Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Monitor különlegesség a HP-tól: LP2275w

  • Dátum | 2008.10.27 09:08
  • Szerző | Terrayon
  • Csoport | MEGJELENÍTÉSA Hewlett-Packard legújabb monitorjával nagy űrt kíván betölteni a 22”-es prémium megjelenítők piacán, ugyanis jelenleg ilyen méretben csak a Lenovo L220x (mely felbontását tekintve kakukktojás), a köztudottan drága EIZO S2231W és a hamarosan (szintén borsos áron) megjelenő NEC P221W modellje kapható hazánkban. Mivel sikerült egy teszt erejéig megkaparintanunk a nyomtatóiról híres gyártó készülékét, a következő oldalakon néhány napos tapasztalatainkról fogunk beszámolni az LP2275w típusáról.

Mindenekelőtt tisztáznunk kell, hogy mit várhatunk el egy ilyen készüléktől a magas vételárért cserébe. A prémium kategória feltétele, hogy a monitor IPS vagy valamilyen VA végződésű panellel készüljön (MVA, PVA, illetve ezek továbbfejlesztett változatai: P-MVA, A-MVA, S-PVA, S-IPS, H-IPS, stb.), ez garantálja nekünk, hogy magas kontrasztarány mellet is széles látószöget kapunk. Emellett olyan színhűségre is számíthatunk, melyre még a Wide Color Gamut minősítéssel ellátott TN+Film panelek sem képesek, ugyanis a 8 bites technológiának köszönhetően valódi 16,7 milliós színvisszaadásról beszélhetünk. Ezzel szemben a TN panelek képpontonkénti 6 bites megjelenítésével csak 262 ezer különböző színt lehet előállítani, de némi trükközéssel („Dithering”, Hi-FRC technológia) a környező képpontok segítségével emulálni lehet a 16,2 illetve 16,7 millió színt. A legújabb ilyen készülékek színhűsége már igen meggyőző, de még mindig látható a különbség, ha egymás mellé teszünk egy TN+Film és egy S-IPS panellel szerelt monitort. A prémiumok további előnye még, hogy fényáteresztő képességük is szélesebb skálán szabályozható, így mélyebb fekete megjelenítés érhető el velük, ami a sötétebb árnyalatok megkülönböztetésekor jön jól.

Az ilyen készülékeket a magas elvárások miatt elsősorban grafikai munkához szokták ajánlani, ahol a pontos megjelenítés és magas színhűség az elsődleges szempont. A kedvező vételár mellett viszont egyvalamiben még mindig a TN panelek győzedelmeskednek, ez pedig a reakcióidő. Az elmúlt néhány évben ilyen téren sokat fejlődtek a prémiumok, túlvezérlő eljárással akár az 5 ms-os válaszidő is elérhető, viszont emellé legtöbbször valamilyen árnyékoló hatás is társul („ghosting”, „blending”). Ami még ennél is zavaróbb lehet, az input lag, ami olyan késés a megjelenítés során, melyet a specifikációban sem találunk meg. Szélsőséges esetben olyannyira megszűnik a közvetlenség egerünk és a képernyő közt, hogy az asztalon lévő ikonokat is nehezen találjuk el - ez viszont szerencsére nagyon ritka jelenség.

Ezek után lássuk a gyári specifikációkat:Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

  • 1.
    2009. 01. 05. 21:53
    Frissítettünk a cikken, mert a tapasztalatok szerint mióta nálunk járt már kijavították a gyerekbetegségeit és nincs gond a szövegmegjelenítés élességével.