Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Notebook alapozó

  • Dátum | 2007.03.06 05:10
  • Szerző | Svindler
  • Csoport | NOTEBOOKBizonyára sok leendő notebook tulajdonos számára okoz gondot, hogy melyik gépet válassza, hiszen a kínálat óriási, így nehéz az elvárásainknak leginkább megfelelőre ráakadni. Mostani cikkünk pont ezért alapozó jellegű: a következő oldalakon átvesszük a fontosabb jellemzőket és tulajdonságokat, amikre érdemes lehet figyelni a döntésnél, aztán merészkednénk pár tippet és tanácsot is adni.

Méret és súly

A notebook méretét legkönnyebben kijelzője átlójának a méretével jellemezhetjük, lévén mindegyik gép igyekszik a lehetőségekhez képest illeszkedni monitorához, hogy minél kisebb legyen a holt tér. Napjainkban a kijelzők jelentős része szélesvásznú 16:10-es képaránnyal rendelkezik. Bár évekkel ezelőtt még a 4:3-as arány uralta a piacot, mostanában egyre nehezebb ilyen kijelzővel szerelt gépet találni, és ha valaki ilyet szeretne, készüljön fel rá, hogy az drágább is lesz mint az ugyanolyan képátlójú 16:10-es. Ennek két oka van: az egyik, hogy egyre kevesebb ilyen panelt gyártanak (sok gyártó már egyáltalán nem is készít), a másik, hogy a 4:3-as monitor felülete nagyobb valamennyivel. A 16:10-esek legkomolyabb előnye viszont pont a szélességükben rejlik (a notebookoknál), ugyanis így nagyobb terület marad a billentyűzetnek, ami főleg kisebb átmérőnél nagyon komoly előnyt tud jelenteni.

A legkisebb (10-12”) notebookokat szokás szubnoteszeknek hívni. Súlyuk általában felülről közelíti az 1Kg-ot (a legkönnyebb 750 gramm környékén van), tehát elmondható, hogy cipelésük hosszú távon sem okoz problémát. A két kg-ot megközelítő példányok már nagyon nehéznek mondhatóak ebben a kategóriában. A kis belső hely miatt precízebb tervezést kívánnak ezek a gépek, főleg a hűtőrendszernél, ha erős processzort pakolnak bele. Talán többek között erre vezethető vissza az, hogy méretük nem arányos az árukkal: a szubnoteszek ugyanis igen drágák tudnak lenni. Cserébe a legkevesebbet fogyasztó, kis helyen elférő gépeket kapjuk, amik megfelelő akkumulátor mellett nagyon sokáig képesek húzni.

MSI S271 szubnotesz
MSI S271 szubnotesz

Érdekességképpen még itt érdemes kitérni a Tablet PC-kre. Érintőképernyővel rendelkező apró jószágok (súlyuk 1 kg alatt van), melyeket könnyen kézbe vehetünk, mintha csak egy nagyobb PDA-val rohangálnánk. Billentyűzet, optikai meghajtó csak külsőleg csatlakoztatható rájuk, a „leggyengébb” hardverrel rendelkeznek, mert a fogyasztás itt elsődleges szempont. Az előnyük a PDA-kal szemben, hogy notebook alkatrészekre épülvén bármilyen rendszert telepíthetünk rájuk, így rengeteg program áll rendelkezésre.
Persze cserébe nem férnek el a mellényzsebben.A legjobban elterjedtek a 14-15”-es példányok. Ár, felszereltség és súly tekintetében óriási eltérések lehetnek, a választék itt a legnagyobb. Ezek között találhatóak a legolcsóbb notebookok, gyengébb felszereltséggel és pár erőmű, azokhoz illő árral. Súlyuk kettő és négy kiló közé tehető, egy 14-estől elvárható, hogy minél közelebb legyen a kettőhöz, a 15-ösöktől pedig, hogy ha lehet ne lépjék át a három kilót. Körülbelül ugyanis ide tehető az a határ, ami már a hordozhatóság kárára megy. Nem is gondolná az ember, de egy önmagában (minden tartozéka nélkül) 3-4 kg-ot nyomó notesz vállon cipelgetése a városban nehéz lehet. Ha nem viszünk vele semmi mást (iratainkat, könyveket stb.) akkor még csak-csak, de ha figyelembe vesszük ezeket a súlynövelő tényezőket akkor beláthatjuk, hogy például egy sorban állásnál nem túl kellemes élmény.

Fujistu-Siemens LifeBook
Fujistu-Siemens LifeBook

Asztali-gép helyettesítőknek is szoktuk nevezni a 17-20”-es gépeket. Hordozásuk csak autóval kényelmes, vállon nem ajánlott. A legnagyobb 20”-es példányok azon kívül, hogy óriásiak, súlyuk elérheti a 9-10Kg-ot (!!). Miért lehetnek jók mégis? Mert ha például ugyanazt a gépet szeretnénk használni munkahelyen és otthon, vagy akár a nyaralóban, akkor a kocsiba téve jóval könnyebb őket szállítani mint a kismillió kábellel rendelkező asztali társaikat, plusz közöttük találhatjuk meg a legnagyobb izomzattal büszkélkedő példányokat. Persze ennek ára is van: használat közben leszívják Paksot, így ne számítsunk egetrengető akkumulátoros üzemidőre.

Dell XPS különlegesség
Dell XPS különlegesség


Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

  • 1.
    2007. 03. 06. 05:10
    vissza a cikkhez

    Legújabb cikkünkben áttekintjük mikre érdemes odafigyelni notebook ...