaplap szerepelt volna, de ott van az a "volna". Az ASUS P5K Deluxe nem mutatott túl sok hajlandóságot az együttműködésre: az alaplap sokszori próbálkozás hatására sem volt hajlandó észrevenni a SATA II-es teszt merevlemezünket, így a hosszas hadakozás után úgy döntöttünk, hogy félretesszük a terméket, de természetesen egy későbbi teszt alkalmával már nem ússza majd meg.

A tesztben végül is három darab P35-ös chipszettel szerelt alaplapot és egy P5B-E deszkát helyeztünk górcső alá. Vizsgáltuk az új chipszet és a régi közötti teljesítménykülönbséget, valamint a P35-ös lapok egymáshoz mért teljesítményét. A tesztből természetesen nem maradt ki a tuning sem: igen meglepő eredményeket sikerült elérni, no de mindent a maga idejében. Először is vizsgáljuk meg, hogy milyen felépítéssel rendelkeznek az egyes P35-ös versenyzők:



A rövid ismertető után nézzük a versenyzőket részletesen, egyenként.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 2.
  2007. 07. 25. 13:59
  Örülök, hogy tetszett a teszt. Nem ez volt az utolsó megmérettetés, a következő P35-ös cikkben már reményeink szerint az Abit deszkáját is megnyúzzuk egy kicsit. <img src= <img src=

  Már nem kell rá sokat várni.
 • 1.
  2007. 06. 21. 07:18
  vissza a cikkhez

  Szert tettünk néhány P35-ös chipszettel felvértezett alaplapra, amelyeket természetesen rögtön le is teszteltünk. A megszokott alkalmazásokon kívül a tuning is szerephez jutott: ...