Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Navigációs rendszerek tesztje

  • Dátum | 2007.07.18 09:12
  • Szerző | J.o.k.e.r
  • Csoport | MULTIMÉDIA

Amennyiben navigációs rendszert szeretnénk vásárolni, néhány fogalommal nem árt tisztában lennünk, hogy könnyebben találjuk meg a számunkra legmegfelelőbb készüléket. Napjainkban rengeteg megoldást kínálnak a gyártók, az autó navigációs rendszerek egyre kedvezőbb áron érhetőek el, persze nem mindegy, hogy melyiket válasszuk.

Először is el kell döntenünk, hogy PDA, vagy PNA készülékre van-e szükségünk. A PDA (Personal Digital Assistant) általában több funkcióval áll rendelkezésünkre, míg a PNA (Personal Navigation Assistant), mint ahogy a nevében is benne van, utóbbi inkább a navigációra van kihegyezve. A PDA-k között van olyan, amely tartalmaz telefont, WiFi és Bluetooth támogatást, esetleg infra portot, továbbá a PDA-kon lehetőség van mobil Excel és mobil Word használatára, de a határidőnapló sem elhanyagolható funkció, amennyiben szükségünk van rá.

A PNA ezzel ellentétben általában kizárólag navigációs célra használható, de vannak olyan modellek, amelyek Bluetooth támogatással rendelkeznek, illetve alkalmasak mobiltelefon kihangosítóként üzemelni. Vannak olyan PNA-k is, amelyek akár képnézegetésre és MP3 lejátszásra is alkalmasak, de a többségre ez utóbbi tulajdonságok nem feltétlenül illenek, főleg az olcsóbb készülékek között nincsenek extrák.

A készülékeket megkülönböztethetjük számos szempont szerint, ezek közül a fontosabbak: processzorsebesség, memória méret, memória bővíthetőség, GPS vevő típusa, térképszoftver típusa. Processzorból nem árt, ha erősebb egységet szemelünk ki (350-400 MHz), ugyanis annál zökkenő mentesebb lesz a használat, minél erősebb a CPU, persze nem csak ettől függ a készülék teljesítménye, de a processzor erősségét nem szabad figyelmen kívül hagyni. A második fontos dolog a GPS vevő típusa. A legtöbb manapság forgalomban lévő GPS készülék SIRF Star chipszettel rendelkezik, tesztünk két alanyát is SIRF Star chipszettel szerelték fel, ebből is a III-as verzióval.

A következő fontos állomás a kijelző mérete. Nagy általánosságban 3,5" körüli készülékek vannak forgalomban, persze ennél nagyobb és kisebb képátlóval rendelkező modelleket is találunk. A 3,5 colos kijelző felbontása általában 320x240 pixel, ez a méret már elegendő lehet a térkép zökkenőmentes használatához, de itt is igaz a kijelentés, hogy minél nagyobb a kijelző, annál jobb. A következő, szintén lényeges szempont a memória mérete, illetve a bővíthetőség. A gyártó két mértékegységgel szokta ábrázolni a készülékek memóriáját, egyik a ROM, másik a RAM. A ROM ad helyet az operációs rendszernek, a RAM szabadon felhasználható memóriaterület, amelyre a térképszoftver általában a .log fájlokat menti, illetve az ideiglenes fájlokat tárolja, ezt a területet személyes fájljaink tárolására is felhasználhatjuk.

Lényeges pont az is, hogy milyen memóriakártya foglalattal van felszerelve a kiszemelt készülék. Nagy általánosságban az SD-kártyás támogatást szokták favorizálni a gyártók, persze vannak kivételek. A következő lényeges pont: a térképszoftver. Több lehetőség közül választhatunk, Magyarországon jelenleg a mezőny egyik legjobb szoftvere az iGo. Részletes, utcaszintű térképével, átlátható, könnyen kezelhető menürendszerével még a kezdők számára is egyszerűen használható alkalmazás. A másik népszerű program a Mio Map, amely tulajdonképpen az iGo alapjaira épül, attól csak néhány szolgáltatásban és a kinézetében különbözik. A következő navigációs szoftver a TomTom kínálatában van jelen. Ez az alkalmazás szintén könnyen kezelhető és hatékony, bár a kisebb települések és városok egyes utcái hiányoznak róla, a nagyobb városok azonban hiánytalanul megvannak a térképen. Vannak természetesen egyéb térképszoftverek is, de jellemzően ezt a három változatot szokták szélesebb körben használni.

Ha ezeket a szempontokat sikerült nagyjából helyretennünk, akkor jöhet a keresgélés, ehhez pedig sok cikket és leírást kell majd végigböngésznünk. A következő írás is egy segítő cikk, amelynek köszönhetően remélhetőleg kialakul egy kép a versenyzőkről, ennek fényében pedig talán már könnyebben meghozhatjuk majd a döntést.

Az alábbi táblázatban foglaltuk össze a két PNA fontosabb műszaki paramétereit.A rövid leírás és a műszaki adatok ismertetése után nézzük meg, hogy mit rejt a termékek doboza.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Még nem érkezett hozzászólás.